- 3329
Chiar daca laudam desantat Cinema Republica de ceva timp, sa nu fim malitiosi si nerecunoscatori si sa admitem ca mai ajung filme bune in Iasi si via Cinema City. Daca saptamina trecuta am putut vedea Sin City 2, acum a ajuns in premiera A Most Wanted Man. Ultimul lungmetraj in care a jucat Philip Seymour Hoffman este regizat de unul dintre cei mai apreciati regizori care au debutat in ultimii 10 ani, olandezul Anton Corbijn (Control, The American). Vanatoarea de spioni, asa cum a fost tradus titlul la noi, se vede pina joi, 4 august, la Cinema City in fiecare zi de la orele 13:10, 15 si 20. Pretul unui bilet variaza intre 12,5 lei si 17,5 lei, in functie de categoria de virsta si ora proiectiei. UPDATE: Filmul va mai rula la Cinema City intre 26 septembrie - 2 octombrie, in fiecare zi de la orele 20:50.
Sinopsis: „Actiunea filmului are loc in Hamburg, Germania, in 2012. Un tanar musulman pe jumatate cecen si jumatate rus ajunge aproape mort in oras, cautand cu disperare ajutor pentru a recupera averea tatalui decedat. Doar ca informatiile despre el nu par sa aiba sens: este o victima? un hot? sau, mai rau, un extremist gata sa dezlantuie prapadul asupra Germaniei? Atrasi in mister sunt un bancher (Willem Dafoe), o tanara avocata (Rachel McAdams) gata sa-i apere pe cei fara de aparare si un specialist in spionaj (Philip Seymour Hoffman), hotarat sa dezlege itele pana nu e prea tarziu.” (sursa: cinemagia)
Cu o distributie pe masura, un scenariu adaptat dupa un roman al „specialistului in suspans” John le Carré si un regizor aproape cult in spatele camerelor, A Most Wanted Man n-are voie sa rateze. Va fi foarte probabil prezent pe listele care se vor face peste 2-3 luni in ceea ce priveste previziunile pentru Oscar. Chiar daca se va miza mai mult pe criteriul emotional (ultimul rol din cariera lui Hoffman) decit pe valoarea stricta a filmului, lungmetrajul are toate sansele sa fie cel putin printre nominalizati.
Daca s-ar intimpla asa, pentru Corbijn ar fi prima prezenta la Gala Academiei Americane de Film. In trecut a mai ajuns la BAFTA si alte gale similare, a fost, desigur, laureat la Cannes precum si in alte festivaluri renumite ca Edinburgh sau Stockholm, dar ceva poze pe covorul rosu din fata Kodak Theatre, locul in care se tine Gala Oscarurilor incepind din 2002, i-ar asigura finantare pentru orice alt film ar avea in plan de-atunci inainte.
Despre le Carré nu sint de spus multe lucruri decit ce se stie deja. In anii ’50 si ’60 chiar a lucrat pentru serviciile secrete britanice MI5 si MI6, timp in care a inceput sa scrie romane despre spioni sub pseudonim. Succesul romanului The Spy who came in from the Cold (1963) s-a bucurat de un imens succes, astfel ca autorul a renuntat la cariera de functionar al serviciilor si a devenit scriitor „cu norma-ntreaga”.
Philip Seymour Hoffman, un alt nume care va ramine vesnic legat de succesul sau esecul acestui film, a decedat in februarie anul acesta, dupa o supradoza de heroina. Avusese o cariera atit in lumea filmului, unde a impresionat ca actor, cit si in teatru, unde a regizat mai multe piese si a fost director al companiei LAByrinth Theatre Academy. New yorkez nascut din parinti cu radacini europene, Hoffman a facut roluri memorabile in The Master (P.T. Anderson, 2012) si Capote (Bennett Miller, 2005), pentru ultimul primind si singurul Oscar din cariera sa.
A Most Wanted Man dureaza 122 minute si a avut premiera in cinemaurile din intreaga tara pe 29 august. Daca va plac filmele cu spioni, cele in care joaca Hoffman sau sinteti curiosi daca Corbijn chiar e un regizor talentat sau primele doua lungmetraje ale sale au fost intimplator bune, treceti pe la Cinema City sa vedeti Vanatoarea de spioni.