- 3121
Marti, 5 noiembrie, incepand cu ora 19, in Sala Eduard Caudella (Casa Bals) a Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi are loc Recitalul cameral, sustinut de drd. Tudor Bogdan Bolnavu - vioara si lector univ. dr. Doina Grigore - pian. Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi va invita sa participati gratuit la eveniment, in limita locurilor disponibile.
Programul, prezentat de Mihaela Balan (doctorand Muzicologie) este format doar din creatiile lui Eugène Ysaÿe: Poème Elegiaque, Op. 12; Poème Au Rouet, Op. 13; Poème Chant d'Hiver, Op. 15 si Poème Extase, Op. 21.
Eugène Ysaÿe (1858, Liège - 1931) a urmat, de la varsta de 20 de ani, destinul marilor virtuozi ai secolului al XIX: o viata petrecuta in buna parte in sali de concert din lumea intreaga, de la Paris si Berlin la New York, cantand sau intrand in contact cu mari muziceni ai epocii: Liszt, Joseph Joachim, Clara Schumann, Franck, Fauré, Debussy.
Eugène Ysaÿe a facut epoca prin calitatile cu totul aparte ale interpretarii sale violonistice. Deopotriva compozitor si dirijor, muzicianul belgian reprezinta un moment de referinta in evolutia artei violonistice din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, atat din punct de vedere strict tehnic, cat si ca modalitate de abordare si intelegere a literaturii dedicate instrumentului.
Compozitiile lui Eugene Ysaÿe atesta multe dintre particularitatile artei sale interpretative. Mai mult decat atat, Ysaÿe era un fin analist al stilurilor de interpretare ale altor mari violonisti comtemporani lui (Joseph Szigeti, Jacques Thibaud, George Enescu, Fritz Kreisler, Mathieu Crickboom, Manuel Quiroga), carora le dedica, pe rand, cele Sase sonate pentru vioara solo, op. 27, compuse dupa stilul interpretativ al fiecaruia. A mai compus 10 preludii (studii) pentru vioara solo, op. postum, „Poem elegiac” („Romeo si Julieta”) pentru vioara si orchestra, op. 12 , „Cantec de iarna” pentru vioara si orchestra, op. 15, „Poemul extazului” pentru vioara si orchestra, op. 21, „Poemul prieteniei” pentru doua viori si orchestra, op. 26 „Poem nocturn” pentru vioara, violoncel si orchestra, op. 29, „Armonia serii” pentru cvartet solo si orchestra de coarde, op. 31, o sonata pentru doua viori (dedicata Reginei Elisabeta), o sonata pentru violoncel solo, op. 28 s.a. (sursa)