eveniment
Data: 
25 Feb 2009 - 19:00 - 21:27
Loc: 
Galeriile de Arta Cupola
stats
Adresa: 
Cuza Voda 2
Telefon: 
0232 215 382

Protest prin arta

Legea 298 / 2008 privind inregistrarea si stocarea tuturor comunicatiilor electronice personale a starnit valuri de proteste. ONG-uri, oameni politici, artisti, se impotrivesc si lupta, fiecare in felul sau, pentru drepturile oferite de un stat democratic.

Artistul Dorin Baba propune un experiment artistic inedit - ASCULTA-TI APROAPELE - miercuri, 25 februarie, incepand cu ora 17.00, la Galeriile de Arta „Cupola”.

Timp de doua ore, tablouri care se deseneaza singure, lumini, video proiectii si un ring de box vor sugera modul in care poporul roman incaseaza legi si ordonante care ingradesc drepturile si libertatile omului.

Plecand de la ideea ca fiecare om este un infractor, Dorin Baba ne invita la un spectacol de arta contemporana bazat pe teme social-politice, in care vor fi prezentate intr-un mod artistic personaje intuite, care ne asculta, ne vad si ne monitorizeaza.

Articol scris de Bianca Grigoriu | Lun, 23/02/2009 - 23:36
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului bianca.grigoriu

