interviu
stats

Tango Feliz, despre o poveste cu muzica, dans si dragoste

Tango Feliz, scoala de tango argentinian din Iasi este un vis devenit realitate, este un loc al pasilor de dans in urma carora s-au adunat o multime de lucruri minunate: prietenii, momente de comunicare calda de la suflet la suflet, de cunoastere dincolo de cuvinte si de multe clipe unice, create de acest adevarat magician al vietii - tangoul. Fondatorul acestei scoli de dans, Petru Mirel Grajdeanu ne dezvaluie cum poate sa te acapareze pasiunea tangoului si care au fost momentele importante de-a lungul celor doi ani de activitate in pasi de dans.

Altiasi:  Cum ati descoperit pasiunea pentru acest dans?

P.M.G.  Inca de mic mi-a placut muzica de tango, mi se parea fascinanta de-a dreptul; dansul in sine nu m-a atras pana prin 1993-94 cand am vazut un film cu ceva pasi de tango argentinian. Atunci s-a produs declicul; am cautat timp de cativa ani pe cineva in Romania care sa ma invete asa ceva dar nu am gasit pe nimeni. Apoi, prin 1999 am vazut fimul Tango al lui Carlos Saura si am cautat sa iau de acolo ceva pasi. Incet-incet, materialele video s-au inmultit, la fel si eforturile mele (laudabile dar quasi inutile) de a invata tango argentinian de acolo.

In 2005 am intalnit-o pe Angela Roscan, care studiase acest dans in Italia si care m-a invatat cativa pasi coregrafiati de baza; am repetat aceste lucruri mult timp, apoi am descoperit You tube si am “furat” si de acolo. Prin 2007 am deschis chiar un mic curs de dans pentru prieteni in care le aratam, printre altele si multe combinatii furate de pe net.
Prin mai 2008, m-am reintalnit, dupa multi ani, cu Laurentiu Lungianu, un vechi prieten care studia tangoul la Bucuresti, la modul cel mai serios, fiind, la acea data, unul din cei mai buni dansatori din tara. Asa am aflat ca tangoul este un dans de improvizatie, ca barbatul trebuie sa invete leadingul la orice miscare din dans si ca tot ce facusem eu pana acolo (si eram tare mandru ca faceam ganchos, saccade, arrastre si tot felul de figuri) era un pic mai sus de zero, intrucat nu puteam dansa nimic din acestea la liber.

Altiasi: Cine ti-a ghidat primii pasi, ai un maestru caruia ii esti recunoscator?

P.M.G.  In primul rand Angela Roscan, prima mea profesoara de tango, cea care, acum mai bine de cinci ani mi-a aratat primele notiuni de tango si careia ii multumesc pe aceasta cale. Primul profesor de tango improvizat a fost Laurentiu Lungianu; incepand cu luna mai 2008, am studiat cum am putut( el fiind la Bucuresti, eu fiind la Iasi) apoi, in iunie 2009 l-am invitat la Iasi, sa tina un seminar de tango. De atunci a mai venit de cinci ori in Iasi. Si va mai veni. Daca veni vorba de maestri carora sa le fiu recunoscator, in ultimii doi ani s-au adunat multi.

Atat eu cat si elevii mei am participat la multe workshop-uri si festivaluri internationale de tango, lucrand cu profesori renumiti precum: Ricardo si Raguel, Adrian Veredice si Alejandra Jobert, Francisco Forquera si CarolineBonaventura, Forquera si CarolineBonaventura, Rodrigo "Joe" Corbata si Lucilla Cionci, Ismail Ludman si Maria Montoya, Gonzalo Orihuela si Solange Chaperon, Ronen Khayat si Maria Schwartz, Diego "Il Pajaro" Riemer si Maria Dragone, Thiery le Coq si Alessia Lyndin, Murat Elmadağlı si Vera Gogoelva, Chicho Frumboli si Juana Sepulveda, Javier Rodriguez si Andreea Misse, Ruben si Sabrina Veliz, Carlos si Rosa Perez, Fabian Peralta, El Flaco Dany si, mai nou, Fernando Galera si Vilma Vega

