- 4099
Ateneul Tatarasi isi propune sa puna in scena in jur de 6 premiere anual. Primavara aceasta stagiunea continua si se va juca o comedie de Carlo Goldoni, Hangita, in regia tanarului actor, Andrei Ciobanu. Premiera va avea loc pe 11 si pe 13 aprilie. Dupa aceasta, ne mai sunt rezervate si alte surprize, deoarece a existat un concurs de proiecte, dintre care au fost alese cele mai interesante din punctul de vedere al institutiei amintite. Urmatoarele reprezentatii vor avea loc pe 25 si 26 aprilie, 11 si 17 mai. Update: in stagiunea 2014-2015 spectacolul este programat pentru 7 noiembrie de la 12:30, 15 noiembrie de la ora 16:00, 25 ianuarie, 13 februarie, 1 martie, 6 iunie, de la ora 19:00.
Andrei Ciobanu a mai regizat spectacole de bar, impreuna cu alti actori din Iasi, in calitate de co-regizor sau in forma unor regii colective. De data aceasta, provocarea este cu atat mai mare cu cat tanarul actor-regizor reuneste in distributie actori cu experienta, chiar si regizorala (Gheorghe Sfaiter, Catalin Cucu), alaturi de tineri debutanti, de-abia studenti (Simona Simionesei, Madalina Munteanu, Dragos Stan) si de Toma Moraru (un tanar actor promitator iesean, caruia scena Ateneului nu-i este deloc straina, cum de altfel nu-i este nici teatrul).
Din marturisirile lui Andrei Ciobanu, Hangita, o commedia dell’arte, cu accente psihologice subtile, va fi transpusa intr-un stil actual, pe gustul publicului tanar, dar nu numai (spectacolul se adreseaza tuturor categoriilor de varsta!). Se mizeaza pe un joc actoricesc entertaining, firesc, natural. Ramane sa vedem cum va castiga tanarul regizor pariul cu dramaturgul consacrat (venetianul), cu textul acestuia, pe care a lucrat intens, prelucrandu-l - facandu-l mai accesibil publicului de secol XXI -, cu distributia eterogena (tineri actori docili, la inceput de drum, alaturi de actori cu prestanta scenica si pretentii). Dintre acestia, in rolul principal gasim o tanara pentru care teatrul abia incepe sa-si dezvaluie necunoscutele, Simona Simionesei, un risc si o provocare din punct de vedere regizoral, pe Catalin Cucu, angajat la Teatrul Luceafarul, care doreste sa isi verifice potentialul intr-un spectacol de teatru pentru publicul tanar ori adult, apoi pe actorul Gheorghe Sfaiter, de asemenea angajat al Teatrului Luceafarul, care da dovada de multa prestanta si exigenta, atunci cand vine vorba de o montare, in special daca este ales in distributie.
Scenografia clasica este semnata de Nicolai Mihaila. Tot el s-a ocupat si de costume si de adaptarea acestora la tipurile de personaje dorite si la valentele ori necesitatile actorilor, un gest nobil si salutar. Miscare scenica – Beatrice Volbea, un nume deja consacrat in randul coregrafilor ieseni, semnand coregrafii inteligente si provocatoare (a mai lucrat cu tineri creatori, printre care Daniel Chirila – Malaies in calcaies, productie independenta si Dumitru Georgescu – Gabriel, Sala Uzina cu Teatru, TNI).