Comentarii

Inedit protest! "Ascultatorii" ar trebui invitati :)
Inca o manifestare care ne aduce aminte ca Iasiul e un oras mort dpdv cultural.
Domnule Mic cetatean, te rog sa argumentezi afirmatia facuta.
A fost ingrozitor! E fenomenal de ce batjocura sunt in stare acesti artisti "renumiti".
Renumiti sau mai putin renumiti, daca mi-as dori sa definesc ce inseamna sa fii “artist” ar insemna sa ma apuc sa numar cate fire de par am in cap. Dorin Baba se afla la primul experiment de acest gen, esuat sau nu, asta a fost. O incercare! Eu cred ca in breasla aceasta e nevoie de buni manageri, de impresari, de oameni pe care sa te poti baza, pentru ca e clar – nu doar in arta – cand iti propui sa organizezi ceva de anvergura ai nevoie de forta, de zece maini, si mai ales de oameni cu capul limpede. Nu sunt incantata de ce a iesit, dar am vazut entuziasmul unor persoane care si-au dorit sa faca ceva si in viziunea lor au izbutit...sau poate nu. Pina la urma, daca vrei, toti avem de invatat din asta. Sa sustii, insa, ca Iasul e mort dpdv cultural ma face sa cred ca suntem niste blazati a caror (ne)credinta va duce la inabusirea oricarui demers.
Pai blazarea exact de esuari de acest fel este generata. Sa tratezi publicul ca pe un cobai si sa nu te intereseze deloc ce efecte negative poate avea asupra nevoii firesti a cetateanului de a consuma cultura. E o relatie vitala cu publicul cand faci performance-uri din astea, publicul poate e cel mai important pentru ca e implicat cu statutul de co-autor al lucrarii/performance-ului. Daca acesti artisti simt nevoia de a face incercari cred ca ar trebui sa le faca acasa. Publicul iesean are nevoie de produse finite!
Ideea acestui gen de experiment mi s-a parut foarte interesanta si demna de apreciat,dar organizarea a lasat de dorit.Ma asteptam la mai mult ...Cred ca atunci cand vrei sa faci un lucru nou pt tine si pt public, trebuie sa fii atent la toate amanuntele si sa le gandesti cu multa precizie ca sa poata iesi asa cum ti-ai propus.Felicitari pt curaj si initiativa dar pe viitor n-ar strica mai multa organizare si strictete in punerea in "scena" a spectacolului.
Ma bucura interesul pe care l-a starnit initiativa mea. Sunt o persoana deschisa si mi-ar face mare placere sa discutam fata in fata pe aceasta tema. Sambata voi fi la galerie intre orela 10-16. Tel. 0743-610673, email dorinbaba@yahoo.com
Ce inseamna produsele finite in arta? Daca nu agreati experimentul, nu participati. Expozitii cu "produse finite" gasiti peste tot in Iasi. Si Dorin Baba este unul din artistii cu o activitate artistica intensa din care au rezultat nenumarate "produse finite". Un artist trebuie sa experimenteze, ca altfel nu e artist. Din pacate activitatea lui este mult mai cunoscuta in tara (mai ales la Bucuresti) si mai putin agreata la Iasi. Fara comentarii. Toate comentariile de mai sus ajuta ca Iasul sa ramana provincial. Mi-ar placea sa vad mai des ca se intampla si altceva la Iasi, ca se manifesta cat mai multi artisti si altundeva decat acasa sau la atelier, cum isi doresc cei care si-au spus parerea aici. E adevarat ca exista un grup care se manifesta mai mult pe ascuns la Iasi si inaccesebil publicului si altor artisti ieseni care ar putea sa schimbe ceva in arta ieseana (grupul care graviteaza in jurul lui Matei Bejenaru). Au aparut clanurile si in arta, ca tot e la moda in Romania si nu vor face dacat sa opreasca orice initiativa venita din partea oricui are idei, imaginatie, curaj. Arta inseamna libertate in primul rand.
Domnule Baba, imi semnati si mie aici: http://www.artnet.com/magazine/picturepostcard/Images/smith10-10-1.jpg , va rog ?
@Micul cetatean, continuati intr-o nota ironica, dar nu ati avut bunavointa de a oferi macar un argument pentru afirmatia "Inca o manifestare care ne aduce aminte ca Iasiul e un oras mort dpdv cultural." Nu v-a placut acest experiment artistic, e OK, e firesc ca unele lucruri sa nu ne placa, tine de gust artistic/ preferinte, insa, acest lucru nu va da dreptul sa sustineti ca Iasul e zero dpdv cultural; drept argument al faptului ca va inselati, eu va propun sa rasfoiti cateva articole de pe acest site. Or fi multe, or fi putine, asta ramana la aprecierea fiecaruia, dar evenimente culturale avem si nu suntem "morti", nici pe departe; suntem in urma unor orase precum Bucuresti, Timisoara, Cluj, dar ne straduim (atat noi, AltIasi.ro, cat si artistii, oamenii de cultura) sa reducem aceste diferente. Apreciem critica, atat timp cat este argumentata. Daca nu sunteti interesat de un dialog constructiv, care sa ne ajute sa evoluam (cultural si nu numai), va sugerez sa nu va mai pierdeti timpul frunzarind acest site. Multumesc!
Buna ziua, Sunt de acord, in mare, cu afirmatiile "Micului cetatean" si ale "Marelui Politician", dar daca acesta este socotit ca fiind un "eveniment cultural" de abia atunci putem vorbi de moarte/putrefactie culturala in targul nostru scump. Domnule Alexandru Ilie, va rog sa imi explicati si mie ce vrea sa insemne "suntem in urma unor orase precum Bucuresti, Timisoara, Cluj, dar ne straduim" cand vorbim despre cultura, evenimente culturale? Exista un program pe care acele orase il respecta si la care noi am ramas in urma? La ce va referiti cand vorbiti de "diferente"? Exista termeni de comparatie relevanti cand vorbim despre expresie artistica in cadre temporale si spatiale diferite, tratate de persoane diferite, etc.? Beethoven era "inaintea" lui Mozart si "in urma" lui Bach? Sau toti acestia fara de indoiala "mai avansati" decat Van Gogh? Nu inteleg ce comparati sau cum, dar nu vreau sa aflu, sincer, probabil raspunsul sincer m-ar supara. In alta ordine de idei, la ce va referiti cand spuneti de activitatea dumneavoastra din AltIasi cu privire la diminuarea acelei fantasmagorice "diferente"? Ati postat pe site si prin aceasta declarati ca aveti activitate culturala? O mica nota: site web poate sa-si faca mai oricine (sunt oare ei toti oameni culti, cultivati, etc.?), dar organizarea unui eveniment cultural, indiferent de dimensiune, sub marca AltIasi nu tin minte sa fi vazut (va rog corectati-ma daca gresesc). Aceste lucruri nu sunt in nici un caz benefice, ba chiar dimpotriva, evenimente "hai-sa-fac-si-eu-ceva / hai-sa-ma-revolt-si-eu / hai-sa-fac-arta / etc." Recomand dezvoltarea unui cod etic corespunzator si a conceptelor si a motivatiilor coerente, relevante inaintea oricarei actiuni! Multumesc anticipat! O zi buna!
