
- 2781
Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universitatii de Arte „George Enescu” in parteneriat cu Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” va invita joi, 19 martie, la Recitalul extraordinar de lied sustinut de tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniat la pian de Horea Haplea. Evenimentul va avea loc in Aula Bibliotecii Centrale Universitate „Mihail Eminescu” incepand cu ora 19:00. Intrarea este libera.
Din program:
George Enescu, 7 Cantece pe versuri de Clément Marot: Estreines à Anne; Languir me fais; Aux damoyselles paresseuses d'escrire a leurs amys; Estrene de la rose; Present de couleur blanche; Changeons propos, c'est trop chanté d'amours...; Du confict en douleur
Richard Wagner, Wesendonck Lieder: Der Engel; Stehe still!; Im Treibhaus; Schmerzen; Träume
Richard Strauss, 4 Lieduri: Die Nacht; Morgen; Allerseelen; Zueignung
Alban Berg, 7 Lieduri timpurii: Nacht; Schilflied; Die Nachtigall; Traumgekrönt; Im Zimmer; Liebesode; Sommertage
Sub consideratia de a fi artistul liric roman cu cel mai vast repertoriu cuprinzand roluri de prima marime de opera, repertoriu vocal-simfonic si cameral (mai mult de 120 de titluri!), Marius Vlad Budoiu este unul din cei mai apreciati tenori romani, oferind, cu fiecare aparitie, interpretari memorabile. Muzician de aleasa formatie si interpret sensibil, se face remarcat in orice context, ca un artist deosebit. A absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, si a studiat cantul cu tatal domniei sale, baritonul Ion Budoiu, cu mezzosoprana Edita Simon si cu basul Gheorghe Rosu.
Tenorul Marius Vlad Budoiu a debutat la 21 de ani cu lucrarea „Simfonia a IX-a” de Beethoven, la Filarmonica din Targu-Mures, apoi, in repertoriul de opera, in rolul Lenski (Evgheni Oneghin), la Opera Maghiara din Cluj. Primele roluri pe scena Operei Romane din Cluj au fost Rodolfo (i de G. Puccini) si Alfredo (La Traviata de G. Verdi). Cu rolul Tamino (Die Zauberflöte de W. A Mozart) si-a facut debutul pe scena Operei Nationale din Bucuresti, in 1996. Fiind un foarte bun muzician si stapanind bine germana, franceza, engleza si italiana, a fost solicitat pe toate scenele lirice si de filarmonica din tara, si apare de ani buni pe scenele din strainatate, unde s-a remarcat prin calitatea vocala si profesionalism. A cantat in sute de concerte si spectacole, pe scene din Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elvetia, Bulgaria, Rusia, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia si Japonia.
Pianistul Horea Haplea a studiat la Alba Iulia cu doamna Cristina Munteanu si la Liceul de Muzica „Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca la clasa doamnei profesoare Gerda Türk. In 2004 a absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, specializarea Pian la clasa profesorilor Daniel Goiti si Cipriana Gavrisiu si Facultatea Teoretica, specializarea Dirijat vocal-simfonic la clasa profesorului Florentin Mihaescu. In 2006 a absolvit masteratul de interpretare pian la clasa profesorilor Daniel Goiti si Adriana Bera. O serie de personalitati muzicale l-au indrumat in diferite specialitati, precum Ferdinand Weiss (citire de partituri, analiza interpretativa comparata), Tudor Jarda (armonie) sau Peter Szegö (contrapunct, compozitie).
Horea Haplea a fost premiat la concursuri nationale si internationale de interpretare, iar activitatea sa artistica include un numar impresionant de aparitii in recitaluri, concerte si ca solist cu orchestra. A concertat cu orchestrele filarmonicilor din tara si a sustinut recitaluri de pian si recitaluri camerale in tara in Stagiuni ale Filarmonicilor, recitaluri la Ateneul Roman din Bucuresti, etc.