eveniment
Data: 
14 Feb 2012 - 19:00
Loc: 
Filarmonica Iasi
Bilet: 
15.00
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda 29
Telefon: 
0732 143415

Tomescu si Cvartetul Ad Libitum

Marti, 14 februarie, ora 19:00 la Filarmonica de Stat Iasi va avea loc concertul cameral sustinut de Cvartetul Ad Libitum, ai carui membri, dupa pierderea lui Adrian Berescu, a ales sa ii pastreze vie memoria, invitandu-l pe violonistul Alexandru Tomescu sa li se alature. Nelipsit de pe scenele romanesti, unde se afla de obicei in postura solistica, violonistul este in acelasi timp pasionat de muzica de camera, dovedindu-se a fi persoana ideala pentru a continua alaturi de Serban Mereuta, Bogdan Bisoc si Filip Papa seria succeselor Cvartetului Ad Libitum. Dupa un prim turneu in Olanda, ansamblul se pregateste sa exploreze noi teritorii ale muzicii de camera, propunandu-si sa aduca muzica de cvartet in topul preferintelor melomanilor din Romania.

Cvartetul opus 74 nr.3 in sol minor, „Calaretul”, a fost compus in anul 1793, de Joseph Haydn. „Spunerea” sensibila, clasica, reverentioasa a maestrului va fi redata curat, cu delicatete, intr-o sincronizare perfecta, incercandu-se respectarea unei partituri „pline de indicatii in notatie” (cum mi s-a spus).  Despre compozitor, H.J.Therstappen scrie: "A fost in multe randuri demonstrat faptul ca J. Haydn conduce fortele vitale ale menuetului intr-un sens revolutionar spre scherzo-ul beethovenian."

Beethoven, fiind compozitorul cel mai ancorat in problematica social-politica si culturala a timpului sau, aruncand peste secole razele umanismului propriu, primit prin har divin, a fost si este mereu actual. El este redescoperit continuu de generatiile tinere de interpreti, operele sale fiind constant incluse in stagiunile de concerte ale marilor institutii muzicale din tara si din intreaga lume. Ciclul de Cvartete op.18, din care face parte si lucrarea compozitorului care va fi prezentata pe 14 februarie, poarta din plin amprenta acumularilor si prefacerilor stilistice tipice inceputului, constituind momentul de pornire al unui drum lung, presarat mereu cu noi descoperiri ce vor culmina cu creatiile tarzii.

Muzicianul englez Constant Lambert afirma ca Sibelius este nu numai unul dintre cei mai mari simfonisti de la Beethoven incoace, dar si "una din cele mai desavarsite expresii din punct de vedere al formelor din cate a produs spiritul omenesc". Marea forta a talentului sau consta in ineditul mijloacelor de invesmantare a ideilor muzicale, libertatea expresiei si bogatia melodica ferita de tiparele conventionale. In haosul diferitelor curente si orientari, dar mai ales al avangardei formaliste occidentale, care cucereste adepti pretutindeni, el stie sa imprumute din toate numai ceea ce convine muzicii sale, fara sa renunte la particularitatile conceptiilor personale.

Alexandru Tomescu, vioara I
Serban Mereuta, vioara II
Bogdan Bisoc, viola
Filip Papa, violoncel

Haydn – Cvartetul in sol minor, op. 74 nr. 3 „Calaretul”
Beethoven – Cvartetul in do minor, op. 18 nr. 4
Sibelius – Cvartetul in re minor, op. 56, „Voces intimae”

Articol scris de Caterina Ursu | Sam, 11/02/2012 - 01:41
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului caterina