- 1859
„Fiecare epoca fabrica imagini. Fiecare imagine fabrica un mit. Mitul actual, al celebritatii, al formei, al ambalajului, o estetica a banalului ce exalta superficialul este suprapus sinelui, palpabilului, realului, in definitiv, umanului.”
Va asteptam luni, 4 aprilie 2016, ora 18.00, str. Prof. Cujba, nr.17, la deschiderea expozitiei de pictura JURNAL POP semnata RAACU. Artistul va fi prezentat publicului de catre criticul de arta Maria Bilasevschi si lect. univ. dr. Cristian Ungureanu.
„Pe o scena a artelor vizuale in care intentiile plastice par adesea a pluti intr-o deriva browniana, in care realitatea este recunoscuta si validata doar atunci cand este reprodusa pe scara larga, Alexandru Racu nu se cantoneaza intr-un stil facil, lucrarile sale fiind o asimilare ironica a iconografiei de masa dar si un pretext pentru semnificarea sa ca artist vizual chiar prin acele mijloace „pop” ce isi auto-submineaza in mod sistematic valoarea.
Ce face ca imaginile artistului sa devina „iconuri”? Faima evidenta a unor personaje, asamblari ingenioase ale unor imaginii inoculate in mentalul vizual drept repere ale consumerismului de tip Pop Art suprapuse propriei imagini, redusa astfel la stadiul de cliseu ori poate subtila critica ce rezulta chiar din polemica intentionata cu lumea care creeaza mitul iconului?
Alexandru Racu este un observator mai degraba decat un comentator al contemporaneitatii, transformand straturile de culoare cu accente hiperrealiste si suprarealiste intr-o iconografie neo-pop.
Lucrarile lui Alexandru Racu sunt prelungirea propriei sale vieti, semnaland si demontand conventiile, incorporand din amalgamul culturii vizuale acele elemente ce-l fac sa-si completeze jurnalul „pop”. Captivant prin coerenta discursului plastic, artistul trece de la parodierea pseudo-simbolurilor la dislocarea si translatarea unor imagini clasicizate, inserand ironii fine care doar prin apropriere isi dezvaluie continutul critic.” (Maria Bilasevschi)
Expozitia va fi deschisa in perioada 4-29 aprilie 2016.