- 1916
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează în perioada 24-26 noiembrie 2017 prima ediție a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella”. Scopul Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este acela de a sprijini și promova tinerii artiști muzicieni aflați la început de carieră, cât și valorificarea repertoriu românesc, destinat muzicii de cameră și instrumentelor cu rol solistic.
În contextul actual din România, tinerii interpreți ce reprezintă noua generație de valori culturale autentice, au nevoie de o mai bună promovare și motivare pentru a urca pe marile scene naționale. Acest concurs se adresează tuturor categoriilor de instrumente (vioară și corzi grave, pian și canto, instrumente de suflat și percuție), urmând o succesiune trienală (fiecare categorie menționată repetându-se o dată la trei ani). În fiecare an va exista și secțiunea de muzică de cameră. Prima ediție a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este destinat viorii și instrumentelor din categoria corzilor grave (violă, violoncel, contrabas, chitară și harpă). În a doua ediție, ce va avea loc în anul 2018, manifestarea se va adresa categoriilor pian și canto, cea de a treia ediție urmând a valorifica potențialul tehnico-interpretativ al instrumentelor de suflat și percuție, acoperind astfel întreaga arie curriculară vocal-instrumentală.
Impunerea repertoriului solo se limitează la două coordonate și anume: alegerea obligatorie a unei lucrări românești și o lucrare de mare virtuozitate, ambele însumând ca durată maximă 20 de minute. La categoria muzică de cameră indicăm repertoriu liber ales încadrându-se în maxim 20 minute. Evaluarea concurenților va fi asigurată de o comisie formată din 6 membri, toți profesori de renume din centrele culturale ale României: Președintele comisiei – dna. Prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, Decan a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, membrii comisiei: Prof. univ. dr. Elena Ovănescu-Pîrvu (UNAGE Iași), Prof. univ. dr. Valeriu Maior (Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca), Conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu (UNAGE Iași), Lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu (UNAGE Iași), Lect. univ. dr. Virgil Florin Prisacariu (UNAGE Iași).
Programul evenimentului:
1. Festivitatea de deschidere (vineri 24 noiembrie, ora 17, Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș, str. Cuza Vodă 29);
2. Concursul propriu-zis (sâmbătă, între orele 9-18, sala A. Diaconu, Corp Horia, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași);
3. Gala laureaților (duminica, 26 noiembrie, ora 11, Sala Eduard Caudella, Casa Balș, str. Cuza Vodă 29.
La deschiderea din 24 noiembrie, ora 17, vor fi momente dedicate prezentării evenimentului, discursuri și prezentări ale membrilor juriului, iar momentul culminant este reprezentat de un recital susținut de cadre didactice ale UNAGE Iași și totodată membri ai juriului, Conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu (violoncel), Lector univ. dr. Daniel Dragomirescu (chitară), Lector univ. dr. Virgil Florin Prisacariu (contrabas) și Prof. univ. dr. Anico Berindan (pian).
Gala laureaților, 26 noiembrie, ora 11, este dedicată participanților la Concurs, unde se vor acorda distincții onorifice și premiile aferente participanților, profesorilor, juriului, partenerilor și nu în ultimul rând sponsorilor acestui eveniment.
Intrarea este liberă la toate evenimentele menționate.