- 4562
Duminica, 31 octombrie, Vunk a sustinut un concert in Iasi la Dublin Pub, parte a turneului national "Ca pe vremuri", ocazie cu care l-am abordat pe solistul trupei si unul din cei doi membri fondatori, Cornel Ilie, pentru un scurt dialog.
"Multa lume ne stie drept aia care au cantat in primul clip de pe Atomic."
A: Care crezi ca a fost rolul Atomicului pentru voi, ca formatie?
C.I.: Atomicul a fost trenul nostru, pe care l-am prins atunci. De fapt ei ne-au luat pe noi in acel tren. Multa lume ne stie drept aia care au cantat in primul clip de pe Atomic, care a fost si difuzat foarte mult. A fost de fapt un salt din underground in mainstream, foarte brusc - pentru noi foarte brusc. Au avut cel mai mare rol nu doar pentru noi, ci pentru toata muzica romaneasca din perioada respectiva.
A: Pe de alta parte, stiu ca va plangeati la un moment dat ca prin promovarea videoclipului "Independent", perceptia publicului a fost ca sunteti o trupa pentru adolescenti, ori muzica si versurile voastre se adreseaza unei categorii de varsta putin mai...
C.I.:Da, dar atunci lumea nu stia nimic despre noi, nici despre sound, eram 4 dementi intr-un tramvai care sareau dintr-o parte intr-alta si textul era usor rebel... Poate nici nu era momentul sa ne adresam unui public 30+ si atunci ne-am bazat foarte mult pe zona de tineret si pentru ca postul de televiziune voia sa-si asume imaginea asta. Si dupa aia fara sa vrem am creat alte texte si alte idei in care s-au regasit mai mult cei de peste 20 de ani.
A: Si deci s-a schimbat perceptia despre voi. Asa simti?
C.I.:Da. Si mai ales gandeste-te putin: cei care atunci erau pusti si aveau 14 ani acum au 25 de ani si abia acum simt piesele alea mai bine decat le simteau atunci, nu? Cum de altfel cine are acum 14 ani are habar doar de piesa pe care o scoatem acum sau cel mult de una din 2009.
"Primeam telefoane de la parinti sau mail-uri in care ne spuneau ca plangeau copiii pentru ca se termina clipul."
A: Asta era si urmatoarea intrebare: daca s-a schimbat si publicul sau a ramas aceeasi categorie de varsta care vine la show-urile voastre? Ati mentinut publicul de acum 10 ani sau s-a improspatat cu...
C.I.:Da, s-a improspatat atat ca medie de varsta, dar si cei care ne placeau atunci acum ne plac si mai mult. Si asta vrem sa vedem cu turneul acesta. Pana acum am fost in 5 orase si peste tot am avut acelasi feedback, ceea ce a fost foarte misto pentru noi. Intre timp, din 2004 incoace, cu 1000 si Balada pentru o minune am castigat si un public foarte mic, de un an - doi. Primeam telefoane de la parinti sau mail-uri in care ne spuneau ca plangeau copiii pentru ca se termina clipul. Si cel care avea atunci 2 ani acum are 8, e un potential fan.
A: Nu m-am gandit niciodata din punctul asta de vedere, intr-adevar.
C.I.:Iti spun sigur, pentru ca s-a intamplat foarte, foarte des. Publicul nostru e foarte variat: pleaca de la 3 ani si se duce pana-n 35 de ani. Am vazut recent la un concert in Bucuresti persoane de peste 50 de ani, care erau foarte 'acolo'. Adica nu erau in trecere, 'Hai sa vad si eu ce canta astia', stiau piesele. Si mai mult decat atat despre noi, ca trupa de baieti, s-ar putea crede ca publicul feminin e intr-o proportie covarsitoare. Pentru o trupa de baieti avem un public masculin destul de numeros. Statistic vorbim, procentul e cam de 70% fete, 30% baieti.
A: Poate aici va ajuta faptul ca aveti niste versuri foarte 'happy', aveti o muzica vesela.