Mie mi-a placut expozitia, prezentarea si tot. Unele erau prea deep, da' poate nu ma duce pe mine capu'.'Marele politician' si 'micul cetatean' de pe aici nu au inteles chiar nimic. Ce bine ca 'micul cetatean' de mai sus nu e un 'mare politician' ca sa faca EL ceva pentru "Iasul mort din punct de vedere cultural". Mai bine stati acasa si vorbiti singuri.
Domnule Anonim (interesanta adresare, nu?), spre deosebire de dumneavoastra, eu am curajul/ bunul simt de a-mi asuma opiniile, fara a ma ascunde sub anonimat. Suntem in urma acelor orase nu ca valoare artistica a evenimentelor, ci ca numar al activitatilor desfasurate; viata culturala in orasele mentionate este mult mai dinamica. De asemenea, suntem in urma si din punct de vedere al consumului de "produse culturale". Publicul iesean mai trebuie inca educat spre a merge mai des la teatru, la expozitii etc . Aici avem nu doar o problema de promovare, ci si una de continut si comunicare intre institutiile culturale/ artisti/ oameni de cultura si public. La aceste "diferente" si "comparatii" faceam referire si sper ca raspunsul meu, unul foarte sincer, nu v-a suparat, asa cum ati fi crezut. Prin activitatea AltIasi. ro am avut in vedere efortul nostru de a promova evenimente culturale, precum si artistii (muzicieni, pictori etc) mai putin cunoscuti; e probabil ca munca lor sa nu fie pe placul unora, insa trebuie sa le acordam o sansa - daca nu experimentam, daca nu gresim, nu putem sti incotro ne indreptam. Artistii au nevoie de feedbackul publicului. Site poate sa-si faca oricine, categoric; va rog insa sa cititi cu atentie articolele de pe AltIasi.ro; ele sunt scrise de oameni competenti, cu activitate in domeniile culturale aferente sau cu studii de jurnalism si foarte bune cunostinte culturale. AltIasi.ro este abia la inceput, iar "a creste mare" nu e usor; necesita munca, perseverenta, daruire. Organizarea de evenimente culturale sub egida AltIasi este pe agenda noastra; lucram deja la un prim eveniment, o seara de literatura, de dialog intre cititori si un autor de roman, eveniment care se va desfasura spre sfarsitul acestei luni. Apreciem recomandarea dumneavostra, insa, va rugam sa veniti cu propuneri concrete; nu aruncati cu pietre, daca nu aveti solutii si idei de pus in practica. Repet... daca nu sunteti interesat de un dialog constructiv, care sa ne ajute sa evoluam (cultural si nu numai), va sugerez sa nu va mai pierdeti timpul frunzarind acest site. Multumesc!
Si mama daca vrea sa consume cultura ce face? Da search la "altiasi" pe google sa gaseasca marea cultura ce se manifesta pe cai nebanuite? Asa sa faceti dragii mei sa protestati! Sa le fie rusine sa se mai "urce" in expozitii cu proiecte asa frumoase! Cat despre activitatea altiasi -ului daca taceai filozof ramaneai(mai mult v-ati facut reclama proasta cu lauda asta), ong-uri culturale cu miile, numai cultura si cultura si nu se intampla nimic decat propriul interes de a avea jalnicul statut de presedinte intr-o asociatie de 2 lei. Bine ca domnului "mare artist" nu i-ai cerut argumente dar "oamenilor de rand" ce protesteaza aici le ceri. Foarte urat din partea ta sa ne inviti sa nu mai accesam site-ul, rusine !
@Marele politician: 1. este pentru ultima data cand acceptam comentarii nesemnate, ale unor persoane care nu au curajul de a-si asuma afirmatiile. 2. Ne adresem acelor oameni care utilizeaza internetul si petrec o buna parte din timp in mediul online; nu ne-am propus sa acoperim prin acest proiect informarea unui procent de 100% din locuitorii Iasului. 3. Nu ne-am facut reclama, am expus lucruri concrete. 4. AltIasi nu isi asuma responsabilitatea pentru activitatea nesatisfacatoare a unor ONG-uri; nu suntem ONG. 5. Nu am ce argumente sa ii cer domnului artist; dumnealui a facut un experiment artistic: unora le-a placut, altora nu. Am intervenit in momentul in care anumite persoane, anonime, au inceput sa arunce cu pietre (asa cum procedati si dumneavoastra acum) nefondat. Nu va inteleg "protestul"; aici nu se protesteaza - se discuta, se ofera feedback, astfel incat sa ne imbunatatim cu totii activitatea (fie echipa AltIasi, fie artistii care desfasoara diferiteevenimente). Acest dialog, insa, ar trebui sa se desfasoare civilizat, argumentat si nu sub anonimat. E foarte usor sa faceti acuzatii fara a va asuma identitatea si fara a oferi argumente. 6. De ce si-ar pierde cineva timpul citind un site mediocru, asa cum dumneavoastra il considerati a fi? Eu am adresat o invitatie care sa multumeasca ambele parti: noi discutam frumos cu persoanele bine intentionate si interesate de ceea ce se petrece aici, iar aruncatorii de pietre isi pot folosi timpul citind lucruri mai interesante sau... de ce nu, implicandu-se in alte proiecte care sa ajute Iasul sa se devolte cultural. 7. Incepand de acum, nu vor mai fi aprobate comentariile care nu sunt semnate si completate cu o adresa de email valida.