In perioada 3 august – 30 noiembrie, Gabriel Rizuc, unul din membrii Tango Feliz, a beneficiat de o bursa in New York. Acolo a studiat sistematic tango argentinian, urmand cursurile mai multor profesori de tango din New York:
Robin Thomas si Maria Elena Ybarra, Carina Moeller, Xavier Vanier, Metin Yazir, Hernan Brizuela, Mariana Parma, Rebecca Shulman, Evan Griffiths, Facundo Posadas etc.  In prezent, la Tango Feliz se predau si cunostintele asimilate de Gabriel la New York

Pe langa acesti maestri de renume international, membrii Tango Feliz si-au perfectionat continuu tehnica de tango si cu profesori foarte buni de tango din tara. Ordinea enumerarii este intamplatoare, nu vreau sa supar pe cineva: Laurentiu Lungianu, mentorul scolii noastre de tango, Lucian Stan si Monica Sur (Lucian y Monica - Bucuresti), Augustin Paun si Oana Ispir (Tango Brujo - Bucuresti), Razvan Nineaca si Laura Iaru (Tango Brujo - Bucuresti), Vlad si Petruta Constantinescu (Barrio de Tango - Bucuresti), Lucia Marzan (Fabrica de Tango - Bucuresti), Andrei Baican si Andreea Trascu (Casa de Tango - Bucuresti), Marian Toderascu si Oana Nedelcu (Casa de Tango - Bucuresti), Nana Cazan, Doina Enache (Tango Nada Mas - Brasov), Ionut Fiscu si Ramona Budui (Tango Magico - Constanta).

Altiasi: Este tangoul greu de invatat?

P.M.G.:  Tangoul este un dans paradoxal: este foarte complex si spectaculos, dar poate fi dansat frumos chiar si cu pasi simpli. Paradoxul mai consta si in faptul ca, dupa mai multi ani de practica, toti isi dau seama ca cele mai grele lucruri sunt cele mai simple. Si tot ele sunt cele mai frumoase… Dar, dincolo de acestea, tangoul nu necesita cine stie ce calitati fizice, fiind accesibil oricui, indiferent de varsta sau de conditie fizica.

Altiasi: Cum ti-a venit ideea infiintarii unei scoli specializate in tango?

P.M.G.: In octombrie 2009, in Iasi nu exista nici o scoala specializata pe tangoul argentinian. Existau niste cluburi de dans care predau notiuni de tango argentinian alaturi de alte dansuri, dar coregrafiate si fara leading. O mentiune aparte pentru clubul Elegance, scoala la care am luat si eu cursuri timp de 6-7 luni, care, pe langa dans sportiv si modern, arata o preocupare sporita pentru tango dar numai pentru latura de show, coregrafiata, a acestuia.

Eu, insa, doream sa practic tangoul social, cel care se danseaza peste tot in lume, cu improvizatie si feeling. Si, mai mult decat atat, imi doream sa am si in Iasi o comunitate de tango asemeni celei pe care o cunoscusem in Bucuresti.
Astfel incat, incurajat de Laurentiu si alti prieteni din Bucuresti, mi-am luat inima in dinti si, pe 3 octombrie, am infiintat Tango Feliz, scoala de tango argentinian din Iasi.

Altiasi:  Cateva detalii despre locurile de origine ale tangoului, ce ai vazut acolo, in ce fel te-a impresionat?

P.M.G.:  Locul de origine al tangoului, Buenos Aires inca este un vis neimplinit pentru mine. Deocamdata nu am mijloacele financiare suficiente pentru un drum acolo, dar am multi prieteni care au facut acest drum de mai multe ori. Exista romani care pleaca an de an in Argentina si stau acolo cam o luna, studiind tango cu profesorii de acolo. Multi din acestia imi sunt prieteni care mi-au povestit multe despre sederile lor astfel incat am reusit sa imi fac o imagine cat mai corecta despre ce este acolo. Bineinteles ca mi-am propus sa ajung la Buenos Aires si sper ca aceasta sa se produca cat de curand posibil.

Altiasi:   Cum e sa stii sa canti si sa dansezi in acelasi timp tango? Ajuta obisnuinta de a interpreta la un instrument capacitatea de a deprinde mai usor miscarile specifice ale acestui dans?

