eveniment
Data: 
27 Jan 2013 - 19:00
Loc: 
Sala “Eduard Caudella”
stats
Adresa: 
str. Cuza Voda nr. 29 (Casa Bals)

Romantism ebraic de Ziua memoriei

La Iasi, “Ziua memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii” este marcata de Recitalul extraordinar: “Romantism ebraic” sustinut de violonista Isabelle Durin si pianistul Michael Ertzscheid. Concertul este organizat de Institutul Francez din Iasi in parteneriat cu Filarmonica de Stat “Moldova” si Universitatea de Arte “George Enescu” si va avea loc in Sala “Eduard Caudella” (Casa Bals) duminica, 27 ianuarie, de la ora 19:00. 

Programul ales de Isabelle Durin si Michael Ertzscheid cuprinde o parte din piesele aparute in anul 2008 pe primul CD al artistei, realizat impreuna cu pianistul Michael Ertzscheid, numit, cum altfel daca nu “Romantism ebraic”. Albumul este un tribut adus muzicii ebraice compuse sau adaptate in secolele XIX si XX, si reuneste o colectie din piesele unor compozitori renumiti in care sunt imbinate tehnicile occidentale cu cantece traditionale Yiddish, cu muzica liturgica si de dans.  

Nu toate piesele abordate pe CD si in programul ce va fi prezentat la Iasi sunt scrise de compozitori evrei. Sunt evrei Joseph Achron, George Perlman, Mark Warshawsky sau celebrul Ernest Bloch, facand exceptie Max Bruch si John Williams, insa toate lucrarile au teme evreiesti, incluzand ritualuri si dansuri religioase. Pasiunea, fervoarea mozaica va bucura in mod egal evreii si pe cei care nu sunt evrei.

Program:
Max Bruch: Kol Nidrei, op.47
Joseph Achron: Scher, op.42
George Perlman: Hebraish (Ghetto Sketches, nr.1)
* * * Traditional: Kolyn
George Perlman: Yisker (Rugaciune din Suita ebraica nr.1)
                           Danse des Rabbins (din Suita ebraica nr.2)
Ernest Bloch: Nigun Improvisation (Baal Shem, nr.2)
Marcel Mihalovici: Elegie din sonata pentru vioara solo, op.59
* * * Traditional: Bay a Glezele Mashke
John Williams: Tema muzicala din filmul “Lista lui Schindler”
Mark Warshawsky: Oyfn Pripetshik
* * * Traditional: Tanz!Tanz!; Freilach

Isabelle Durin a urmat studii de vioara cu Alexandre Brussilovsky la CNR din Versailles, continuandu-si studiile, din 1997, la Conservatorul National Superior de Muzica (CNSM) din Lyon, la clasa profesorilor Jean Estournet si Kazimierz Olechovski. In 1999, participa la turneul european al Gustav Mahler Jugend Orchester, condusa de dirijorul Franz Welser-Möst, si obtine, in 2001, diploma CNSM din Lyon. In acelasi an, Isabelle Durin este admisa la cursul de maiestrie condus de Shmuel Ashkenazi, in cadrul Schleswig Holstein Muzik Festival din Lubeck, apoi se perfectioneaza alaturi de violonisti precum Jean-Pierre Sabouret, Boris Garlitsky, Igor Volochin, Patrice Fontanarosa sau Roland Daugareil, continuandu-si in acelasi timp studiile superioare de muzica de camera alaturi de Alain Meunier si Michel Strauss, la CNSM din Paris. In 2003, devine membra a Orchestrei Nationale Ile-de-France. In luna decembrie a aceluiasi an, primeste in cadrul Senatului medalia de bronz a Societe d’Encouragement au Progres.

Michael Ertzscheid urmeaza cursuri de perfectionare la Conservatorul Superior din Paris, unde i se decerneaza Premiul pentru armonie si analiza. De asemenea, obtine o bursa de incurajare a Societatii Autorilor, Compozitorilor si Editorilor de Muzica (SACEM). In 2000, este admis la Conservatorul Superior National de Muzica si Dans din Paris si obtine Premiile pentru armonie (la clasa profesorului Jean-Claude Raynaud), contrapunct (la clasa profesorului Jean-Paul Holstein) si fuga (la clasa profesorului Thierry Escaich). Studiaza, de asemenea, improvizatia (sub indrumarea lui Jean-Francois Zygel si Thierry Escaich) si muzica de camera (sub indrumarea lui Pierre-Laurent Aimard). Este invitat la numeroase festivaluri, in calitate de solist sau de membru al ansamblului de camera. A urmat cursurile CNSM, alaturi de pedagogi precum Marie-Francoise Bucquet sau Herve Billaut, obtinand certificatul de Aptitudine in predarea pianului. In prezent, preda cursuri de pian la Conservatorul Regional din Boulogne Billancourt si este profesor de analiza la Conservatorul Regional din Paris. (sursa: comunicatul de presa)

Resurse
Video: 

Isabelle Durin- Hebrew Melodies of the Romantic Era

Isabelle Durin- Hebrew Melodies of the Romantic Era
Articol scris de Maria Elena Campean | Joi, 24/01/2013 - 22:14
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria