- 3319
Duminica, 12 mai, de la ora 19:00, sunteti asteptati la Casa Bals, in Sala „Eduard Caudella”, pentru Recitalul instrumental dedicat compozitorilor rusi sustinut de Yoshimi Ito (Japonia) – pian, Viorica Andriuta (R. Moldova) – vioara, Tudor Florenta – tenor, Doru Albu – clarinet, Dumitru Iosub – fagot si Aurelia Simion – pian. Evenimentul este organizat de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, in cadrul Stagiunii 2012-2013, iar intrarea este libera.
In program:
M.I . Glinka – Trio Pathetique pentru pian, clarinet si fagot, interpreteaza Trio A-TON (Doru Albu, Dumitru Iosub, Aurelia Simion)
A.S. Dargomijski – ,,K slave”, Revnueşi, tî?”, interpreteaza Tudor Florenta si Yoshimi Ito
S. V. Rahmaninov – Romanta ,,Aprilie”, ,,Vocaliza”, interpreteaza Viorica Andriuta
S.V. Rahmaninov – ,,Son”, ,,Opiati odinok”, interpreteaza Tudor Florenta si Yoshimi Ito
M.F. Kreyn – Trio Pathetique pentru pian, clarinet si fagot, interpreteaza Trio A-TON (Doru Albu, Dumitru Iosub, Aurelia Simion)
Yoshimi Ito, pianista din Kyoto (Japonia), a absolvit Universitatea de Muzica din Osaka, unde a obtinut si masteratul. A studiat la Berlin si a participat diferite la cursuri de masterclass cu profesori de renume. Si-a inceput cariera solistica in anii de studii, sustinand concerte in Japonia, Germania, Romania (cu orchestrele din Cluj si Bacau). De asemenea, a concertat pe scena Salii cu Orga din Chisinau. In prezent este directorul unei scoli private de pian din Kyoto.
Violonista Viorica Andriuta este din Chisinau si face parte dintr-o familie de muzicieni. A studiat vioara la Chisinau si Moscova. Studiile universitare le-a urmat la Conservatorul de Stat Gavriil Musicescu din Chisinau. In calitate de membru, concertmaiestru si solista a Orchestrei de Camera din Moldova a sustinut concerte in Romania, Spania, Italia, Turcia, Franta, Elvetia, Coreea de Nord si SUA. Intre 1999- 2006 si-a desfasurat activitatea in Spania, unde a facut parte din Orchestra Nationala Simfonica din Barcelona, totodata fiind si concertmaiestru in Orchestra Simfonica din Valles. A colaborat cu Placido Domingo, Jose Carreras, Teresa Berganza, Mstislav Rostropovici, Hilary Hann si Victor Tretiakov. Din 2006 pana in prezent este profesoara de vioara si muzica de camera la Liceul Republican de Muzica Ciprian Porumbescu din Chisinau.
Tenorul Tudor Florenta, originar din Leova, Republica Moldova, a absolvit Colegiul Stefan Neaga si Conservatorul Gavriil Musicescu din Chisinau. In prezent este solist al Operei Nationale din Iasi. A efectuat numeroase turnee in Spania, Austria, Germania, Elvetia si Franta. In 2004 a fost invitat la Opera din Hiroshima unde a interpretat rolul lui Don Jose din opera Carmen de Bizet, iar in 2006 a sustinut mai multe concerte in diferile orase din Japonia.
Clarinetistul Doru Albu are o activitate artistica remarcabila: in cei peste 30 de ani de cariera a cantat ca solist cu orchestre filarmonice, a fost membru in diferite formatii de muzica de camera si a predat clarinetul in invatamantul preuniversitar si universitar. A sustinut recitaluri in Romania si in strainatate atat singur cat si insotit de studentii sai. A fost invitat sa sustina cursuri de maiestrie interpretativa in Romania, Germania, Italia si Grecia si a facut parte din juriile diferitelor competitii nationale si internationale organizate in Romania si Republica Moldova. In prezent este profesor la Facultatea de interpretare, compozitie si studii muzicale teoretice din cadrul UAGE din Iasi.
Fagotistul Dumitru Iosub a cantat peste 20 de ani in Orchestra Filarmonica “Moldova” din Iasi ca prim fagotist si solist. In timpul acestei perioade a avut ocazia sa cante pe marile scene ale Europei: Schauspielhaus (Berlin), Concertgebow (Amsterdam), UNESCO Hall (Paris), Gewandhaus (Leipzig), Megaro Hall (Atena), Tonhalle (Zürich). A fost membru al cunoscutului cvintet Solaris format din muzicieni de la Filarmonica “Moldova” cu care a sustinut recitaluri in Romania, Bulgaria si Ungaria. Folosind structura de baza a ansamblului A-TON (din care face parte alaturi de Doru Albu si Aurelia Simion), Dumitru Iosub a fondat formatia de camera La Camerata si a imbogatit repertoriul abordat cu cvintetul si septetul de L. van Beethoven. In prezent este conferentiar la Facultatea de interpretare, compozitie si studii muzicale teoretice din cadrul UAGE din Iasi.
Pianista Aurelia Simion este din Republica Moldova. De la absolvirea studiilor si pana in prezent se poate lauda cu o cariera muzicala foarte bogata ca acompaniator al unui numar mare de interpreti romani si straini, atat la instrumente cu coarde, de suflat cat si la instrumente populare. A cantat cu muzicieni din Elvetia, Italia, Japonia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina si Franta. De-a lungul timpului a facut parte din mai multe formatii de muzica de camera printre care Gamma (Republica Moldova), Caffé-Concerto Strauss, Nova Musica Viva, Pro Musica (din Italia) sau Alternances (Romania), cu care a participat la festivaluri nationale si internationale. In prezent este conferentiar la Facultatea de interpretare, compozitie si studii muzicale teoretice din cadrul UAGE din Iasi.