- 2690
Lansat initial ca o platforma web unde realizatorii de film documentar isi puteau face proiectele mai vizibile, in 2012 DocuArt a devenit un festival propriu-zis, cu proiectii in cinema. Dupa ce anul trecut s-a continuat cu editia a II-a, acum a venit rindul unui tur prin tara, Iasiul alaturindu-se oraselor cu valente culturale importante precum Timisoara, Cluj, Brasov si Sibiu. Astfel, simbata, 29 martie, incepind cu ora 15 ne vedem la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou pentru a vedea documentare precum Exploratorul despre viata ieseanului Emil Racovita sau Stremt 89 un scurtmetraj amuzant despre experienta revolutiei intr-un sat de munte. Intrarea este libera.
Filmele care vor fi prezentate la Iasi la Caravana Docuart sint atit participante si chiar cistigatoare ale competitiei din 2013 (Stremt 89), dar si documentare asumate de producatori ca Ada Solomon si premiate la festivaluri importante precum Astra Film Festival de la Sibiu (Aici, adica... acolo).
ora 15:00
In umbra castelului, in regia lui Csibi Laszlo, este castigator al premiului pentru cel mai bun film documentar studentesc. Scurtmetrajul prezinta povestea familiei si a castelului Bánffy din Bontida, prin amintirile, istorisirile localnicilor. Soarta castelului numit si “Versailles-ul Transilvaniei” este evocat prin oral history, asa cum au vazut cei din "Umbra castelului". (23 min)
Carpe Noctem, regia Constantin Radu Vasile, castigator al premiului pentru cea mai buna regie, sectiunea documentar studentesc, a fost premiat de juriu „Pentru lumina si candoarea cu care intra in universul celor doi tineri nevazatori”. (14 min)
Dupa FEL si CHIP, regia Paula Onet, castigatoare a premiului pentru cea mai buna imagine, sectiunea documentar studentesc. Documentarul reuneste mai multe povesti ale unor oameni care, din timpul vietii, vor sa isi aleaga fotografiile care sa-i reprezinte pe piatra funerara. Unii dintre ei opteaza pentru fotografii din tinerete, iar altii sunt scrupulosi si nehotarati, preocupati de felul in care imaginea lor va fi perceputa si judecata ulterior, de generatii viitoare. Expus sub forma unui album de fotografii publice, filmul scoate la iveala faptul ca un cimitir poate fi, in fond, si un document social viu. (22 min)
Stremt 89, in regia Anda Puscas si Dragos Dulea, este castigator al trofeului Docuart Fest. „Satenii povestesc cum asteptau cu sufletul la gura tancuri, teroristi si glorie. "Punem mana pe furci si topoare si plecam la primarie!". Oamenii au fost generosi cu detaliile amuzante despre revolutia lor, de la intentia de a incepe cu cateva perechi de palme date primaritei pana la descrierea colorata a atmosferei: "Unii fumau, altii beau din damingene, altii erau seriosi... Revelionu' l-am facut cu automatul sub biroul secretarului de partid si incarcatoarele la cizma!". (13 min)
Pauza
ora 16:30 Viata dupa gratii, documentar experiment realizat de 12 detinuti din Penitenciarul Rahova. Filmul are la baza 12 mini-documentare realizate dupa un scenariu semnat de regizorul si coordonatorul proiectului, Daniela Apostol.
ora 17:30 Exploratorul, regia Titus Muntean si Xantus Gabor, a fost premiat pentru Cel mai bun Montaj si nominalizat la Premiile Gopo 2014 pentru Cel mai bun Documentar. Filmul urmareste firul vietii lui Emil Racovita, fondator al unei noi stiinte, biospeologia, si al primului Institut de speologie din lume de la Cluj. Totodata, lungmetrajul reda amplu povestea expeditiei Belgica (1897-1899), prima expeditie stiintifica ce a iernat in Antarctica, printre membrii careia s-au numarat Roald Amundsen, Frederick Cook si capitanul Adrien de Gerlache. (70 min)
Pauza
ora 19 Aici adica... Acolo, prezentat in cadrul Bucuresti Docuart Fest in afara programului competional, in regia Laurei Capatana Juller. Ani si Sanda sunt doua fete din Maramures, care au crescut cu bunicii. Parintii lor sunt la munca in Spania, ca atatia alti romani. Cand au plecat, proiectul lor comun parea promitator: cu banii castigati in Spania vor construi o casa in care toata familia va fi fericita. Dupa mai bine de zece ani, socoteala de acasa nu pare sa se fi potrivit insa cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata. (75 min)