P.M.G.:  Am avut cateva iesiri in public in care am cantat din compozitiile lui Piazzolla, pentru ca, un alt vis al meu este sa formez o “Orquestra Tipica” de tango in Iasi, vis deocamdata destul de greu de realizat, avand in vedere ca nu avem in Romania nici un bandoneonist (bandoneonul fiind un instrument esential in muzica de tango).

Ca dansator, formatia muzicala ma ajuta foarte mult; in special la tango, dans in care improvizatia este facuta in functie de muzica. Muzicalitatea in dans este una din calitatile fundamentale ale unui dansator de tango. Pe de alta parte, cel mai mult in a deprinde miscarile specifice de tango m-a ajutat practica artelor martiale, o pasiune la care am renuntat in favoarea dansului. Sunt foarte multe similitudini intre artele martiale si dans, existand mentiuni ale faptului ca, de-a lungul istoriei au fost perioade in care artele martiale au fost interzise si s-au pastrat “deghizate” in dans…

Altiasi: Cum este sa fii instructor?
 
P.M.G.: In afara de a dansa la Milonga, poate chiar mai mult decat aceasta, in tango imi plac doua lucuri: primul ar fi sa studiez si sa lucrez pentru a-mi perfectiona cat mai mult dansul, atat tehnic cat si, mai ales, ca feeling, iar al doilea sa transmit ceea ce cunosc si altora! Imi place la nebunie sa predau. E o activitate care ma pasioneaza mult. Au fost situatii in care am ajuns la cursuri obosit si, in momentul inceperii cursului uitam de tot iar dupa 3 ore de predat, plecam de acolo improspatat si plin de viata…

Altiasi: Cum evolueaza participantii la cursuri?

P.M.G.: Eu personal sunt foarte multumit de cursanti. Sunt pasionati de tango, doresc sa invete cat mai mult, au fost impreuna cu mine la festivaluri si workshopuri de tango, vin cu bucurie la serile noastre de dans (Milonga) si danseaza din suflet. Ce si-ar putea dori mai mult un instructor?

Altiasi: Organizarea acestor seri de Milonga "prinde" la publicul iesean?

P.M.G.:  Prinde, dar nu asa cum prinde salsa sau alte dansuri mai pline de energie. Ca sa-ti placa tangoul trebuie sa iti placa muzica din anii 1930-40-50, muzica dupa care se danseaza la Milongas. Trebuie sa iti placa sa dansezi linistit si, ca barbat, sa pui confortul femeii inainte de al tau, ca dansator sa preferi feelingul si comunicarea cu celalalt in detrimentul spectaculozitatii si imaginii dansului tau in ochii unui probabil privitor din afara, etc… Intr-o lume care se grabeste, care cauta mereu stimulente noi in afara, nu sunt foarte multi oamenii care ar putea fi atrasi de un dans care il intoarce pe practicant catre interior, catre sufletul sau…

Altiasi:   Se pare ca ati constituit un" grup" de pasionati?

P.M.G.:
Incet-incet, in Iasi se constituie o comunitate de tango. Una mica si foarte tanara deocamdata dar, dupa cum spuneau cam toti cei care stiu cum e cu tangoul: "In dansul asta totul creste incet si sigur." Noi avem rabdare…

Altiasi:  Cateva cuvinte despre serile de dans care au loc inafara cursurilor obisnuite…

P.M.G.:   Milonga, serile de dans cu specific de tango reprezinta de fapt finalitatea cursurilor de tango social, dans studiat in 95% din scolile de tango din lume. Cu alte cuvinte, oamenii din toata lumea se duc la cursuri de tango pentru a invata cum sa danseze la serile de Milonga. Pe 16 decembrie 2009 am organizat prima Milonga din Iasi, fiind astfel pionieri ai dansului social in “dulcele targ”. Aceste Milonga au continuat la inceput lunar si, incepand din mai 2010, saptamanal (cu intreruperi in perioadele de vara si de sarbatori), astfel incat pana acum am “adunat” 60 de Milonga in Iasi.

Resurse
Video: 

Tango Feliz

Tango Feliz

Milonga

Milonga
Articol scris de Sabina Sabbarese | Lun, 03/10/2011 - 22:46
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului sabisabb