- 2543
Teatru FIX propune publicului ieșean 3 evenimente culturale, pe 4, 5 și 6 iunie 2019, cu actorul francez, Julien Daillère. Marți, 4 iunie, se va organiza ședința „Marginea Fericită”, de la ora 18:00; urmând ca miercuri, 5 iunie, de la ora 16:00, să aibă loc workshop-ul de teatru „Body Haunting Theater”. Iar joi, 6 iunie, de la ora 19:00 se va juca spectacolul „C'est bon. E ok. Rendben. This is just a story”.
La ședința „Marginea Fericită” de pe 4 iunie se va construi un dialog cu publicul pentru a răspunde la întrebările: Care sunt marginele actuale ale societății noastre? Cine poate avea acces la ele? Cum? Aceste margine sunt înțelese în termeni de spațiu, timp, programare, buget, interpretare a lumii etc., ca urmare a polisemiei și a rapoartelor multiple care sunt sensibile la margini.
Pe lângă aceste dileme și multe altele, întrunite sub termenul de „margină”, Julien Daillère se întreabă dacă poate cineva să trăiască, să creeze, să lucreze și să se gândească la margini, în fluiditate cu centrele fără a fi absorbit sau pus deoparte de ei? Marginea poate coexista cu relațiile de proprietate? Poate cineva să protejeze sau să dorească permanența unei margine, din interior sau din exterior, fără a distruge-o cu forța voinței? Voința este contrară marginei? Ce fel de acces la margine: între alegeri ferme sau pe drum într-un fel întămplator, care ar fi modul de acces cel mai fericit la margine? Imaginația colectivă condiționează viziunea noastră asupra marginei în relația sa cu legea, cu economia, cu succesul, adesea într-un mod negativ.
Pe 5 iunie actorul propune un workshop de teatru despre demersul de „Body Haunting Theater", pe care o dezvoltă în paralel cu practica sa ca actor și performer.
Joi, 6 iunie, se va juca spectacolul „C'est bon. E ok. Rendben. This is just a story”, care se prezintă ca un teatru sărac din zilele noastre, combinând lumina smartphone-ului și sunetul drâmbelor de bambus. În acest spectacol caustic și poetic, relația cu publicul este construită cu umor: un act de echilibristică între stand-up și șamanism. Astăzi, în mod paradoxal, obsesia pentru fake news, în opoziție cu ceea ce ar fi adevăratele fapte, consolidează ideea că este posibil să avem acces direct la adevăr și apoi să-l transmitem mai departe. Unii ar spune adevărul lumii, alții l-ar falsifica. „This is just a story” explorează dimensiunea fictivă a ceea ce este prezentat ca adevăr. Trecerea de la o limbă la alta, între franceză și română, va permite transmiterea unei versiuni inteligibile a spectacolului pentru fiecare persoană care vorbește cel puțin una dintre aceste două limbi. Acest procedeu va crea un spațiu de îndoială și, prin urmare, de imaginație. De asemena, el va încuraja interpretarea altor semne pentru a scăpa de o înțelegere pur intelectuală: o poveste nu este niciodată înțeleasă, este întotdeauna re-inventată.
Manifestarea este organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019, cu sprijinul Institutului Cultural Francez din Iași, personajul principal fiind Julien Daillère.