- 4239
Cine oare nu si-a dorit macar o data in viata sa intalneasca personajele mult iubite din cartile preferate? Cum ar arata o lume in care granitele dintre fantezie si realitate se estompeaza uneori, iar oamenii si personajele fictive pot calatori dintr-un univers in altul? Scriitorul englez Jasper Fforde creeaza o asemenea lume (una delicios de ciudata) in romanul sau de debut, Cazul Jane Eyre (disponibil si in varianta originala ca The Eyre Affair).
Cartea a fost publicata in Marea Britanie in 2001 si este prima din seria Thursday Next (la noi a aparut anul acesta la editura Humanitas fiction, colectia Raftul Denisei). Actiunea se desfasoara intr-o realitate alternativa, in Anglia anului 1985, unde Thursday Next (detectiv literar in LiteraTec, SO-27) se confrunta cu maleficul Acheron Hades, urmarindu-l pana in lumea lui Jane Eyre. Romanul e impartit in 36 de capitole (de fapt 35, avand in vedere faptul ca nu exista un al treisprezecelea capitol); naratiunea e -predominant - la persoana I, perspectiva avec, iar cea care povesteste este insasi eroina Thursday, o femeie inteligenta, care a luptat in Razboiul Crimeii (razboi ce se intinde pe o perioada de 131 de ani).
Gasesti tot ce vrei (si chiar mai mult) in Cazul Jane Eyre: DGS (Divinitatea Globala Standard, o amestecatura din toate religiile, care are ca scop desfiintarea razboaielor religioase), calatorii in timp, pasari dodo inviate cu ajutorul ingineriei genetice, universuri alternative, vampiri, varcolaci si multe altele. Nimic nu este imposibil in aceasta lume. In plus, intre toate aceste ciudatenii si-a facut loc si o poveste de dragoste. Cu fiecare pagina citita esti tot mai atras de vocea care nareaza si nu mai conteaza carui gen literar ii apartine. Aici, imaginatia nu cunoaste limite, desi salturile frecvente de la un subiect la altul ar putea fi obositoare si iritante pentru unii cititori.
Personajele sunt numeroase, apar cand nu te astepti, dispar la fel de repede si au nume care mai de care mai bizare: Thursday Next (Joia Viitoare, fiica lui Wednesday), unchiul Mycroft, Landen Parke-Laine (logodnicul si mai apoi sotul lui Thursday), Paige Turner, Stoker (poreclit Spike), Jack Schitt, Acheron Hades etc. Sunt lipsite de profunzime totusi; nici macar protagonista nu scapa din categoria personajelor plate. Si nici antagonistul. Thursday si Hades reprezinta lupta dintre bine si rau; e de inteles ca binele triumfa in final. Next lupta pentru a-si salva atat matusa si unchiul, cat si romanul preferat - Jane Eyre. Hades e rautatea intruchipata, hobby-urile lui fiind „crima facuta pe indelete, tortura si aranjamentele florale" (pag. 225). Este mai puternic decat oricine altcineva, neezitand sa se foloseasca de abilitatile sale pentru a crea haos. El face ca furtul a doua manuscrise bine pazite (Martin Chuzzlewit si Jane Eyre) sa para o joaca de copii. Actiunile celor doi sunt previzibile, dar farmecul lecturii ramane nestirbit.
Romanul abunda in jocuri de cuvinte, umor, ironie, dar si detalii care raman suspendate si intrebari care nu-si gasesc raspunsul decat in urmatoarele carti. Finalul este deschis, pregating terenul pentru o noua serie de aventuri.
Cazul Jane Eyre poate fi privit ca un metatext, cu aluzii literare la tot pasul. Dar autorul ofera doar informatii generale si accesibile, usor de recunoscut. Apar nume precum Dickens, Charlotte Bronte, Shakespeare, Swift, Milton, Wordsworth si Poe. Cei care nu au citit romanul Jane Eyre nu trebuie sa-si faca griji in privinta urmaririi firului narativ; Thursday face un rezumat al cartii pentru colegul ei, Bowden Cable. Din pacate, abia incepand cu capitolul 27 actiunea devine mai complexa si atinge punctul culminant, odata cu interventia lui Next in lumea creata de Charlotte Bronte pentru a o salva pe Jane.
Fforde ne ofera o scriere originala, dinamica si seducatoare, de care cu greu te poti desprinde. Este indicat sa fie citita intr-un loc confortabil, unde sa nu te deranjeze nimeni, pentru a putea savura cu adevarat povestea lui Thursday.
Comentarii
ange | Lun, 05/09/2011 - 17:48