- 3149
Deocamdata e suficient sa nu il confundati cu celalat Petrescu al literaturii romane, pentru a fi siguri ca invitatia pe care o veti accepta, sunt sigura, nu va va cadea greu. Nu e o mare problema, in schimb, daca va mirati ca a mai avut timp si de altceva in afara de scris, cum nu e o gafa nici daca nu stiati prea multe despre portretele grafice realizate de Cezar Petrescu – da, despre el vorbim – si pe care Muzeul Literaturii Romane Iasi le prezinta in cadrul expozitiei „Fetele necunoscute ale lui Cezar Petrescu”, ce poate fi vizitata pana la data de 25 decembrie.
Pentru ca e foarte posibil sa-i fi intrat in vorba, dar mai mult de atat nu, apoi pentru ca tiparul prin care i-au trecut cartile si articolele isi are propriile gusturi in materie de intimitate, s-ar putea sa va placa sa vedeti un Cezar Petrescu complet nealterat de multiplicari. Cele 42 de lucrari realizate in tus si creion negru si infatisand portrete feminine, masculine si de grup sunt, cu siguranta, intocmai numai dupa tonusul autorului, imaginea caruia o veti putea reconstrui dintr-un unghi nou.
Dupa cum insusi Cezar Petrescu observa intr-o scrisoare adresata Giorgetei Ciocalteu, scriitorul a vazut grafica drept o completare a manifestarilor sale literare, considerand-o, dupa cum se pare, o forma de detensionare, de inconstienta dar tentanta renuntare la cuvant: „in loc sa lucrez cu sporul cuvenit in acest timp, ma surprind desenand pe marginea hartiei”.
Desenele prezentate in cadrul acestui eveniment nu reprezinta, insa, o forma izolata de expresie. De fapt, Muzeul Literaturii din Iasi detine peste 200 de alte fete necunoscute in care Cezar Petrescu si-a imortalizat prietenii, colegii ziaristi si personalitatile politice ale vremii. Si, daca tot veni vorba, aceeasi institutie pastreaza si fotografiile, corespondenta, manuscrisele, documentele, obiectele personale si editiile operei scriitorului.
Nascut in apropiere de Iasi, in 1892, Cezar Petrescu a fost mai degraba un scriitor al publicului si mai putin al criticilor. Nu mai putin de 70 de volume sunt legate de numele sau, printre cele mai cunoscute fiind Intunecare, Calea Victoriei, Fram, ursul polar, Aurul negru. S-a spus despre el ca ar fi fost primul scriitor roman profesionist, intrucat timpul sau era intru totul marcat de exclusivismul scrisului (nu doar literar, dar si gazetaresc).
“Scriitorul a facut mai multe tentative de a-si organiza intreaga opera ca pe o vasta cronica a societatii romanesti din ultimele doua secole, avand ca model opera lui Balzac. Aceste tentative insa au esuat, neavand acoperirea in valoarea literara a romanelor.”, apreciaza Alex Stefanescu, intr-un articol din Romania Literara. Noi ne permitem, insa, sa fim mai putin sceptici, asa ca hai sa vedem ce-a avut acest om de desenat!
Programul de vizitare al Muzeului Literaturii Romane Iasi este de marti pana duminica, intre orele 10 si 17, iar taxa de intrare la expozitie este mai mult de dragul simbolului: 1 RON.