- 4109
In aceasta saptamina va debuta la Iasi proiectul de distributie alternativa de filme documentare „KineDok”. Din iulie pina in decembrie, KineDok va da intilnire cinefililor din Iasi la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Pina la sfarsitul anului, 12 filme din centrul si estul Europei vor fi proiectate in 20 de locatii din 14 orase din Romania. Partenerii programului – organizatii din 5 tari europene, printre care si One World Romania – cred ca in tarile noastre sunt oameni care au povesti si ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metoda potrivita de a le da glas. Catalogul de filme poate fi descarcat AICI. Joi de la ora 19 ruleaza primul film, "Fericiti pana la adanci batraneti", iar vineri, tot de la ora 19, proiectiile continua cu "Turneul de la Besence". UPDATE: Pe 17 septembrie, joi, va rula de la ora 19 documentarul "Bucuresti, unde esti?", iar vineri, 18 septembrie, de la ora 19, va fi proiectat "1989".
JOI, 17 SEPTEMBRIE, ora 19: Bucuresti, unde esti? (Vlad Petri, 2014, durata: 76’)
La 23 de ani de la Revolutia romana, oamenii sunt din nou pe strazile din Bucuresti, recucerind spatiulpublic. Regizorul urmareste povestile lor timp de un an, de la prima zi a protestelor pana la ultima zi areferendumului impotriva Presedintelui Basescu. Un documentar incisiv despre oameni devastati si impulsivi, confuzi si curajosi in acelasi timp. Si despre o revolutie care se transforma intr-o absurditatetragica.
VINERI, 18 SEPTEMBRIE, ora 19: 1989 (Erzsébet Rác & Anders Østergaard, 2014, durata: 97’)
Un tanar tehnocrat necunoscut, Miklós Neméth, este pus in functia de prim ministru al Ungariei. El trebuie sa salveze economia aflata intr-o stare deplorabila. De aceea, decide sa taie din bugetul de stat cheltuielile pentru aparatul de control al granitelor, pe cat de masiv, pe atat de costisitor. In curand va afla ca decizia il pune in fata unor adversari puternici si a comunistilor de moda veche. In acelasi timp, un cuplu de tineri din Germania de Est, incurajat de zvonurile conform carora granita Ungariei cu Austria va fi deschisa cateva zile pentru desfasurarea unui picnic pan-european, la fel ca mii de locuitori ai Germaniei de Est, decid sa incerce sa scape. Cei doi sunt insa prinsi in jocurile politice pentru putere ce se desfasoara in spatele usilor inchise din Blocul Estic. Tanarul este impuscat la granita.
***
JOI, 3 SEPTEMBRIE, ora 19: Normalizarea / Kauza Cervanová (Robert Kirchhof, 2014, durata: 100’)
Versiunea slovaca a filmului „The Thin Blue Line” (capodopera lui Errol Morris) repovesteste disparitia si crima neelucidata a unei tinere, care a avut loc cu treizeci de ani in urma. Cazul a fost mediatizat de presa comunista iar in cele din urma sapte indivizi au fost gasiti vinovati pentru odioasa crima. Acestiasustin acum ca sunt nevinovati. O poveste despre dreptate si despre felul in care justitia poarta pe umeri povara unui trecut inca tulbure.
VINERI, 4 SEPTEMBRIE, ora 19: Lumea lui Daniel / Danielův svět (Veronika Lišková, 2014, durata: 74’)
Daniel este un tanar student si scriitor. Daniel este, de asemenea, pedofil. Este indragostit si nu isi ascunde orientarea sexuala nici macar in fata parintilor baiatului pe care il iubeste. Daniel nu a facut rau nici unui copil, asa cum nici Jirka Fx100d, Tomáš Efix, Petr Kasz, MR_Xguard, Host, Simgiran, Silesia, Elrond si nici alti membri ai comunitatii pedofililor cehi nu au facut-o. Dar pornirile lor raman o problema grava si niciun parinte nu le poate accepta. Filmul prezinta suisurile si coborasurile din vietile acestor oameni. Este un portret al lui Daniel si al pedofililor cehi. Filmul spune povestea unei lupte constante de a se impaca nu doar cu societatea ci si cu sine.
JOI, 20 AUGUST, ora 19: Recidiva / Comeback (Miro Remo, 2014, durata: 85’)
Intr-una dintre cele mai bine pazite penitenciare din Slovacia, unde majoritatea detinutilor revin regulat, timpul trece greu. Doi recidivisti isi evalueaza trecutul si privesc spre viitor intrucat se apropieziua eliberarii. Cum arata intregul proces si ce se asteapta Zlatko si Miro sa gaseasca in afara inchisorii dupa ani de zile ? Ies din inchisoare cu mainile goale, fara educatie si cu cazier. Au o familie complicata si niciun prieten care sa le fie model si care sa-i ajute sa se integreze si sa aiba o viata normala. Derutati, observa schimbarile care au avut loc intre timp – femeile, masinile, moda, smart-phone-urile, totul s-a schimbat, dar ei au ramas aceiasi. O poveste despre reintegrarea recidivistilor si despre ce inseamna sa fii blocat intr-un cerc vicios.
VINERI, 21 AUGUST, ora 19: Sange / Krov (Alina Rudnitskaya, 2013, durata: 59’)
Un centru mobil de donare a sangelui traverseaza orasele mici ca un circ ambulant. Rusia nu duce lipsa de donatori : batranii, tinerii, somerii si pensionarii se asaza la cozi asteptand sa fie preluati de asistentele tenace si amabile. Statul plateste 850 de ruble pentru o jumatate de litru de sange, echivalentul a 15 EURO. Pentru multi acesta este singurul venit. Filmul pulseaza de viata ca sangele care curge prin artere. Chirurgii salveaza vieti in timp ce sangele oamenilor sarmani se scurge din ei, realizand o metafora puternica a societatii ca intreg.
