- 3574
La inceputul lunii aprilie avem parte de o expozitie de arta video ‒ INTER/FATA ‒ organizata in urma bunei colaborari dintre studentii sectiei Foto-Video, respectiv studentii sectiei de Istoria si Teoria Artei din cadrul Facultatii de Arte vizuale si Design. Exponatele vor fi plasate in spatiul Galeriei apARTe din strada Sararie, numarul 189, pe perioada 3-10 aprilie 2014. Vernisajul va avea loc joi, 3 aprilie, incepand cu ora 18:00, iar sala va fi deschisa pentru vizitatori de luni pana vineri, intre orele 12:00-18:00.
Avand o perspectiva artistica destul de subiectiva, tinerii creatori de arta ce vor expune in cadrul expozitiei INTER/FATA au realizat o serie de lucrari video conceptuale, a caror tematica ruleaza in jurul conceptului de identitate. Sigur ca dincolo de tema generalista a identitatii, fiecare dintre cei sase artisti vine cu o viziune proprie diferita, ce are menirea de a demonstra ca identitatea, de orice fel ar fi ea, presupune in primul rand relatii de similitudini si diferente dintre persoane.
Identitatea este un principiu fundamental al gandirii umane ce presupune in termeni generici acel sentiment de apartenenta la ceva, la un grup social sau cultural anume. Sigur ca identitatea este un concept destul de complex si nu este intocmai o chestiune generala ce poate fi definita cu mare usurinta, pentru ca ea implica la randul ei mai multe subcategorii ale identitatii demne de luat in considerare, fie ca facem referire la identitatea de gen, cea culturala, cea nationala, cea sociala, cea rasiala sau cea personala.
Categoria principala pe care s-au axat artistii prezenti este cea a identitatii de sine ca fiind stalpul de sustinere al personalitatii lor individuale. In jurul acestei categorii se invart cateva componente principale: temperamentul, caracterul, experiente principale marcante, aptitudinile, nivelul de inteligenta si nu in ultimul rand capacitatea creatoare a fiecarei persoane in parte. Toate aceste aspecte au influentat in mod direct viziunea lor asupra conceptului propus, determinand demersul lor artistic si forma finala a produsului de arta, conferindu-i totodata si o doza de unicitate.
Ei au decis sa exploreze conceptul prin metode artistice destul de ingenioase, precum constructia sau deconstructia identitatii de sine, cautarea sau regasirea identitatii de sine, sau chiar dezvaluirea identitatii de sine apeland la o simpla descriere corporala. Fiecare dintre acestia aduc in fata publicului larg interesat de arta contemporana cate o lucrare video sugestiva pentru tema propusa, anume explorarea identitatii, fie ca este o lucrare sub forma unei instalatii video, fie ca este sub forma unei proiectii video.
Artisti participanti (din cadrul Directiei de studiu Foto-Video): Sanziana Ceteras, Tudor-Radu Chertz, Cristian Calistru, Alina Nistor, Paula Mihalache si Ciprian Pricop.
Curatori (din cadrul Sectiei Istoria si Teoria Artei): Ramona Pristavu si Cezar Isoveanu.