- 3990
Pe cand cultura nu era la un click distanta, lucrurile se legau mai greu. Si bineinteles ca totul parea mai incercare, mai aventura, mai sens, caci omul marunt nu se putea misca intelectual decat in urma propriilor eforturi. Ei, si-atunci, ca un consumator implicat ce era (indiferent ca din ratiuni ce tin de circumstante), s-a legat de povestile lui poate mai mult decat am face-o noi astazi. Cum v-o demonstrez? Aducand in discutie antologia Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism (Polirom, 2014), coordonat de Dan Lungu si Amelia Gheorghita, pe care il vedem lansat cu toata verva, de cateva ori intr-o singura saptamana.
Notati-va mai intai locul si ora intalnirilor. Meru este prima gazda a volumului: vineri, 16 mai, de la ora 18:30, coordonatorii antologiei vor fi acolo pentru a da startul unei discutii interactive despre copilaria in comunism. Stocul de poveste e pastrat deocamdata de colegul nostru George Plesu, Calin Ciubotari, Lucian Parfene, Teodor Raileanu, Iulian Sirbu si Andrei Stipiuc. Nu ne e foarte clar care vor fi responsabilitatile unui “responsabil cu cenzura” la o astfel de intalnire, dar cert e ca Florin Iorga isi asuma pozitia si ne-o va explica si noua.
Apoi, sambata si duminica, adica pe 17 si 18 mai, odata cu atat de discutatul festival Bulz&Blues, cartea va imprastia peste tot invitatii, promitand o analiza plina de fler a diferentelor dintre consumul de cultura in present raportat la practicile din vremea comunismului. O parte dintre ei fosti pionieri, cei care au contribuit cu amintiri in volum vor fi si ei prezenti. Sa nu fiti surprinsi, asadar, ca ii veti gasi acolo pe Lucian Parfene, Teodor Raileanu, George Plesu, Calin Ciobotari, George Onofrei, Iulian Sirbu, Dan Lungu si Amelia Gheorghita sau pe invitatii speciali ai lansarii, adica pe Adrian Plesca (Artanu) si Razvan Moldovan (Suedezu), membrii trupei Partizan.
Haideti, insa, sa ne intoarcem pret de cateva randuri la cartea in sine. Fara sa aiba o miza estetica, dupa cum subliniaza si Dan Lungu in prefata, cartea a inceput ca un joculet pe Facebook (daca sunteti curiosi, inca gasiti texte acolo). Se colectionau amintiri despre cartile citite, despre filmele si spectacolele vazute in comunism, totul intr-un registru pur personal, cu rezerva impresionabilului si a subiectivismului. Altfel zis, se planuia o antologie de povestiri despre cultura asumata mai degraba anonim. Lumea a fost receptiva, a povestit cu mai mult sau mai putin talent sau haz, iar in final mai bine de 30 de texte si-au gasit locul in carte.
Facand o trecere in revista a celor mai relevante contributii similare antologiei lui Dan Lungu si a Ameliei Gheorghita, Marius Chivu saluta in Dilema veche initiativa de a compila astfel de texte: “prezentul volum colectiv, care aduna istorii personale despre „distractiile din comunism“, incercind „sa scruteze consumul cultural al epocii comuniste din perspectiva firului ierbii“, se adauga perfect, chiar si fara a aduce contributii majore, seriei de carti cu valoare documentara (…), carti cu care are foarte multe in comun nu doar in ceea ce priveste conceptul si tematica, dar si tonul sau natura textelor.”
Pentru ca mi-e greu sa cred ca mai sunt cititori de-ai nostri carora nu le e clar cine e Dan Lungu, nici n-o sa vin cu o biografie serioasa. O lista de carti e suficienta, doar de dragul de-a vedea cate anume bifati. Asadar, autorul iesean a scris Baieti de gasca, Proza cu amanuntul, Raiul gainilor, Sunt o baba comunista, Cum sa uiti o femeie, In iad toate becurile sunt arse si a coordonat volumele colective Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism si Str. Revolutiei nr. 89. Pe care le-ai citit?
Si pe Amelia Gheorghita e foarte posibil sa o fi intalnit deja prin Iasi. A studiat relatiile publice si comunicarea la UAIC, ceea ce si pune in practica la Muzeul Literaturii Romane Iasi, dupa ce s-a ocupat de acelasi segment si in cadrul FILIT.