- 3958
Vineri seara, 25 mai, va recomandam un nou concert la Filarmonica. De la ora 19:00, ca de obicei. Se anunta un program frumos, plin de viata si de emotie, sub bagheta dirijorului si compozitorului Sabin Pautza. Publicul va asculta in deschidere Divertismentul nr. 1 semnat de Sabin Pautza. In continuare pianista Dana Borsan va interpreta minunatul Concert nr. 1 pentru pian si orchestra de Ceaikovski. Seara se va incheia cu Beethoven si bine-cunoscuta Simfonie a 7-a.
Sabin Pautza este un artist complex, fiind nu doar un dirijor de valoare, ci si pianist si un compozitor cunoscut. Dupa ce a debutat ca profesor la Arad, soarta l-a indrumat catre Iasi, unde a continuat sa predea, iar in paralel a infiintat si dirijat corul Animosi, apoi orchestra Conservatorului, in locul lui Ion Baciu. Conditiile politice din tara l-au determinat sa se stabileasca in America de Nord, unde a avut privilegiul de a debuta ca dirijor chiar in celebra sala Carnagie Hall din New York cu o lucrare proprie. A concertat ca dirijor si in Germania, Franta, Italia, Australia.
Dana Borsan este solista concertista a Societatii Romane de Radiodifuziune si, din 2001, sef al Catedrei de pian de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A colaborat cu peste 50 de dirijori si a sustinut mai mult de 700 de concerte si recitaluri in Europa. Sunt cunoscute si colaborarile de succes cu cvartetul Voces.
Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de Ceaikovski nu are nevoie de multe cuvinte. Este printre cele mai cunoscute si indragite concerte pentru pian scrise vreodata. Un aspect interesant este ca prima tema a concertului de dupa celebra introducere a fost inspirata de muzica unor cersetori orbi pe care Ceaikovski i-a intalnit intr-o piata din Kamenka, langa Kiev. Aceasta tema are un statut relativ independent. Nu se repeta decat de doua ori pe tot parcursul concertului si nu este corelata in mod special cu intreaga compozitie.
Partea a doua a concertului de vineri este rezervata lui Beethoven. Simfonia a 7-a a fost finalizata in anul 1812 si dedicata contelui Moritz von Fries. Este una dintre cele mai cunoscute simfonii ale lui Beethoven. Al doilea fragment al Simfoniei, Allegretto, este cea mai indragita parte din cele patru ale lucrarii, motiv pentru care este si interpretata deseori independent.