- 3300
Miercuri, 27 mai, la ora 18.00, la Librarium Palas Iasi, va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanti scriitori romani contemporani: Gheorghe Craciun. Este vorba despre lansarea seriei de autor pe care Editura Cartea Romaneasca i-a dedicat-o prozatorului la finele anului 2014 si care a debutat cu volumele Acte originale/ Copii legalizate si Mecanica fluidului. Cu acest prilej, va fi vernisata si expozitia de grafica „15 desene originale ale scriitorului Gheorghe Craciun”, expozitie ce va putea fi vizitata la Librarium Palas pina la 30 iunie 2015. Participa: Carmen Musat, Oana Craciun, Emanuela Ilie, Livia Iacob, Antonio Patras, Serban Axinte. Moderator: Bogdan Cretu
Seria de autor dedicata scriitorului Gheorghe Craciun apare sub ingrijirea criticului literar Carmen Musat si a fiicei autorului, Oana Craciun. Aceasta reuneste atit lucrari de proza, eseistica, publicistica, teorie si critica literara deja consacrate, cit si volume inedite, ramase in manuscris in arhiva sa.
„Acte originale/Copii legalizate (variatiuni la o tema in contralumina), publicat in 1982, la Editura Cartea Romaneasca, poate fi considerat o uvertura pentru intreaga opera a lui Gheorghe Craciun, un volum in care autorul polemizeaza cu o intreaga traditie realista, de care se delimiteaza programatic.” (Carmen Musat).
„Mecanica fluidului, cu structura ei mixta, in care se topesc experimentul, jurnalul, povestirea scurta, fotografia si desenul in penita este una dintre cele mai fidele oglinzi ale creatorului sau, o carte-obiect, in care imaginea si textul „se-ngina si-si raspund”, construind acea lume visata de Craciun, „in care fotografia sa dea mina textului, inlocuindu-l acolo unde acesta este neputincios sa exprime sensul dorit, ducind povestirea sau descrierea mai departe”. (Carmen Musat)
Acestora li se vor adauga romanele Compunere cu paralele inegale, Frumoasa fara corp si Pupa russa, o editie revizuita a volumelor de publicistica Cu garda deschisa si Reducerea la scara, cartile de eseuri deja publicate In cautarea referintei si Teatru de operatiuni, precum si alte lucrari inedite (Lentila sferica, Operatii pe carti deschise, Mono-stereo).
Vor fi incluse in seria de autor lucrarile sale de teorie si critica literara Aisbergul poeziei moderne, „una dintre cele mai solide si innoitoare carti scrise la noi in ultimele decenii”, in opinia criticului si teoreticianului literar Mircea Martin si Doi intr-o carte (fara a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu si Mircea Nedelciu. Seria va fi completata de Trupul stie mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000), de volume de poezie si proza inedite, precum si de corespondenta si interviurile lui Gheorghe Craciun.
Fiecare volum contine o prefata semnata de Carmen Musat, o nota biobibliografica extinsa, un dosar critic pentru opera antuma si documente inedite din Arhiva Craciun.
GHEORGHE CRACIUN (1950-2007), prozator, eseist, publicist, teoretician si critic literar este unul dintre cei mai importanti scriitori romani contemporani.
A publicat romane – Acte originale/Copii legalizate (1982), Compunere cu paralele inegale (1988), aparut si in limba franceza,Composition aux paralleles inegales (2001), Frumoasa fara corp (1993, 2007), Mecanica fluidului (2003), Pupa russa (2004) –, volume de eseuri, publicistica, de teorie si critica literara, precum si Falsul jurnal la Pupa russa. Trupul stie mai mult (1993-2000)(2006). Este prezent in numeroase antologii de proza, precum Desant ’83 (1983), Competitia continua. Generatia ’80 in texte teoretice (1994, 1999),Generatia ’80 in proza scurta (1994), The Phantom Church and Other Stories from Romania (1996), Romanian Fiction of the ’80s and ’90s (1999), Literatura romana postbelica intre impostura si adevar (2000), Tizenegy. Kortars roman prozairo (2005), Top 22. Teil II. The Only Way Is Up... (2005), Les Belles Etrangeres. Douze ecrivains roumain (2005), Plural [26:2 2005]. Eromania (2005).
A primit, intre altele, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1983), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1995, 2003), premiul ASPRO pentru cea mai buna carte de critica a anului (1997, 2002).
De acelasi autor la Polirom: Femei albastre (2013).