- 2139
La loi du marché / Legea pietei, filmul prezentat in Competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Cannes 2015 si triplu nominalizat in 2016 la Premiile César, va avea premiera in Romania pe 26 februarie 2016, distribuit de Independenta Film. Vincent Lindon, actorul principal, a fost premiat la Cesar pentru Cel mai bun rol principal masculin, aceeasi distinctie pe care a primit-o si la Cannes. La Iasi se vede pina joi la Cinema Republica de la ora 16:30 (pretul unui bilet este 6 lei).
"Somer. 51 de ani. Caut de lucru
Thierry (jucat de actorul Vincent Lindon) este un om obisnuit. Are 51 de ani si o viata intreaga dedicata unei companii care brusc a decis ca nu mai are nevoie de el, pentru ca si-a relocat productia intr-o tara cu mana de lucru mai ieftina.
Pentru a-si gasi un loc de munca la varsta lui trebuie sa treaca prin niste incercari cel putin umilitoare: cursuri de recalificare inutile, interviuri prin Skype, celebrele, de-acum, "sesiuni de coaching" etc. Toate par menite sa-l "scape" de vechea sa identitate si sa-i ajusteze respectul fata de sine, in numele reeducarii, pentru a se potrivi noului sistem tehnoratic neoliberal.
La 51 de ani, dupa aproape doi ani de somaj, Thierry isi gaseste un nou loc de munca: supraveghetor la un hipermarket. Insa aici se trezeste pus in fata unei dileme morale. Poate accepta orice compromis impus de sefii sai, doar ca sa-si pastreze nou job obtinut cu greu?
Regia este semnata Stéphane Brizé (Not Here to Be Loved, Mademoiselle Chambon, A Few Hours of Spring), iar personajul principal este interpretat de actorul francez Vincent Lindon (La moustache, Anything for Her, Dragon Hunters, Welcome). La loi du marché reprezinta a treia colaborare a actorului cu regizorul Stéphane Brizé, dupa Mademoiselle Chambon si A Few Hours of Spring.
"Filmele mele au avut tot timpul de-a face cu viata privata, fara a evidentia comportamentul in mediul social", spune regizorul Stéphane Brizé. "De data asta am vrut sa subliniez brutalitatea mecanismelor si a schimbarilor care dicteaza in ziua de azi, asezand omul, cum e cazul acestui somer trecut de prima tinerete, fata in fata cu violenta societatii in care traim azi".
New York Film Festival descrie La loi du marché: "Noua noastra realitate economica vazuta dintr-o perspectiva puternica si profund tulburatoare".
La loi du marché, un film politic?
Intrebat daca filmul sau poate fi considerat unul politic, Stéphane Brizé a raspuns: "E politic in sensul organizarii polis-ului, cetatii. Am luat exemplul unui barbat care si-a dedicat timpul si energia unei companii la care a lucrat 25 de ani de zile. Companie care brusc decide ca nu mai are nevoie de serviciile sale. Deoarece actionarii s-au hotarat sa scoata produsul respectiv la un pret mai mic, cu forta de munca mai ieftina, in alta tara. Acest om nu a ramas fara slujba din cauza ca nu si-a facut treaba ca lumea. A ramas fara loc de munca deoarece, undeva, niste oameni au vrut sa faca bani mai multi. Thierry (personajul din film - n.red.) sufera consecintele faptului ca niste actionari au vrut sa-si mareasca conturile din banci. El este omul din spatele cifrelor pe care statisticile despre somaj ni le prezinta zilnic. Acestea ocupa doua randuri intr-un articol de ziar, insa in spate stau adevarate tragedii".
"In ziua de azi, munca a devenit o marfa destul de rara", este de parere regizorul. "Cam ca si apa. Iar companiile au ajuns sa dispuna de o putere foarte mare in acest sens. Una este ca un business sa faca bani. Si alta e ca firma sa-si abuzeze fizic si psihic angajatii pentru asta. Daca o companie este sanatoasa, relatiile dintre aceasta si angajati sunt armonioase. Daca firma se poarta dictatorial, atunci angajatul devine simpla carne de tun".
La loi du marché / Legea pietei a fost nominalizat la trei sectiuni: Cel mai bun film, respectiv Cea mai buna regie: Stéphane Brizé si Cel mai bun actor: Vincent Lindon. Durata: 1h 33 min.