- 5305
Borderline Art Space găzduiește în perioada 16 februarie – 20 martie 2022 expoziția artistului ieșean Radu Carnariu. Intitulată Egolutionary, expoziția curatoriată de Cristian Nae se deschide miercuri, 16 februarie, de la ora 18:00. Accesul se face cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Argument curatorial:
Este capitalismul un rezultat al selecției naturale într-o falsă teorie evoluționistă de tip darwinian aplicată istoriei sociale, menită să îi confirme legitimitatea prin naturalizare? Este revoluția definitiv
compromisă, sub presiunea acumulării tot mai accentuate a capitalului în mâinile unei fracțiuni tot mai mici a populației globului? Acestea sunt doar câteva dintre posibilele interpretări ale calamburului aflat în titlul propus de Radu Carnariu pentru cel mai recent proiect artistic prezentat la Boderline Art Space.
Excesul inerent comportamentului bazat pe exploatarea resurselor naturale și a populațiilor în scopul obținerii și acumulării de profit devine subiectul unei analize artistice practicate cu cinism și luciditate.
Radu Carnariu a devenit cunoscut cu precădere în mediul graficii, față de care s-a manifestat în ultimul deceniu în mod constant cu distanță critică, injectând ludic potențialul destabilizator al ironiei și deriziunii. Expoziția deschisă la Boderline Art Space oferă prilejul întâlnirii cu o fațetă mai puțin cunoscută a artistului, cea de artist obiectual.
Obiectele concepute pentru această expoziție transpun în imagini tangibile ipocrizia și contradicțiile inerente discursului ecologic disociat de ecosistemul mai amplu de tip necrocapitalist, asociat la scară planetară cu ecocidul, cu politicile economice extractive și cu colonialismul. Acesta nu doar că generează schimbarea climatică, ci și susține și reproduce extincția planetară.
Radu Carnariu (n. 1979) este un artist vizual multidisciplinar și profesor de artă din Iași, care a absolvit Licența, Masterul și Doctoratul la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. Este interesat de studiul efectelor sociale, politice și cognitive ale artei critice asupra relației dintre mentalitate, imaginație și comportament. Proiectele sale artistice evidențiază ironic unele contexte ale acestor efecte prin abordări vizuale paradoxale, ce vizează provocarea sau modifcarea capacității de conștientizare a publicului. A avut expoziții solo naționale în Iași și București și expoziții de grup internaționale precum: Art Revolution Taipei 2012, Nord Art 2013 și Nord Art 2014, European Cuteness Art-Contaminazioni 2016, Budapest Art Fair 2021 și Juxtapose Art Fair 2021.
Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.