- 3364
Astra Film Festival, cel mai vechi festival de film din Romania si cel mai mare din tara in zona filmului de non-fictiune, a fost distins recent la Gala Premiilor Radio Romania Cultural cu Marele Premiu la categoria „Proiecte culturale si festivaluri”. Asta nu i-a oprit insa pe edilii orasului Sibiu, unde evenimentul are loc inca din 1993, sa nu-l considere eligibil pentru finantare si anul acesta, ceea ce pune in pericol existenta sa in 2014. Cit inca mai traieste, Institutul Francez din Iasi va invita la CUIB pina pe 14 mai sa vedeti cele mai importante titluri de la editia cea mai recenta, cea din 2013. Intrarea este libera, dar locurile nu sint deloc multe! Proiectiile au loc in cadrul Cafekultour 2014.
Luni, 28 aprilie, ora 18: MY GERMAN CHILDREN, Tom Pauer, Israel, 82 min
Tom s-a nascut si a crescut in Israel, intr-o familie mixta - tatal ei fiind un evreu supravietuitor al Holocaustului, iar mama sa, de origine germana,o voluntara intr-un kibut. La varsta de 20 de ani Tom s-a mutat in Germania si s-a stabilit la Munchen, unde si-a intemeiat o familie si a devenit mama a doi copii. Dupa 17 ani, ea se decide sa isi duca copii sa traiasca in Israel pentru o perioada de un an, timp in care Daniel (15 ani) si Shira (6 ani) isi descopera radacinile evreiesti, iar Tomi isi reintalneste familia. Filmul este o calatorie sentimentala, dureroasa si contradictorie, o poveste despre apartenenta si identitate.
Marti, 29 aprilie, ora 18: LA MAISON DE LA RADIO, Nicolas Philibert, Franta, 103 min
Documentarul ne invita sa petrecem douazeci si patru de ore in culisele postului national Radio France. De-a lungul coridoarelor, in studiourile de inregistrare, pe o motocicleta care insoteste ciclistii din Turul Frantei sau in compania unui fotograf „vanator de furtuni”, realizatorul prezinta cu maiestrie personaje carismatice si savuroase – un redactor de stiri cu simtul umorului, un prezentator care invata sa prezinte stirile de ultima ora sau un producator dedicat care stie dintr-o singura privire cum sa obtina ceea ce isi doreste de la un subiect. Pe parcurs, descoperim intreg procesul de productie al unei institutii media si oamenii care il pun in miscare si care, mai ales in cazul unui post de radio, raman, de obicei, invizibili.
Miercuri, 30 aprilie, ora 18: SONGS FOR A MUSEUM, Eliza Zdru, Romania, 63 min
Papu Gherase, Papu Giogi, Papu Coli si Papu Miciu, patru batrani cantareti de muzica polifonica in traditia de secole a comunitatii aromanilor farseroti, sunt intr-un turneu de promovare a primului si singurului lor album. Calatorind, mediteaza cu umor la zilele bune de altadata, la prezentul indoielnic si la moarte – din ce in ce mai apropiata. Un road-movie in spatiu si timp, care ne poarta inainte, de la un concert la altul, si inapoi la povestile trecutului, pe care batranii cantareti il compara cu un prezent total diferit, un prezent care anunta disparitia traditiei muzicii polifonice odata cu amintirile lor tot mai sterse.
Luni, 5 mai, ora 18: O SCURTA ISTORIE ASTRA FILM, Carmen Vidu, Romania, 35 min
Filmul O scurta istorie Astra Film este un proiect cultural inedit care marcheaza povestea celor 20 de ani ai primului festival international de film documentar din Romania, Astra Film Festival. 20 de ani inseamna o intreaga istorie si o varsta respectabila pentru un festival. Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizarii festivalului de la Sibiu.
