- 4425
Made in €st, Teatrul National "Vasile Alecsandri", sambata, 21 martie, in sala "Teatrul la Cub", ora 19.00.
O sala plina, agitatie, nerabdare. Persoane de toate varstele venite la spectacol, de la copii si tineri, pana la cei mai in varsta. Se sting luminile si piesa incepe in ritmuri de rap, facand un apel publicului de a deschide ochii si pregatindu-i pentru ce urmeaza.
Tema piesei este coruptia, care e in tot si in toate, incepand cu familia, serviciul, invatamantul public sau privat si terminand cu institutii mai mari precum ministerele si presedintia, coruptia care a devenit una cu sistemul. Personajele sunt vii, reale, actorii reusind sa fie atat de convingatori incat cu greu i-ai putea vedea altfel. Refrenul hip hop, cantat de acestia si repetat de mai multe ori pe parcursul piesei, accentueaza mesajul transmis, dar, in acelasi timp, este ca o gura de aer proaspat pentru publicul spectator coplesit deja de subiectul spectacolului - coruptia, care ne vizeaza pe toti.
"Nu e un spectacol la care sa meditezi rasfoind istoria filosofiei, e un spectacol cu intrebari la care fiecare are raspunsul si sentinta personala" ne avertizeaza Claudiu Goga, regizorul acestei piese.
Descoperim o familie "model": un tata ce are "cea mai nobila" profesie din lume, o mama profesoara, preocupata mai mult de aparente, o fiica oportunista, pierduta deja in acel joc al banilor si un fiu prins in sistemul coruptiei pentru ca aflam mai tarziu ca "Ori te maturizezi si intri in joc/ Ori esti aruncat peste bord."
Vlad Saptefrati, interpretat de Cosmin Maxim, student in anul 2 la Facultatea de Drept, viitor jurist, reprezinta un caracter foarte usor de recunoscut printre tinerii din ziua de azi. Nu este deloc interesat de studii, fiind mai mult preocupat de a obtine cat mai multi bani. Astfel, accepta relativ usor oferta decanului (Octavian Jighirgiu) de a se transforma in intermediarul acestuia, ocupandu-se de colectarea mitei de la colegii de facultate. Aparitia prietenului din copilarie, Sandu (Radu Ghilas), ce a trecut prin experienta benefica a Occidentului, ii starneste acestuia un conflict interior, oferindu-i si o alta viziune asupra vietii si a societatii.
Deloc de neglijat sunt si aparitiile lui Calin Chirila, ce-l interpreteaza pe Stas, ale lui Doru Aftanasiu sau ale lui Constantin Puscasu ce joaca rolul lui Andrei, un doctor ce refuza sa primeasca sau sa dea mita, infruntand acest sistem viciat.
Pentru cei care nu au reusit inca sa o vizioneze, dar si pentru cei care doresc sa o revada, piesa de teatru va mai avea reprezentatii in luna aprilie.