- 2789
Spre finalul sezonului de evenimente culturale iesene din primavara lui 2014, American Corner si BJ Iasi va invita la o noua proiectie de film moderata de colega noastra Ioana Petcu. Regizat de un evreu ceh care se mutase in America in urma cu citiva ani, Milos Forman, lungmetrajul Hair (1979) a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun Muzical, iar in rolurile principale au fost distribuiti John Savage si Beverly D’Angelo. Se vede joi, 29 mai, de la ora 18 la Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi”, iar intrarea se face in baza permisului emis de biblioteca.
Sinopsis: „Film muzical, inspirat dintr-un cunoscut spectacol de pe Broadway din anii ’60. Claude, un tanar din Oklahoma soseste la New York si se imprieteneste cu un grup hippie, condus de Berger. El se indragosteste de Sheila, o tanara dintr-o familie bogata. Fericirea lor este scurta: Claude trebuie sa plece in razboiul din Vietnam. Film cult, cu o muzica de neuitat, o realizare ireprosabila si actori fantastici.” (sursa: cinemagia)
Spectacolul pe la care Milos Forman l-a adaptat intr-o versiune cinematografica, pastrindu-i titlul original, a avut nu mai putin de 1750 de reprezentatii pe scenele de teatru si opera. Succesul n-avea cum sa nu influenteze si o atentie speciala acordata de spectatori celui de-al treilea film facut de Forman in SUA, care tocmai realizase o alta adaptare celebra, Zbor deasupra unui ciub de cuci. Astfel, producatorii lui Hair i-au pus la dispozitie regizorului un buget de 11 milioane de dolari, suficient cit sa poata face filmul exact cum si-a dorit, chiar renuntind la multe pasaje prezente in opera pe care a adaptat-o.
Asta i-a facut pe compozitorii originalului Hair, Gerome Ragni, James Rado si Galt MacDermot, sa-si exprime nemultumirea si sa-i acuze pe Forman si producatorii filmului ca au ratat esenta spectacolului lor, a carui adaptare cinematografica inca n-a fost facuta. Critica de film americana a avut pareri impartite, unii considerind filmul mult mai digerabil si chiar mai amuzant decit piesa, iar altii l-au trecut pur si simplu la index, neconsiderind ca ar excela la vreun capitol. Chiar si fara premii importante la festivalurile europene, Cannes-ul l-a prezentat in afara Competitiei Oficiale, avind in vedere ca in urma cu doar citiva ani Forman fusese nominalizat la Palme d’Or si laureat al Marelui Premiu al Juriului pentru Taking Off (1971).
Regizorul de origine cehoslovaca, Milos Forman a debutat in 1964 cu Cerny Petr (Black Peter) pentru care a primit Golden Sail la Locarno. Urmatorul film l-a facut cunoscut la un nivel mult mai mare, Lasky jedne plavovlasky (Loves of a blonde) fiind distribuit in epoca si in Romania. Nominalizat pentru Leul de Aur, marele premiu al unui alt festival important, de data asta cel de la Venetia, Forman devine parte a Valului Ceh, alaturi de Jiri Menzel, Vera Chytilova sau Juraj Herz. Palmaresul sau mai contine un Urs de Aur (The People vs Larry Flint) si un Urs de Argint (Man on the Moon) la Berlin si doua Oscaruri pentru Cel mai bun Film (pentru Amadeus si Zbor deasupra unui ciub de cuci).