eveniment
Data: 
11 Jan 2014 - 17:00
Loc: 
Teatrul Luceafarul
Bilet: 
10.00
stats

Kajtus aduce din nou magie la Luceafarul

Dupa premiera spectacolului Printul fericit din toamna lui 2013, va avea loc la Teatrul pentru copii si tineret Luceafarul o noua premiera, o coproductie romano-poloneza, cu rol educativ, in care povestea si magia li se infatiseaza copiilor, dar nu numai...Este vorba de spectacolul Kajtus, vrajitorul. Spectacolul, creat in cadrul „Anului Janusz Korczak 2012”, in parteneriat cu Institutului Polonez din Bucuresti si a Institutul Cartii din Cracovia, aduce impreuna trupa Teatrului „Luceafarul” si o echipa de creatie poloneza condusa de regizorul Konrad Dworakowski, cel ce semneaza si dramatizarea romanului Kajtus, vrajitorul, care sta la baza spectacolului.

Autorul romanului Kajtus, vrajitorul este Janusz Krczak, scriitor publicist si activist social, evreu polonez ce a fost ucis in lagarul de exterminare german de la Treblinka. Precursor al drepturilor copiilor si aparator al egalitatii intre copii, medicul pediatrul si psihologul Janusz Krczak este recunoscut ca fiind unul din pionierii curentului pedagogic - „educatie morala”, ideile sale pedagogice fiind bazate pe practica.

Janusz Krczak a imaginat in „Kajtus, vrajitorul” o lume plina de magie, o lume in care un mic vrajitor incearca sa-si controleze puterile, descoperindu-se pe sine in lumea in care traieste. Kajtus descopera cu surprindere ca poate schimba realitatea, dar dupa o serie de încurcaturi, puterile magice ale lui Kajtus declanseaza un mic haos in Varsovia, iar pustiul decide sa duca o viata dubla: sa calatoreasca in jurul lumii, iar acasa, in locul sau sa lase o dublura. Avem in fata un Harry Potter al anilor 1933, o poveste in care magia, visul si realitatea se impletesc pentru maturitatea copiilor, o poveste in care copii lupta pentru a face lumea un loc mai bun.

Regizor polonez de perspectiva, Konrad Dworakowski, este prezentat ca fiind „unul dintre cei mai talentati regizori polonezi din generatia tanara”, avand pana acum numeroase premii printre care amintim Premiul "Masca de Aur", acordat de criticii polonezi, si „Premiul pentru cea mai buna regie” la Festivalul de Teatru din Opole (2011). Romanul Kajtus, vrajitorul sustine ideile teatrale ale regizorului polonez de pana acum, tema familiei si a copiilor care pledeaza pentru dreptul lor la individualitate fiind o tema predilecta in spectacolele sale. Cu ajutorului interactiunii actorilor cu publicul si a muzicii live, Konrad Dworakowski si-a creat un mod subtil si inteligent de a atrage atentia asupra unor mari probleme cum ar fi libertatea si independenta. Regizorul a lucrat alaturi de Marika Wojciechowska (scenografie), Piotr Klimek (muzica), Michal Zielony (desing video) si Jacek Owczarek (coregrafie).

Din trupa Teatrului „Luceafarul” au lucrat George Cocos (colaborator), Beatrice Volbea, Liliana Mavris Varlan, Aurelian Diaconu, Ionela Arvinte, Ionut Ginju, Ioana Iordache, Carmen Mihalache, Dumitru Georgescu, Cristina Anca Ciubotaru (in video), copiii Ioan Trif (portret) si Alexandru Arvinte (voce). Observam ca George Cocos se afla la cea de a doua colaborare consecutiva cu Teatrul “Luceafarul”, dupa spectacolul “Printul fericit”. In spectacolul “Kaytus, vrajitorul”, tanarul actor este personaj principal, intruchipandu-l pe micul vrajitor Kaytus.

Avand in vedere timpul scurt de repetitii pe care l-am avut, cred si sper ca am reusit sa intru in pielea personajului. A fost o munca destul de grea, spectacolul fiind pe miscare, dar am colaborat excelent atat cu regizorul, cat si cu coregraful, caruia vreau sa-i multumesc pentru ajutorul acordat. Vreau sa le multumesc si celor de la Teatrul Luceafarul pentru increderea pe care o au in mine si in calitatile mele, pentru ca mi-au permis sa fac parte din acest proiect”, a precizat George Cocos in legatura cu noul spectacol din care face parte.

In distributie, ii regasim si pe alti doi actori tineri care fac parte din spectacolul “Printul fericit”, pe Beatrice Volbea si pe castigatorul ”Premiului pentru cel mai bun tanar actor” la Gala Hop 2013, Dumitru Georgescu. “Abia asteptam sa iasa aceasta premiera. Am muncit mult si asteptam cu nerabdare sa iesim la public. A fost o colaborare deosebita, mai ales ca este prima mea colaborare cu cineva din afara si ma bucur ca am avut aceasta ocazie. Este inca o bila alba castigata in dezvoltarea mea pentru ca am invatat lucruri noi”, marturiseste Dumitru Georgescu.

Spectacolul, realizat in alb si negru, apeleaza la mijloace de expresie artistica dintre cele mai moderne - dansul, imaginea video, muzica, efectele speciale, textul rostit din off - fiind o creatie care poate fi vizionata de intreaga familie. Spectacolul este recomandat publicului peste 8 ani, iar pretul unui bilet la premiera este 10 lei. Biletele pot fi achizionate de la casieria Teatrului, intre orele 9 -14 si cu doua ore inainte de inceperea premierei. Accesul in sala nu va mai fi permis dupa inceperea reprezentatiei” se arata in comunicatul de presa semnat de Directorul artistic al Teatrului Luceafarul, doamna Oltita Cintec.

Articol scris de Daniel Chirila | Vin, 10/01/2014 - 15:33
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului daniel.chirila