- 2541
Pe pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfînt” și la Galeria „Labirint” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași va putea fi admirată, începînd de miercuri, 25 noiembrie, expoziția „Spectacolul Istoriei”, organizată de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI). Expoziția face parte din campania „TNI 180 – stagiuni naționale neîntrerupte”, inițiată pentru a marca 180 de ani de la înființarea Naționalului ieșean. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Muzeului Județean de Istorie Brașov și Muzeului Literaturii Române.
„Expoziția acoperă un parcurs evenimențial de mai bine de un secol și ilustrează iconografic cele mai importante momente care au marcat evoluția primului teatru național din România – de la înființare pînă în anii ’70. Pe pietonalul «Ștefan cel Mare» din Iași vor fi amplasate 20 de simeze cu documente de arhivă, imagini din spectacole – unele expuse în premieră –, fotografii din colecții private, corespondență administrativă, care încearcă să reconstituie pașii unei istorii vii și tot spectacolul ei”, a declarat Cristina Rădulescu, secretarul literar al TNI și coordonatorul proiectului.
Afișele aduc informații legate de actori, repertoriu și sălile unde au avut loc spectacolele. Acestea fac parte din colecția „Istoria teatrului românesc”, perioada 1880-1918”, care se află la Muzeul Național al Literaturii din Iaşi, Muzeul Teatrului, din arhiva Teatrului Naţional, dar şi din colecţiile personale ale unor actori. Cel mai vechi afiș datează din anul 1840 și a fost folosit la primul spectacol prezentat sub egida Teatrului Național, „Farmazonul din Hîrlău”, de Vasile Alecsandri.
Colecția „Istoria teatrului românesc”, are la bază fondul Muzeului Teatrului, inaugurat oficial în data de 26 decembrie 1976 în Casa „Vasile Alecsandri” din Iași, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la punerea în scenă a primului spectacol în limba română, „Mirtil și Hloe”.
Teatrul Național din Iași a fost înființat în 1840, primul său sediu aflîndu-se pe locul pe care se află acum Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Copou. Clădirea a ars într-un incendiu, iar actuala clădire a TNI a fost inaugurată în 1896. În anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, teatrul a primit numele poetului și dramaturgului Vasile Alecsandri.