- 2476
Dupa mai multe documentare despre comunitati evreiesti, Radu Gabrea revine cu un nou lungmetraj de fictiune, Lindenfeld. La fel ca multe dintre filmele sale recente si acesta este o adaptare, dupa volumul semnat de Ioan T Morar, realizata de scriitorii si scenaristii ieseni Florin Lazarescu si Lucian Dan Teodorovici. Fara prezente la festivaluri, filmul intra direct in cinema-urile din tara in acest weekend, iar la Iasi poate fi vazut la Cinema Republica, intre 20 – 26 iunie, in fiecare seara de la ora 19. Pretul unui bilet este 6 lei.
Sinopsis: „In Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ulli) Winkler, presedintele unei mari companii (Victor Rebengiuc), vede la televizor un reportaj despre un fost sat sasesc din Banat, astazi abandonat. Acesta este Lindenfeld, in care Ulli se nascuse si traise pina in 1945. La sase decenii dupa ce a fugit in Germania si a inceput sa faca avere, straduindu-se sa-si stearga din memorie legaturile sale cu Romania, Ulli este puternic marcat de imaginile vazute si de reintilnirea accidentala cu o fosta consateana, care il anunta ca Helga (Victoria Cocias), fosta lui iubita din tinerete traieste, asa ca decide ca, impreuna cu Boris, vechiul sau servitor si prieten credincios, sa plece in secret la Lindenfeld”. (sursa)
Radu Gabrea a debutat in 1969 cu lungmetrajul Prea mic pentru un razboi atit de mare, iar dupa ce lungmetrajul Dincolo de nisipuri (1974) a fost interzis chiar de catre Nicolae Ceausescu, regizorul a plecat in Germania unde si-a continuat dupa citiva ani activitatea de regizor. Dupa Revolutie revine in tara, dar abia in ultimii ani isi face simtita prezenta in cinema-ul romanesc cu documentare ori filme de fictiune despre evrei si comunism. Pentru o scurta perioada de timp a condus Festivalul de Film de la Medias, proiect intrerupt acum doi ani din lipsa de fonduri.
Regizorul a declarat ca a ales aceasta poveste pentru ca „M-a interesat decorul fabulos al acestor ruine. Cum sa folosesc aceste ruine si cum sa comprim aceasta larga poveste care se baza pe efecte multe, comice, generale, constructiile si arhitectura. Cum sa construiesc, pornind de aici, o poveste foarte emotionala. Si cred ca emotionalul reiese din istoria acestui sat parasit, care are pentru cineva, pentru o persoana, o semnificatie extraordinara ce ii poate misca destinul si viata personala.” (via)
Scriitorii si scenaristii ieseni Florin Lazarescu si Lucian Dan Teodorovici au debutat ca scenaristi cu show-ul de animatie TV Animat Planet Show. Au urmat apoi proiecte individuale, cele mai multe fiind ecranizari ale propriilor texte literare, precum Lampa cu caciula regizat de Radu Jude in 2007 dupa o proza scurta a lui Florin Lazarescu sau Sunt o baba comunista ecranizat de Stere Gulea dupa un text al lui Dan Lungu transformat in scenariu de film de Teodorovici. Dupa ce scenariul scris de cei doi ieseni a cistigat concursul de finantare organizat de CNC, Radu Gabrea a decis sa modifice textul cu ajutorul unui alt scenarist, Adrian Lustig, din cauza unor iminente probleme de casting.
Ioan T. Morar este scriitor si publicist, fondator al Academiei Catavencu, fost membru in grupul Divertis si fost Consul al Romaniei la Marsilia. Activitatea sa literara s-a manifestat in principal in poezie, debutind in 1984 cu volumul Vara indiana (Ed. Albatros), distins de Uniunea Scriitorilor din Romania cu Premiul pentru Debut. Romanul Lindenfeld (Ed. Polirom), publicat intr-o prima editie in 2005 (urmate de alte doua editii in 2006 si 2013), a fost de asemenea distins cu Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi.
Lindenfeld dureaza 95 minute si este distribuit in cinematografe de Ecran Cinema Management.