***
JOI, 6 AUGUST, ora 19: Joanna (Aneta Kopacz, 2013, durata: 40')
Multi oameni urmaresc blogul Joannei pentru ca aici invata sa fie atenti si veseli. Joanna isi descrie viata de zi cu zi cu o onestitate si o precizie coplesitoare. Dorintele ei sunt simple: o excursie cu familia la lacuri; planurile sale sunt pe termen scurt: sa isi vada fiul mergand prima oara pe bicicleta. Diagnosticata cu o boala incurabila, Joanna ii promite fiului ei ca va face tot ce-i sta in puteri ca sa traiasca mai mult. Pune pe hartie tot ce ar fi vrut sa-l invete cand ar fi crescut. Cu o poezie vizuala extraordinara, documentarul descrie momentele simple si semnificative din viata de familie a Joannei. Putinele cuvinte spuse si cele nerostite niciodata creioneaza mesajul filmului, puternic si totodata extrem de subtil.
VINERI, 7 AUGUST, ora 19: Cukr Blog / Sugar Blues (Andrea Culková, 2014, durata: 79’)
Regizoarea care sufera de diabet de sarcina este obligata sa renunte la zaharul rafinat. Resimtind simptomele sevrajului, isi da seama cat este de dificil. Zaharul este peste tot, de la chifle si paine la semipreparate si bere. Se gaseste in conservele de legume, in chipsuri si carnati, chiar si in tigari, precum si in publicitate si politica. Regizoarea investigheaza impactul sutelor de ani de consum de zahar asupra indivizilor si societatii. Ea descopera puterea imensa pe care aceasta pudra alba a avut-o de-a lungul timpului pana in zilele noastre. Descopera legaturi intre disfunctiile mentale sau comportamentale si consumul excesiv de zahar. Filmul combina observatia stiintifica si documentarul social cu situatii documentare din viata reala.
***
JOI, 23 IULIE, ora 18: Potrošeni / Epuizat (Borut Šeparović, 2014, durata: 93’)
„Epuizati” este un film despre cele mai importante momente ale vietii. Protagonistii filmelor sunt persoane cu varste peste 55 de ani – cei care au trait peste 30 de milioane de minute. Filmul arata auditiile si procesul de realizare a unei piese de teatru si a unui documentar. Personajele sunt provocat sa vorbeasca despre cele mai importante minute din viata lor antr-un numar de secunde egal cu varsta lor. Vorbesc despre viata si moarte, fericire si durere cu o onestitate brutala. “Epuizati” arhiveaza procesele an care protagonistii devin mai mult decat indivizi adunati la antamplare: trebuie sa anfrunte ampreuna decadele propriei taceri si sa-si asume responsabilitatea pentru lumea an ruine pe care o lasa mostenire noilor generatii.
VINERI, 24 IULIE: Here… I mean there / Aici… adica acolo (Laura Căpățână-Juller, 2012, durata: 76’)
Ani si Sanda sunt doua fete din Maramures care au crescut cu bunicii. Parintii lor lucreaza an Spania, ca multi alti romani. Cand au plecat, viitorul lor parea promitator : cu banii castigati an Spania voiau sa construiasca o casa an care toata familia sa traiasca fericita. Dupa mai mult de 10 ani, lucrurile nu s-au desfasurat chiar asa cum planuisera, iar casa cea mare este departe de a fi terminata.
**
JOI, 9 IULIE: Happily Ever After / Fericiti pana la adanci batraneti (Tatjana Bozic, 2014, durata: 83’)
Atunci cand Tatjana Božić isi gaseste pentru a suta oara dragostea vietii sale iar lucrurile o iau din nou pe o panta descendenta, ea se hotaraste sa intoarca pagina. Relatia aceasta trebuie sa mearga! Tatjana isi viziteaza cinci dintre fostii iubiti la Moscova, Hamburg, Londra si Zagreb pentru a afla de ce toate aventurile ei amoroase esueaza. Cu o doza sanatoasa de autoironie, dar si cu o profunda pasiune, Tatjana isi dezvaluie relatiile trecute si isi confrunta fostii iubiti si pe sine cu complexitatile iubirii contemporane. Documentarul este un film emotional, dar totodata umoristic, in care fiecare se recunoaste cu usurinta, in timp ce producatoarea cauta cu sarguinta sfantul graal al dragostei, incununat de acel „si au trait fericiti pana la adanci batraneti!”
VINERI, 10 IULIE: Men With Balls / Turneul de la Besence (Kristóf Kovács, 2013, durata: 68’)
Satul unguresc Besence are doar 126 de locuitori si un somaj de 98%. Primarul decide sa puna satul sau amarat pe harta. Aplica pentru fonduri si reuseste sa obtina bani pentru doua proiecte: o gradina bio si un teren de tenis. Dupa deschiderea oficiala si inaugurarea terenului, antrenorul Kari isi face aparitia in sat impingand un carut de cumparaturi plin de mingi si rachete de tenis. Primul sezon de tenis incepe in forta. Pana la urma, e mai bine decat sa tot astepti un loc de munca. Scenele din viata satului alterneaza cu grijile de zi cu zi: grija banilor, a locului de munca si bine-inteles, a tenisului. Vara in Besence trece usor, relaxat. Dar nu dureaza mult pana ce par tensiuni in jurul terenului. Vor reusi primarul si Kari sa lanseze Turneul de la Besence?