Marti, 6 mai, ora 18: BLESTEMUL ARICIULUI, Dumitru Budrala, Romania, 93 min
Filmul urmareste pe parcursul unui an o familie extinsa de romi apartinand comunitatii Baiesilor, care traiesc intr-o saracie extrema. Autorul ii insoteste in drumurile pe care le fac din catunul lor din munte spre satele din vale, unde targuiesc maturi si cosuri pentru bani sau mancare. Aceste „expeditii” de iarna sunt de fapt un drum al supravietuirii, pentru ca familia nu are nici o alta sursa de venit. Filmul este mai mult decat povestea zbaterilor lor pentru supravietuire. Pe parcursul lui, aflam de ce baiesii fug de munca campului, care sunt relatiile lor cu ciobanii romani si cum ii privesc pe baiesii bogati din comunitate, asa-numitii „bisnitari”, care au facut averi imense din escrocherii cu inele false. Observam o gandire mitologica, activata in viata de zi cu zi, alaturi de sentimentul de apartenenta la credinta ortodoxa. Urmarind acest film, le intelegem poate mai bine viata, cu suferintele si cu absurditatile ei, si ajungem sa ii admiram pentru ca ii fac fata cu spirit si cu umor.
Miercuri, 7 mai, ora 18: GOOGLE AND THE WORLD BRAIN, Ben Lewis, Spania, 98 min
Filmul este povestea celui mai ambitios proiect conceput vreodata pe Internet, cu dilemele si pericolele lui. In 2002, Google Inc. a inceput sa scaneze milioane de carti cu intentia de a crea o biblioteca virtuala gigantica, menita sa contina absolut toate cartile din lume. Dar peste jumatate din cartile scanate erau protejate de legea drepturilor de autor, iar scriitori din intreaga lume au lansat o campanie pentru a opri proiectul, iar aceasta a culminat, in 2011, cu un proces intr-un tribunal din New York. Cei de la Google afirma ca scopul proiectului este acela de a crea o forma superioara de inteligenta, anticipata de H.G. Wells in eseul sau din 1937 „Brain World”, insa scepticii cred ca, de fapt, intentiile sunt altele.
Joi, 8 mai, ora 18: DRILL BABY DRILL, Lech Kowalski, Franta, 84 min
Intr-o zi, oamenii dintr-o asezare de doar 50 de familii din estul Poloniei, langa granita cu Ucraina, au aflat ca Chevron – a patra corporatia energetica ca marime din lume, intentioneaza sa exploateze gaze de sist in apropierea satului lor. Initial, fermierii nu avut nimic impotriva acestei exploatari, insa dupa ce si-au dat seama ca fermele lor vor avea de suferit au inceput sa se mobilizeze si sa se revolte. Au facut apel la politicieni si la instiututiile guvernului, dar demersurile lor au ramas fara vreun rezultat. Intre timp, compania Chevron a adus buldozerele si a inceput sa construiasca baza exploatarii. Fermierii polonezi sunt insa hotarati sa lupte pana la capat pentru satul lor aflat intr-o regiune agricola si ecologica cunoscuta si sub numele de „plamanii Poloniei”.
Luni, 12 mai, ora 18: ION, Olivier Magis, Belgia, 57 min
Filmul prezinta destinul neobisnuit al lui Ion Beleaua, un roman nevazator care a emigrat cu intreaga familie in Belgia, la Liège, la inceputul anilor ’90. Ion si-a pierdut vederea in copilarie. Cu toate acestea, alaturi de sotia sa Maria, care are la randul ei deficiente de vedere, el a reusit sa-si depaseasca handicapul, sa-si asume riscuri si sa infrunte pericole, inclusiv represiunea regimului comunist din tinerete cand si-a permis sa vorbeasca liber. In prezent, romanul este una dintre cele sase persoane cu deficiente de vedere angajate de politia belgiana pentru transcrierea interceptarilor telefonice.
Marti, 13 mai, ora 18: SPERANTE LA VANZARE, Cecilia Felmeri, Romania, 52 min
Acest documentar experimental prezinta o serie de interviuri cu sapte fete din Romania care au fost vandute si exploatate sexual in afara granitelor tarii. In cele din urma, aceste victime ale traficului de carne vie au reusit sa scape si au fost de acord sa-si spuna povestile.
Miercuri, 14 mai, ora 18: MATTHEW’S LAWS, Marc Schmidt, Olanda, 72 min
Regizorul Marc Schmidt isi filmeaza prietenul din copilarie, Matei, care, suferind de autism, incearca cu disperare sa puna ordine in haosul creat de boala, in jurul lui. Urmarite indeaproape, in intimitate, confruntarile explozive ale lui Matei cu lumea exterioara sunt alternate cu observatii stilizate si confesiuni personale. Pas cu pas, filmul ne dezvaluie modul complex in care Matei gandeste si lasa sa se intrevada eventualele consecinte catastrofice pe care boala le poate avea in cele din urma pentru el.