- 2819
Sambata, 12 decembrie, incepand cu ora 12:00, la Borderline Art Space are loc prezentarea a trei proiecte de arta contemporana castigatoare a unor finantari nationale (din partea CNCS si AFCN), urmata de o discutie publica. Invitati: Iosif Király, Raluca Oancea Nestor (UNA), Catalin Gheorghe, Cristian Nae (UAGE si C_F_C). Moderator: George Plesu (AltIasi / Borderline).
Cu aceasta ocazie va avea loc lansarea proiectului D PLATFORM – Instrument cultural si portal interdisciplinar dedicat arealului dunarean (COD: PN-II-RU-TE-2014-4-2601, nr. contract: 336 din 01/10/2015). Proiectul isi propune promovarea artei contemporane, a debutului artistic si a integrarii tinerilor cercetatori in echipe de lucru, in paralel cu promovarea resurselor naturale si a valorilor culturale autentice romanesti. In contextul larg al renegocierii raportului dintre natural si cultural versus tehnologic si functional, se va demara o analiza obiectiva si interdisciplinara a arealului dunarean, ce va include activitati de documentare artistica, antropologica si ambientala. Printre rezultatele proiectului se numara constituirea unei baze de date de imagini, texte, interviuri, instrument util specialistilor din stiinte umane, artistilor, jurnalistilor; proiectarea un portal de comunicare interdisciplinar ce va facilita constituirea la nivel national de tinere echipe capabile sa acceseze programele europene de cercetare din domeniu (Europa creativa, Danube Transnational Prog. 2014-2020) etc.
Al doilea proiect prezentat va fi produs de Centrul de Fotografie Contemporana din Iasi sub forma evenimentului pilot "CAMERA PLUS. Bienala de fotografie contemporana si imagine dinamica", prin intermediul caruia se intentioneaza facilitarea productiei, expunerii, promovarii si analizei fotografiei contemporane, a filmului experimental si a artei video. Proiectul, programat in prima jumatate a anului 2016, va consta in realizarea a patru expozitii in diferite spatii din Iasi si a unei expozitii in spatiile WASP din Bucuresti, in prezentarea unui program de proiectii de film experimental si arta video si in organizarea unei conferinte internationale, a unor ateliere critice, a unor recenzii de portofolii si a unei intalniri cu editori de carte de fotografie. Proiectul va fi sprijinit, printre altii, de AFCN, Institutul Francez, UAGE, FICCE si Asociatia 4 Culture.
Al treilea proiect se intituleaza „Borderline Art Space - productie culturala experimentala in noile media”. Aceasta initiativa locala, care va fi realizata cu srijinul financiar al AFCN, isi propune sa dezvolte un program curatorial (realizat de Catalin Gheorghe si Cristian Nae) interesat de sustinerea productiei artistice care implica noile media si de promovarea unor idei artistice contemporane. Totodata, Borderline Art Space isi propune sa incurajeze pe termen lung, prin intermediul unei expozitii anuale productia artistica a unor tineri absolventi de la universitatile de arte din Iasi, Bucuresti si Cluj-Napoca. In cadrul acestui program curatorial sunt planificate doua expozitii cu tineri artisti formati in Iasi, o expozitie realizata de un cadru didactic din UAGE Iasi si o expozitie cu 3 absolventi selectati de profesori din cadrul universitatilor de arte din Iasi, Bucuresti si Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre aceste proiecte vor fi oferite in cadrul prezentarii de sambata, 12 decembrie, care va fi urmata de o discutie cu publicul. Cu acest prilej, Borderline Art Space va fi deschis incepand cu ora 11:00 pentru a permite vizitarea expozitiei „Subtitled” a artistului Catalin Rulea, deschisa in data de 1 decembrie.
Organizatorii evenimentului sunt Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, Centrul de Fotografie Contemporana din Iasi si Asociatia Culturala AltIasi.