- 3565
Miercuri, 17 noiembrie, la ora 14.00, in Sala Senat a Universitatii „Al. I. Cuza”, Radu Pavel Gheo se va intilni cu studentii de la Facultatea de Litere si Jurnalism pentru o dezbatere pe tema „Drumul de la literatura la publicistica si inapoi”, in cadrul careia va avea loc prezentarea romanului Noapte buna, copii! (Polirom, 2010) si a volumelor de publicistica. Participa: Emanuela Ilie, Loredana Opariuc, Alex Savitescu, moderator: Andrei Giurgia.
In aceeasi zi, de la ora 18.00, la Librarium Avant-Garde (Str. Lapusneanu, nr. 16), va avea loc lansarea romanului Noapte buna, copii!, de Radu Pavel Gheo, aparut in colectia „Ego. Proza” a editurii Polirom. Prezinta: Liviu Antonesei, Antonio Patras, Bogdan Cretu.
Evenimentele sint realizate in parteneriat cu Universitatea `Alexandru Ioan Cuza`, Asociatia Studentilor Jurnalisti din Iasi si Librarium Grup.
Noapte buna, copii! este un periplu in timp si spatiu prin partea intunecata a Los Angeles-ului, prin jocurile nu intotdeauna simple si vesele ale copilariei din satul banatean al bunicilor, printr-un alt sat, din Moldova, unde se cer incheiate socoteli vechi, prin lumea literara a Iasului, in care incearca sa supravietuiasca unul dintre tovarasii de demult ai lui Marius, ultimul ramas in tara. Iar in virtejul de intimplari cind tragice, cind comice, apar citeodata lucruri neintelese si infricosatoare. La inceputul acestei istorii erau patru – patru copii care visasera sa ajunga Dincolo. Ca noi toti, o intreaga generatie care am tinjit si mai tinjim inca dupa Tarimul Fagaduintei.
„Un autor plin de talent, care se misca lejer intre Cehov si Caragiale. Prima calitate a lui Gheo e ca stie sa povesteasca in asa fel incit cititorii sa nu se plictiseasca, lucru rar la autorii romani tineri.” (Stefan Agopian)
Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oravita), absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea de Vest Timisoara, redactor si traducator al Editurii Polirom si redactor al revistei Orizont din Timisoara. Detine rubrici permanente in saptaminalul iesean Suplimentul de cultura si in revistele Orizont si Noua literatura.
Volume publicate: Valea Cerului Senin (1997); Despre science fiction (ed. I, 2001; ed. a II-a, 2007); Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a, Romanii e destepti (Polirom, ed. I, 2004; ed. a II-a, 2006); Fairia – o lume indepartata (Polirom, 2004); DEX-ul si sexul (Polirom, 2005), Numele mierlei (Polirom, 2008). A coordonat impreuna cu Dan Lungu volumul Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (Polirom, 2008). A aparut in mai multe antologii de proza si eseuri din Romania, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse in franceza, germana, maghiara, polona, sirba, slovena. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN CLUB Romania si membru fondator al Asociatiei Culturale CLUB 8 (Iasi). (Polirom, ed. I, 2003; ed. a II-a, 2005);
A fost distins, printre altele, cu premiul revistei Sfera politicii pentru cea mai buna traducere a unei lucrari de stiinte politice (Leo Strauss, Cetatea si omul, Polirom, 2000); premiul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara pentru volumul Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a (2003); premiul „Ioan Slavici” pentru merite culturale (2005); premiul „Pro-Cultura Timisiensis” pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judetean Timis (2005); premiul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara pentru volumul DEX-ul si sexul (2005); diploma de excelenta in domeniul cultural, acordata de Primaria Timisoara (2007).
In anul 2007 a scris o piesa de teatru, Hold-Up Akbar SAU Toti in America, pusa in scena de Teatrul National din Timisoara.
In luna octombrie a acestui an, la editura Stinging Fly din Irlanda a aparut antologia de povestiri Sharp Sticks, Driven Nails, realizata de scriitorul Philip O Ceallaigh, in cuprinsul caruia a fost inclusa si povestirea lui Radu Pavel Gheo Trucaje (Fake), preluata din volumul de proza scurta Numele mierlei.
Comentarii
Monica Tarţa | Lun, 15/11/2010 - 20:21