C.I.: Da, e foarte dinamica, intr-adevar. Orice am spune, o spunem intr-un mod dinamic pentru ca oricat de rau ar fi un lucru tot trebuie sa treci peste. Piesele noastre, ca texte, nu sunt foarte vesele, dar spun lucruri pe care le traim toti.
A: Dar le spuneti intr-o maniera joviala!
C.I.: Avem modul nostru in care spunem lucrurilor pe nume, lucrurilor simple peste care ceilalti trec. Asta simtim noi, sa vorbim despre lucruri despre care altii nu vorbesc, sa le spunem pe limba noastra. Si asta am reusit noi in 10 ani, sa creem un limbaj al nostru.
A: Apropo de trecerea asta de la acum 10 ani, care crezi ca e rolul industriei acum? Si poate sa mai fie 'Ca pe vremuri' in conditiile in care totusi aveti o promovare destul de puternica, vin televiziuni si va iau interviuri, noi stam de vorba acum, poate daca erati o trupa care abia se lansa probabil ca nu s-ar fi intamplat toate lucrurile astea.
C.I.: Are cum sa mai fie, pastrand proportiile. Atunci nu era nicio piata de muzica in Romania, erau 4 trupe de rock mari si late, 2 de dance, si restul... Si atunci da, era o mare chestie sa vina cineva sa-ti puna un microfon in fata si o camera... ni se taiau genunchii. Acum, pastrand proportiile, piata este foarte puternica si concurenta mare pentru ca stilurile sunt mult mai variate. Faptul ca noi ne promovam puternic e o lupta pentru a ramane in mijlocul pietei. Dar, intr-adevar, nu ne mai simtim ca in perioada aia, sa avem emotii cand dam un interviu. Dar avem emotia cealalta: faptul ca mergem la un concert si pe vremuri nu puteai sa zici 'eu pun bilet, hai!'. Acum e chestia asta si la noi, aici te taxeaza publicul 'esti sau nu esti'. Daca cel care te place sau nu stie inca sa te placa sau nu, renunta la 2 ore din viata lui si la 20 de RON sau cat e biletul, vine sa-l convingi sau sa-i schimbi putin ziua. Atata tot.
"In special aici la Iasi am tinut sa avem si alte doua momente care nu s-au regasit in celelalte orase si o sa se intample numai la Bucuresti".
A: Revenind la Iasi, unde veti canta in seara asta. Tu ai mai fost aici acum cativa ani la Time Out, intr-un proiect separat, cu Maria Radu si Dan Helciug.
C.I.: A fost un concept special de coveruri unplugged. Noi eram ca invitati, nu eram parte puternica din proiect, aveam momentul meu de 5-6 piese. A fost o experienta foarte buna pentru mine, un turneu prin 10 orase in care am cunoscut publicul si altfel. Si a fost bun pentru mine sa vad daca pot sa ma descurc si in alfel de context decat cel al pieselor mele. Mie nu-mi place sa cant coveruri, dar acela era un proiect special, nu erau cantate 1-1, adica sa canti exact ca aia. Acolo era cu acordeon, cu trompete...
A: Eu tin minte ca a fost un succes, cel putin la Iasi.
C.I.:Da, foarte misto a fost. Demential!
A: Am vazut playlist-ul pe care l-ati publicat pe site. O sa-l respectati intocmai?
C.I.:O sa-l respectam, dar nu ca ordine, o sa cantam tot ce-i acolo. O sa fie un show de vreo ora si ceva, impartit in doua parti. In special aici la Iasi am tinut sa avem si alte doua momente care nu s-au regasit in celelalte orase si o sa se intample numai la Bucuresti: o sa fie un moment de stand-up comedy, care este foarte legat de conceptul "Ca pe vremuri", cu Dan Badea, cu care o sa cantam apoi si o melodie, si o sa cantam piesa Prima noapte in duet cu Lora.
In celelalte orase nu am facut lucrul asta. Dar aici, tocmai pentru ca stiam ca este putin altfel publicul, trebuia sa facem mai mult.