- 2301
Imparateasa Rosie – Viata si aventurile Anei Pauker, cel mai recent film documentar al regizorului Radu Gabrea, va rula la Iasi intre 20 -26 ianuarie, la Cinema Victoria, in fiecare zi de la ora 15 (pretul unui bilet este 8 lei). Filmul a fost selectat anul trecut la Festivalul de Film Documentar “Astra” din Sibiu si continua un interes constant de-alungul carierei lui Radu Gabrea pentru personalitatile vietii publice romanesti de etnie evreiasca si episoade din trecutul istoric al Romaniei.
Perioada comunismului in Romania, urmare directa a ocupatiei sovietice, constituie inca o epoca insuficient studiata a istoriei contemporane a Romaniei. Si, ca de fiecare data intr-un asemenea caz, miturile si legendele, foarte multe rezultate ale unor insistente propagandistice de o culoare sau alta, inlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic in acest sens.
Originea ei evreiasca si abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovata de toate relele perioadei staliniste din Romania au dus la paradoxul ca Gh. Dej, conducatorul de facto al Partidului Comunist Roman, si cel care a stat direct si nemijlocit la conducerea represiunii pana in 1960 din Romania, sa intre in constiinta colectiva ca un “binefacator”, rolul de “criminal in istorie” fiind atribuit in totalitate Anei Pauker.
Intrebat care este motivatia regizorala in realizarea documentarului despre aceasta marcanta si controversata personalitate istorica, Radu Gabrea a spus: “In linia interesului meu permanent pentru desoperirea falsificarilor istoriei contemporane a Romaniei, am socotit ca readucerea in prim plan a adevaratei biografii a Anei Pauker este mai mult decat necesara. Aparitia exceptionalei carti a istoricului american Robert Levy, “Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish communist” mi-a dat ideea documentarului si m-a ajutat, direct si indirect, la realizarea acestuia.”
Documentarul Imparateasa Rosie – Viata si aventurile Anei Pauker cuprinde marturiile unor mari istorici si politologi: Robert Levy – istoric, autorul cartii “Ana Pauker: the Rise and Fall of a Jewish Communist” / “Gloria si decaderea Anei Pauker”; Vladimir Tismaneanu – politolog; Adrian Cioroianu – istoric; Gheorghe Onisoru – istoric; Liviu Rotman – istoric; fragmente narate de mari actori: Victoria Cocias si Vlad Radescu si include materiale de arhiva importante puse la dispozitie de Arhiva Nationala a Romaniei, Arhiva Nationala de Filme, Biblioteca Academiei Romane.
Scenariul este realizat de Radu Gabrea si Magdalena Schubert, montajul de Melania Oproiu, iar imaginea ii apartine lui Alexandru Macarie. Radu Gabrea s-a nascut in 1937, la Bucuresti. Lungmetrajul sau de debut, "Prea mic pentru un razboi atat de mare", realizat in 1969, dupa un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno in 1970 si selectionat in sectiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, in acelasi an.