- 2982
Col. Constantin Langa rămâne în istoria urbei drept primarul care s-a ocupat de perfectarea actelor pentru trecerea Palatului Roznovanu în proprietatea Edilității ieșene, clădire în care funcționează și astăzi Primăria. Ideea pentru mutarea funcționărimii în frumosul palat de pe str. Ștefan cel Mare îi aparținuse lui Vasile Pogor care reușise să-l convingă pe boierul Neculai Rosetti Roznovanu să-i dea clădirea pe credit! Palatul era ipotecat la Societatea Creditul Urban pentru 200.000 lei. Primăria prelua datoria înţelegându-se cu vânzătorul să mai împrumute 120.000 lei. Din aceştia, 100.000 lei reveneau proprietarului pentru a completa suma vânzării de 300.000 lei, iar restul rămâneau pentru amenajări iar Consiliul Comunal urma să plătească datoria în mod eşalonat. Cum lui Vasile Pogor I se sfârșea mandatul de primar, teribila afacere a fost preluată și finalizată de succesorul său, col. Constantin Langa, care a încheiat actul de cumpărare, autentificat la 12 septembrie 1891 la Tribunalul Iași.
După reamenajarea palatului în local public, funcționarii se mutau în noul sediu pe 26 octombrie 1891. Nu pentru multă vreme însă. În mai 1893, clădirea era vândută Domeniilor Statului cu suma de 360.000 lei pentru a servi ca locuință pentru familiei regale. Edilii s-au opus tranzacției, dar la presiunea opiniei publice, care considera că staţionarea familiei regale la Iaşi va conferi orașului orașului mai multă importanță în ochii autorităţilor centrale, frumosul palat a fost cedat. Abia în 1969, Palatul Roznovanu redeveni sediu al Primăriei ieșene.
Col. Constantin Langa (n. 1830 - d. 1914), colonel, om politic, primar al orașului Iași. Localizare mormânt în Cimitirul Eternitatea: parcela 7/I, rând 1, loc 1
Mare proprietar de teren și filantrop, Constantin Langa a fost ofițer de ordonanță a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, avansând până la gradul de locotenent-colonel. După abdicarea domnitorului, Langa a ocupat mai multe funcții publice: a fost consilier și epitrop al Spitalului “Sf. Spiridon”, membru al Comisiunii Mitropoliei, primar al orașului în perioada 7 iunie 1891 - 30 mai 1892. S-a implicat activ și în viața culturală a orașului, În 1909 a donat Universității Iași o galerie de portrete a marilor personalități pictate de C.D. Stahi. De asemenea, a contribuit financiar și la realizarea statuii lui Mihail Kogălniceanu care a fost amplasată în fața Universității cu prilejul jubileului.
Dar ceea ce dăinuie până în zilele noastre este școala gimnazială din comuna Miroslava. În 1903, col. Constantin Langa a donat Casei Școalelor 6,5 hectare de teren pentru construirea unei școli. Școala a fost finalizată un an mai târziu, momentul fiind marcat de o placă.
„În anul 1903 al Mântuirii și al 38-lea al glorioasei domnii a Majestății Sale Carol I Regele României, fiind ministru de Culte dl. Spiru Haret, s-a început clădirea acestei școli primare din comuna Miroslava și în anul 1904 s-a terminat în totul de către l. Colonel Constantin Langa, proprietarul moșiei Miroslava Langa, care a donat Casei Școalelor, pentru comuna Miroslava împreună cu mobilierul necesar și cu tot terenul în întindere de 4 hectare și 3339 metri pătrați prevăzut în actul de donațiune. Dumnezeu să o aibă sub a sa pază. L.Colonel Constantin Langa”.
Eternity 143 – proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.