- 4005
Dupa ce lucrarile din cel mai recent ciclul al sau, Taxidermia, s-au plimbat pe la Bucuresti si Copenhaga, a venit randul publicului larg din Iasi sa poata admira o expozitie marca Felix Aftene. Vernisajul are loc miercuri, 25 iunie, de la ora 18, in prezenta criticului de arta Valentin Ciuca. Si nu oriunde, ci chiar in Muzeul de Arta din cadrul Palatului Culturii, un loc unde deja trebuie sa ni se fi facut dor sa revenim. Update: expozitia a fost prelungita pana pe 4 iulie, iar in zilele de marti, 1 iulie si vineri, 4 iulie, intre orele 15 - 16 va avea loc un tur ghidat organizat in prezenta autorului.
TAXIDERMIE s. f. Arta impaierii animalelor in vederea expunerii lor in muzeele de stiinte ale naturii. – Din fr. taxidermie.
Felix Aftene a ajuns, la cei 42 de ani ai sai, la o maturitate care se reflecta in lucrarile din cel mai recent ciclu al sau (2012-2013): „ Daca ciclurile anterioare erau “locuite” de fiinte imaginare, mitice, acum discursul plastic se concentreaza in jurul fiintei concrete, eul contemplat in relatia sa intima cu arta, cu propria-I statura morala, cu persoana iubita sau marile intamplari ale existentei.”
In catalogul care a insotit expozitia, artistul explica demersul sau si alegerea acestui nume prin dorinta de a explora „un univers al fiintelor golite de continut, prezente doar prin derm. Nu e altceva decat imaginea lumii moderne, a omuluii “trofeu”, vidat de sentimente si emotii, de capacitatea de a valoriza, un individ moraliceste inert. [...] TAXIDERMIA, accesul la eternitate prin conservarea cadavrelor, devine antagonul veritabilei victorii asupra timpului: supravietuirea genetica.”
Despre aceasta serie de lucrari, criticul de arta Cristian Nae apreciaza ca: „Reintoarcerea recenta la preocuparile performative timpurii in ciclul pictural Taxidermia reprezinta o rasucire de perspectiva interesanta prin care pictura lui Felix Aftene revine intr-un prezent istoric incert, iar simbolistica arhetipala cu iz mitologic se transforma intr-un soi de realism magic, practicat in cinematografia balcanica de Emir Kusturica. Solutia aleasa, aceea de a-si portretiza ipostaza paterna in cadrele muzeului de stiinte naturale, inscrisa intr-un discurs in care convingerile cu privire la autenticitate existentiala si probitate morala predomina, tradeaza persistenta scarii istorice umanizate si simbolizate de cadrele muzeului.”
Puteti urmari comparativ video-urile Taxidermia (2013), respectiv Art Museum (2001).
Felix Aftene s-a nascut pe 1 ianuarie 1972, la Vaslui. A absolvit Liceul de Arta „Octav Bancila” Iasi, specialitatea pictura (1990), apoi a urmat cursurile Academiei de Arte „G. Enescu” Iasi, Facultatea de Arta plastica decorativa si design, specialitatea Arta murala (1990-1996). Scenograf la TVR Iasi, Felix Aftene este Presedintele Uniunii Artistilor Plastici (UAP) - filiala Iasi si membru „Grup 3” (alaturi de Zamfira Barzu si Gabriela Drinceanu), din 2000.