eveniment
Data:
13 Jul 2021 - 19:00
14 Jul 2021 - 19:00
Loc:
Casa memorială „Vasile Alecsandri” / Conacul Chrissoveloni
- 2910
Adresa:
Muzeu cultural, Mircești / Ghidigeni, județul Galați
Telefon:
0741.190.470
Website:
Cea de-a IX-a ediție a turneului SoNoRo Conac se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil. Prin existența acestui proiect, SoNoRo și-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar și să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală.
În cadrul turneului SoNoRo Conac va avea loc un concert în casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași, în contextul bicentenarului Vasile Alecsandri – 200 de ani de la nașterea poetului, marți, 13 iulie, de la ora 19:00. Accesul la concert este liber, în baza unei rezervări la adresa de e-mail rezervari@sonoro.ro.
Programul concertului cuprinde lucrări de George Enescu, Pablo Casals, Zoltán Kodály și Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Kyril Zlotnikov (violoncel).
Concertul va fi urmat de un cocktail oferit de cramele Jidvei și illy.
Cum anul trecut a deschis seria concertelor în grădinile conacelor, pe domeniile palatelor și lângă zidurile bisericilor fortificate, dar și apetitul publicului pentru această îmbinare a armoniei muzicii cu cea a naturii, și în acest an sunt programate concerte SoNoRo Conac în aer liber.
Intitulată ludic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediția de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din țara noastră, cum sunt sate tradiționale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiționale românești care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor orașe.
„Marea muzică universală, frumusețea naturii și a arhitecturii tradiționale, alături de rafinamentul conacelor și palatelor de altădată, au la fiecare ediție SoNoRo Conac un efect surprinzător. Suntem încântați să susținem un concert în casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, în contextul bicentenarului Vasile Alecsandri, și considerăm că muzica de cameră reprezintă o modalitate de a celebra această personalitate complexă a literaturii și culturii române. Este locul în care Alecsandri a compus cea mai mare parte a operei sale; aici s-au reunit nume importante ale mișcării pașoptiste, așadar este un spațiu vibrant, al ideilor înalte. Să ne reamintim că tot aici a concertat compozitorul maghiar Franz Liszt, deci suntem onorați să ne aflăm într-un loc cu un asemenea istoric.” – declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.
Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești este un conac al familiei Alecsandri, care a fost construit între anii 1861-1867 după planurile poetului și sub atenta supraveghere a soției acestuia, Paulina. Casa „Vasile Alecsandri” a fost deschisă publicului în anul 1928, sub egida Academiei Române, și a fost inaugurată ca muzeu memorial în data de 9 iunie 1957. În cei 22 de ani petrecuți aici, Alecsandri a fost gazda unor nume importante ale secolului al XIX-lea: Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol, Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt sau rapsodul Barbu Lăutaru. În anul 1914, Academia Română a intrat în posesia casei, iar până în 1944 a fost permis accesul vizitatorilor. După al Doilea Război Mondial, când conacul și exponatele au suportat o serie de daune, casa și moșia lui Alecsandri au fost preluate abuziv de statul român, trecând în administrarea Ministerului Artelor și Informațiilor. După reparații, conacul a fost deschis în 1957 ca muzeu memorial. Noi lucrări de restaurare au fost efectuate în perioada 1991-1993.
Exponatele evocă personalitatea lui Vasile Alecsandri (1821-1890) și etape din viața acestuia, sunt expuse documente și obiecte de mobilier originale, fotografii de familie, scrisori ș.a. Din inițiativa Academiei Române, în parcul din apropierea casei de la Mircești a fost construit un mausoleu, după proiectul arhitectului Nicolae Ghica-Budești, unde se află osemintele lui Vasile Alecsandri și ale soției sale, Paulina, precum și ale părinților poetului, Elena și Vasile Alecsandri vornicul.
SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.
„În fiecare an, SoNoRo Conac este o experiență nouă, care ne arată că muzica ne poate aduce împreună în multe feluri și ne conectează, ne trezește emoții si ne ajută să descoperim alte și alte locuri din România. Prin concertele SoNoRo, vrem să arătăm că muzica clasică poate fi accesibilă și în afara sălilor de concert, că poate fi surprinzătoare și că este mereu deschisă pentru un public nou, de toate vârstele. Dincolo de muzica atent aleasă și de măiestria muzicienilor, veți găsi în aceste evenimente explicații și povești despre fiecare piesă interpretată, dar și apusuri de soare fantastice sau grădini înmiresmate. Lumea SoNoRo, pe care cu mândrie o susținem deja de 9 ani, este o lume generoasă, diversă, vibrantă și plină de talent, o lume vie care vă va cuceri și care ne spune că trebuie să trăim intens azi, dar și să privim în armonie cu noi înșine și cu ceilalți, spre viitor”, a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.
Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Cncertul de la Mircești va fi urmat de un concert la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, județul Galați (14 iulie, ora 19:00), una dintre cele mai moderne reședințe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanți ai aristocrației vremii, printre care și regele Ferdinand I al României și regina Maria.
Turneul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie a acestui an cu încă șase concerte. Mai multe detalii, în curând, pe https://conac.sonoro.ro/.
Despre SoNoRo Conac
Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele opt ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din țara noastră, dar a și atras atenția publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale țării noastre.
Turneu prezentat de: BRD – Groupe Société Générale
Card preferat: Mastercard
Sponsor principal: Sistemul Medical MedLife
Sponsori: Illy, Jidvei
Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația ARCHÉ
Parteneri: Cărturești, Librăriile Humanitas, Fundația Calea Victoriei, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Muzeul „Vasile Alecsandri”
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, National Geographic, Suplimentul de cultură, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Rador, Capital, Evz.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Unsitedemuzica.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Media Image.
Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 13/07/2021 - 02:37