- 3223
Daca inca nu v-ati asumat pe deplin primavara din punct de vedere meteorologic, cu siguranta ca veti stimula reimprospatarea interioara parcurgand prospectiv agenda Filarmonicii iesene din luna curenta. Aceasta a debutat in forta cu spectacole avand ca protagonisti doi invitati din Franta (Daniel Vagner si Frédéric Laroque care au evoluat alaturi de violoncelistul Filip Papa), impunand asadar o continuare pe masura.
Ca urmare, marti, 9 aprilie, cei patru cavaleri ai cordofonelor reuniti sub faimoasa egida Voces au celebrat implinirea a 40 de ani de activitate, dar va exista un al doilea spectacol consacrat evenimentului in cadrul unui concert extraordinar de Pasti, pe 25 aprilie, cu un program ce va cuprinde „Ultimele Sapte Cuvinte ale Mantuitorului pe Cruce” din ciclul de sonate op.51, ambele avand ca spatiu de desfasurare Aula bibliotecii Mihai Eminescu.
Vineri, 12 aprilie, vom avea parte de o premiera surprinzatoare, programul debutand cu lucrarea "Drumuri in lumina II”, in prima auditie, semnata de compozitorul Ulpiu Vlad, un adevarat simfonist oniric al muzicii contemporane romanesti, centrat in multe din lucrarile sale pe explorari sonoscopice ale conceptelor de "vis" si "lumina", asumate intr-o maniera puternic personalizata. Completat de "Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra in sol minor, op. 63" apartinand lui Prokofiev si de "Simfonia nr. 4 in re minor, op. 120" din creatia lui Robert Schumann, spectacolul se anunta de neratat.
Celor care doresc sa sustina componistica locala le recomandam un concert coral inedit, marti, 16 aprilie 2013, ora 19, unde, sub bagheta lui Doru Morariu, puteti asculta lucrari ale compozitorilor si profesorilor ieseni Sabin Pautza, Gheorghe Dutica si Cristian Misievici, dar si ale regretatului Vasile Spatarelu. Acestea vor fi, conform site-ului filarmonicii, interpretate de corul academic "Gavriil Musicescu".
Cvartetul Ad Libitum ne va darui si luna aceasta un nou regal al muzicii de camera, marti, 23 aprilie, ora 19, la sala "Eduard Caudella" a Universităţii de Arte „G. Enescu”, prezentand cvartete de Mozart ("Cvartetul in do major, KV 157"), Beethoven ("Cvartetul in Si bemol major, op. 18, nr.6" ) si Ravel ("Cvartetul in Fa")
In ultima vineri a lunii, un alt invitat de exceptie va pasi pe scena teatrului Luceafarul : rapsodul, etnomuzicologul si profesorul Grigore Lese se va alatura ansamblului orchestrei conduse de Cristian Lupes si solistului violoncelist Razvan Suma, intr-un spectacol ce va marca aniversarea revistei Convorbiri Literare si gala premiilor oferite de aceasta. Astfel, printre acordurile unor lucrari din creatia compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvořák, Gabriel Fauré, Bedrich Smetana si Edward Grieg, vom asista la un recital sustinut de maestrul Lese si ii vom cunoaste si pe laureatii galei.
Fara a mai detalia, va invitam sa participati la aceste spectacole ce se recomanda de la sine ca valoare si varietate. Programul casei de bilete: luni–vineri, 10-13; 17-19. Tel: 0732.143.415