- 2007
Marti, 9 februarie 2016, de la ora 6 pm, la Galeria apARTe are loc deschiderea expozitiei artistilor Silvia Amancei * Bogdan Armanu, Constelatii de Dorinte. Expozitia va fi deschisa in perioada 9-12 februarie. Adresa: Galeria apARTe, Facultatea de Arte Vizuale si Design, str. Sarariei 189 (intrarea din Codrescu), Iasi.
Inca de la primele efecte ale situatiei financiare constientizate public in 2008, criza continua care alimenteaza, in mod paradoxal, Imperiul Capitalului a urgentat nevoia introducerii unor masuri de protectie. Acesta a fost momentul promovarii publice a masurilor de austeritate, devenind o prioritate a agendei politice si orientandu-se astfel, din perspectiva unei politici a „raului necesar”, spre o totala dezarmare a cetatenilor si a statului pe care acestia il formeaza.
Desi lumea capitalista/occidentala se afla deja, dupa ani de fragmentare neoliberala a corpusului social, intr-o stare de totala austeritate, aceasta tinde sa se confrunte in viitorul apropiat cu amenintarea unei noi crize financiare. Chiar inainte de a deveni un subiect central al agendei politice, utilizata ca un instrument economic pentru contracararea dezastrului financiar lasat in urma de Piata volatila-virtuala-speculativa, austeritatea, in limitele precaritatii economice, a modelat corpul si mintea cetatenilor din aceasta lume, eliminand sistematic din orizontul acestora orice alternativa a configurarii vietii/politicii/economiei. Ani de masuri de austeritate cu un puternic impact asupra mintii umane au afectat abilitatea oamenilor de a imagina, specula si de a privi dincolo de prezent pentru a cauta/construi scenarii alternative utopice.
Constelatii de Dorinte incearca, printr-o multitudine de canale mediale si nivele informationale, sa enunte paradigma imobilitatii intelectului colectiv si a eliminarii viitorului social din constelatiile complexe de vise si dorinte prin intermediul austeritatii si precaritatii.
Ca reactie la aceasta situatie se ridica anumite probleme: in ce mod pot fi instrumentalizate arta si mijloacele artistice pentru a supra-excita capacitatea de a privi dincolo de capitalism si de a crea un viitor (comun)? Poate fi atins acest obiectiv fara a cadea in dizgratia publicului care poate citi astfel de actiuni ca propaganda? Mai mult, este propaganda prin arta un mediu vicios prin care informatia poate fi distribuita si construita?
Silvia Amancei (1991) si Bogdan Armanu (1991) sunt un cuplu de artisti care lucreaza impreuna din 2012, traind si activand in Iasi.