- 2122
Centrul Cultural German Iasi va invita la Seara de Film German miercuri, 20 mai 2015, incepind cu ora 18.30, in sala Bertolt Brecht. Va fi prezentat filmul german 4 zile in mai (2011) in regia lui Achim von Borries. Lungmetrajul a fost in centrul unui scandal in presa ruseasca care a acuzat Ministerul Culturii de la Moscova de "tradare" finantind proiectul cu 30 milioane de ruble. Filmul va fi subtitrat in engleza, iar intrarea este libera.
Sinopsis: Actiunea filmului se desfasoara in Germania, in mai 1945, cu 4 zile inainte de sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. O patrula rusa de recunoastere ocupa un orfelinat de pe coasta Marii Baltice si incearca sa ajunga la un acord cu rezidentii. O unitate armata germana inca se afla pe plaja si se pregateste sa dezerteze in Danemarca. Ambele batalioane sunt prea obosite ca sa mai lupte - numai un orfan in virsta de 13 ani vrea sa fie un erou si incearca sa provoace o confruntare intre adversarii de razboi. Dar categoriile de „prieten” si „dusman” si-au pierdut de mult valoare vehiculata prin propaganda de razboi. Situatia escaladeaza cu toate acestea, deoarece moralitatea si imoralitatea nu sunt legate de nationalitate. Un film despre si impotriva razboiului, incert si totusi bazat pe o poveste adevarata.
Achim von Borries este un regizor si scenarist german. S-a nascut in Munich si a studiat Istorie, Stiinte Politice si Filosofie la „Freie Universität” din Berlin. Si-a continuat studiile si a studiat regie de film la „German Film and Television Academy” (DFFB), iar filmul sau de debut si totodata lucrarea de licenta, ENGLAND!, a primit peste 15 premii internationale. Este cunoscut pentru regia filmelor ENGLAND! (2000), Love in Thoughts (2004) si 4 Days in May (2011). Ca scenarist, a lucrat la filmul Good Bye Lenin! (2003) si 4 Days in May (2011), iar momentan mai are in proiect un film, Alone in Berlin (2016).
Filmul impresioneaza prin simpla sa poveste improbabila, care are loc in realitate. Desi multi spectatori germani se asteptau sa regaseasca o descriere negativa a soldatilor sovietici, filmul de fata nu foloseste absolut deloc un limbaj vulgar. Povestea nu este relatata intr-o maniera clasica, ci este regizata in stilul vechiului si traditionalului cinema sovietic, avind mai degraba o abordare experimentala. Dupa parearea unor critici, filmul are un plot imposibil (care s-ar fi potrivit mai de curind stilului lui Sergei Loznitsa), dar acesta a reprezentat un bun prilej pentru actorul Alexei Guskov de a-si demonstra carisma si, alaturi de Paul Wenzel, dau viata fiecarui cadru si fiecarei scene, chiar si atunci cind vine vorba de situatii riscante, ei resuesc sa impresioneze prin talentul lor si sa atraga aplauzele spectatorilor.
Filmul a primit Premiul special al juriului „pentru curaj si umanitate” si Premiul „Golden Boat” la Festivalul de Film „Window to Europe” (2011).