- 2385
Lansat in cinematografele din Romania pe 11 martie, filmul Fiul lui Saul/Son of Saul se vede si la Iasi pina marti, la Cinema City. Recent castigator al Premiului Oscar 2016 la categoria Cel mai bun film strain, lungmetrajul il are in distributie pe actorul roman Levente Molnár, si reprezinta debutul regizorului László Nemes. Filmul ruleaza in fiecare seara de la ora 18:30 iar pretul variaza intre 13,50 si 18 lei, in functie de categoria sociala si de virsta a spectatorilor. UPDATE: Serile Filmului Romanesc organizeaza pe 5 mai, ora 19, in incinta salii Rossini din cadrul Complexului Palas Mall o Proiectie de Gala cu invitat special: actorul Levente Molnár. Intrarea se va face pe baza de invitatie. Pentru rezervari si informatii: tel. 0735 217 706. Mai multe detalii puteti gasit pe pagina de fb a event-ului.
Fiul lui Saul/Son of Saul este un film cu peste 40 de premii castigate. Pelicula a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes in 2015, unde a castigat Marele Premiu al Juriului si premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Filmul „Son of Saul" a beneficiat de o proiectie speciala la Festivalul International de Film de la Toronto. „Son of Saul" a fost recompensat in luna ianuarie si cu Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, fiind prima productie maghiara care a castigat acest trofeu. De asemenea, „Son of Saul" a castigat majoritatea trofeelor din acest sezon cinematografic la categoria „cel mai bun film strain".
Actiunea filmului este plasata in octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare din lagarul de concentrare. in timpul ce se afla intr-unul dintre crematorii, Saul descopera cadavrul unui baiat pe care il banuieste a fi propriul sau fiu si decide sa indeplineasca o misiune imposibila, aceea de a salva din flacari trupul neinsufletit al copilului si a-l inmormanta cum se cuvine. Filmul prezinta cele doua zile din viata unui barbat obligat sa isi uite umanitatea si incercarea lui disperata de a gasi mantuirea salvand corpul copilului.
”Filmul se concentreaza pe un punct de vedere si pe actiunile unei singure persoane, ceea ce-i permite personajului sa intalneasca si alte puncte de vedere si alte actiuni. Lagarul este perceput prin prisma „calatoriei” lui Saul”, a declarat regizorul László Nemes.
Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie in acest film; el il interpreteaza pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alaturi de el in lagarul de concentrare. “Pe parcursul filmarilor, cea mai grea incercare a fost accea de a evita sentimentele umane care vin din cunoasterea ororilor la care acesti oameni au fost nevoiti, fortati sa se expuna. Aceasta evitare a fost necesara pentru a putea functiona in fata camerei de filmare, in data si locul mentionat in scenariu. Personajul pe care-l interpretam nu avea sansa autocompatimirii. Trebuia sa gaseasca un mod de " functionare umana" in epicentrul iadului”, a declarat Levente Molnár.
Levente Molnár s-a nascut pe 10 martie 1976 la Baia Mare si a absolvit cursurile de actorie de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca in anul 2002. Din acelasi an este angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca si, potrivit site-ului personal al actorului, a jucat in spectacole puse in scena de regizori de teatru foarte cunoscuti, precum Silviu Purcarete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgotiu, László Bocsárdi, Mihai Manutiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder si Mona Marian.
Levente Molnár s-a remarcat si in cinematografie, jucand in filme precum „The Fixer", de Adrian Sitaru, „Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Calugareanu, „Dear Mother", de Daniel Nickson, „Fragment viu", de Bántó Csaba si Iszlai József, „Blutsbrüder teilen alles", de Wolfram Paulus, „Radio", de Pünkösti Laura, „Un alt Craciun", de Tudor Giurgiu, „Morgen", de Marian Crisan, „Any Given Father", de Cristan Circu, „Biliard", de Mészáros Péter, si „Tetemrehívás", de Hatházi András.