- 4144
Excentric Blues Band este una dintre formatiile romanesti care inca reuseste sa trezeasca sentimente placute celor prezenti la concertele sale. Un lucru si mai imbucurator este acela ca membrii isi au cartierul general in Iasi si ii puteti intalni mult mai aproape decat v-ati putea inchipui.
Pentru cateva minute am reusit sa discutam cu Peshte, chitaristul formatiei, despre ce inseamna acest proiect si care sunt planurile de viitor. Il intalnim, asa cum probabil multi dintre voi se asteapta, cu o chitara in mana si cu figura unei persoane care da totul pentru pasiunea pe care o are.
"Nu avem cum sa ne lansam pentru ca nu se promoveaza asa ceva"
AltIasi: De cand esti pasionat de chitara?
Peshte: De foarte mult timp. La fel ca si atractia pentru muzica blues, dintotdeauna. Eu am crescut ascultandu-i pe B.B. King, Stevie Ray Vaughan, George Benson si multi altii.
A: Cand ai intrat tu in Excentric Blues Band?
P.: Acum doi ani si ceva cand am intalnit cei mai buni colegi de trupa pe care i-am avut vreodata. Consider ca principalul atu al nostru este acela ca suntem autodidacti.
A: Ati avut colaborari cu alte trupe sau alti artisti?
P.: Colaborari propriu-zise nu, insa am avut ocazia sa cantam si cu alte trupe din Iasi si din tara.
A: Sunt artisti cu care ti-ai dori sa colaborati?
P.: Sunt o gramada, insa nu prea mai e posibil sa avem concerte alaturi de cei pe care noi ii apreciem pentru ca majoritatea sunt morti.
A: A fost Iasul o rampa de lansare pentru tine?
P.: In primul rand, noi nu avem cum sa ne lansam cu muzica pe care o cantam pentru ca nu se promoveaza asa ceva. Ce facem noi e muzica de bar cu casa inchisa. Noi suntem multumiti si chiar nu ne dorim sa aiba foarte multa lume acces la acest gen de muzica. Nu e pentru oricine.
A: Cum ai caracteriza publicul Excentric Blues Band?
P.: Sunt o gramada de oameni care, pur si simplu, vor cantari bune si de calitate, numai ca nu prea ai cum sa ii sortezi, vin prea multi, unii care nu au nicio legatura cu ce se face in seara respectiva si care nu inteleg fenomenul.
A: Crezi ca este aceasta o problema de promovare?
P.: Nu e neaparat de promovare. Principala problema este ca barurile merg, in general, pe profit, nu pe calitate. Tot ceea ce ii intereseaza pe patroni este cantitatea, cat de multi clienti au.
A: Aveti de gand ca in viitor sa participati la festivaluri importante din Romania, gen Cerbul de Aur?
P.: Doamne fereste!
A: Se poate trai din blues?
P.: Nu, sub nicio forma.
A: Dar inca traiti.
P.: Da, e adevarat, insa noi mai castigam si din alte activitati, din muzica mai putin. Important este ca oamenii sa inteleaga ca si munca aceasta trebuie platita in raport cu calitatea ce se ofera atunci cand formatiile sunt pe scena si ca nu e doar un hobby.
A: Promovarea voastra este ceva mai ermetica.
P.: Da, intr-adevar, insa exista si foarte putine locatii in care noi putem sa ne desfasuram activitatile si e la fel peste tot in tara, nu numai in Iasi. Se promoveaza alte genuri de muzica si nu prea mai exista loc de noi si de cei ca noi. Ceea ce se prefera acum este pe principiul "mult si prost".
A: Totusi, cum afla cei care va asculta pe unde mai cantati?
P.: In mare parte, noi ne stim publicul si ei ne stiu pe noi, asa ca in momentul in care avem cantari se aude si, din vorba in vorba, ajunge vestea la toti cei care vor sa fie prezenti.
A: V-ati gandit la redeschiderea unui site oficial in care sa afisati datele concertelor si sa promovati melodii?
P.: Da, chiar a fost un plan in acest sens, insa ne-am cam lasat pe tanjeala. Speram ca, in scurt timp, acesta sa existe si sa fim mai aproape de public.
"Mi-ar placea sa cant in strainatate, unde sunt mai multi ascultatori de blues"
A: Ce doriti sa transmiteti prin muzica voastra?
P.: In principal, calitate si tot ceea ce inseamna muzica buna. Vrem ca oamenii care vin la un concert sa simta ca asculta altceva, sa nu fie aceeasi senzatie ca si in momentul in care stai acasa si asculti muzica in Winamp.
A: Publicul percepe aceste mesaje?
P.: Cei care stiu sa il receptioneze, cu siguranta da. Si exista foarte multi oameni care stiu, insa nu li se ofera ocazia sa ia parte numai ei la astfel de evenimente din simplul motiv ca nu exista locatii care sa permita accesul doar publicului cunoscator. Vin multi care nu inteleg muzica si reusesc de cele mai multe ori sa strice atmosfera.
A: Cum a fost la concertul din Green Hours de la Bucuresti?
P.: Super-tare! Acolo sunt mai multi cunoscatori ai genului, e o altfel de senzatie.
A: Ti-ar placea sa pleci din Iasi?
P.: Nu, cel putin mie nu, de ceilalti nu stiu ce sa zic. Mi-ar placea insa sa cant in alte locuri in afara Iasului, chiar si prin tara, dar in primul rand in strainatate pentru ca acolo te intalnesti cu mai multi ascultatori de blues.
A: Exista un loc in Iasi care inseamna ceva pentru tine?
P.: Eu obisnuiam sa cant la chitara in camera, unde eram sigur ca nu ma aude nimeni, nu prin parcuri. Si, oricum, nu fac muzica nici pentru Iasi si nici pentru vreun alt oras, o fac pentru mine si pentru cativa oameni care merita.
"Noi cantam fiecare melodie ca si cum ar fi prima data"
A: Are muzica blues un viitor in Romania?
P.: Trebuie sa se inteleaga foarte bine ca muzica blues nu se invata la scoala, trebuie sa o simti, sunt sentimente greu de descris si pe care le inteleg doar cei care canta blues. Pentru mine, e o senzatie pe care nu pot sa o descriu in cuvinte.
A: Ce rol are improvizatia de pe scena?
P.: Improvizatia e totul, 99,99% din ce facem noi pe scena, improvizam. Cel putin la noi, nu stiu cum e la celelalte trupe, o melodie nu se canta de doua ori la fel, nu avem un scenariu pregatit de-acasa, totul se intampla pe scena - totul e cantat pentru prima data si e prima oara cand publicul asculta o melodie, chiar daca a fost prezent si in alte locatii unde noi am cantat.
Cateva melodii si alte date despre Excentric Blues Band, puteti descoperi in acest articol: Excentric Blues Band | Sound psihedelic iesean.
Daca vreti sa il contactati pe Peshte o puteti face la urmatoarele numere de telefon 0752980600, 0733580354 sau pe emailul peshte_79@yahoo.com