eveniment
Data:
5 Aug 2015 - 18:00
Loc:
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
- 2847
Adresa:
Parcul Copou
Website:
Clubul Cinefililor va asteapta la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a municipiului Iasi sa vizionati si sa discutati, miercuri, 5 august 2015 de la ora 18:00, filmul The Birdcage (1996), in regia lui Mike Nichols, luna august fiind dedicata in intregime filmelor acestuia. Filmul este color, dureaza 117 minute si va beneficia de subtitrare in limba romana. Intrarea este libera!
Armand este proprietarul unui bar de noapte numit Birdcage, unde locuieste impreuna cu prietenul si iubitul sau de-o viata Albert. Pentru ca este proaspat logodit, Val, fiul lui Armand doreste sa-si prezinte iubita tatalui sau. Aceasta n-ar fi o problema, dar in momentul in care parintii fetei vor sa-si cunoasca viitorii cuscri, situatia se complica din cale-afara. In primul rind pentru ca, in acest caz, „matusa” Albert trebuie dosita si tot in primul rind, tatal fetei este un respectabil senator, foarte consevator, care conduce Coalitia pentru Ordine Morala si caruia pina si Papa i se pare o persoana destul de controversata.
Mike Nichols (1931-2014) este un regizor de film, televiziune si teatru, scenarist, producator si comediant. In 1968 a cistigat Premiul Oscar pentru „Cel mai bun regizor” cu filmul Absolventul. Alte filme care l-au facut cunoscut sint Who's Afraid of Virginia Woolf?, Carnal Knowledge, Silkwood, Working Girl, Closer și serialul TV Angels in America. Este unul din cei 12 oameni care poate fi supranumit un „EGOT”, adica a cistigat cel putin unul dintre cele 4 mari premii: Emmy, Golden Globe, Oscar si Tony. De asemenea, a fost premiat cu Medalia Nationala Americana a Artelor, in 2001, de catre „National Endowment of the Arts” din Washington D.C. Doua dintre filmele sale (Working Girl si Silkwood) se afla in topul celor mai inspirate 100 de filme din toate timpurile, gazduit de Institutul American de Film.
Val Goldman este un tinar bine crescut, care are de gind sa se casatoreasca cu Barbara Keeley, fiica unui senatorului pe nume Kevin Keeley, care este recunoscut de presa in special pentru moralitatea sa integra. Avind in vedere circumstantele, viitorii socri trebuie sa se cunoasca, iar aici intervine o adevarata problema: Armand (Robin Williams), tatal lui Val, este homosexual si locuieste cu iubitul sau Albert (Nathan Lane) deasupra unui bar pe care-l detine in calitate de proprietar. Pentru ca aceasta casatorie sa aiba loc, senatorul trebuie convins ca tatal lui Val este un om integru, pentru a lasa o impresie buna in legatura cu viitorul sau ginere, asa ca este invitat la cina.
Dorind sa fie pe placul severei familii Keeley, Val il roaga pe tatal sau sa faca putina „ordine” in casa. Asta inseamna, de fapt, sa ascunda colectia de arta a lui Armand, mobila, hainele si, mai ales, pe Albert. Astfel, venirea viitorilor socri inseamna inceputul unei adevarate comedii a erorilor in care Armand si Albert incearca sa joace rolul unui cuplu american cit se poate de obisnuit.
Regizorul Paul Thomas Anderson a spus ca: „Acest film este unul dintre cele 2 filme care, fara nicio indoiala, ma face sa ma opreasca din orice activitate si sa-l urmaresc pina la capat, indiferent de ce altceva se mai intimpla in jur.” Al doilea film la care se referea era „The Shining” (1980), in regia lui Stanley Kubrick.
Filmul de fata este un remake, scenariul fiind inspirat din filmul La cage aux folles (1978), cu Ugo Tognazzi si Michel Serrault in rolurile principale. Pelicula Cabaret in familie a primit numeroase nominalizari si premii, printre acestea numarindu-se Globurile de Aur, Oscar, Academy Awards, MTV si altele.
Articol scris de Ligia Prodan | Lun, 03/08/2015 - 17:36