- 4618
Andrei Ignat, un nume din legenda rock-ului, beat-ului si free jazz-ului romanesc vine marti, 9 octombrie, de la ora 13:00 pentru a sustine un Workshop la Universitatea de Arte ”George Enescu” Iasi. In aceeasi zi, dar de la ora 19:00, el va sustine un Jazz Piano concert in Sala Studio a universitatii, la care intrarea este libera.
Nascut la Iasi, la data de 26 noiembrie 1946, Andrei Ignat a fost la sfarsitul anilor ’60 membru al grupurilor „Andantino”, „Sideral” si “Sideral Modal Quartet”. Formatia Sideral Modal Quartet a fost o prelungire a Sideralului. Membri ei (Serban Ciurea - chitara bas, Mugur Winkler - chitara solo,Andrei Ignat - orga si Costin Dobrin – baterie) au plecat cu un contract sa cante la clubul "Crazy Horse" din Hamburg in 1969 si s-au folosit de ocazie pentru a ramane in Occident. Cu grupul “Sideral Modal Quartet”, muzicianul a facut pentru prima oara free jazz in Romania si a castigat premiul de virtuozitate tehnica instrumentala la primul festival Club A din Bucuresti.
Formatia nu a inregistrat nici un disc la Electrecord, iar piesele inregistrate la radio au fost sterse dupa plecarea din tara a trupei Sideral Modal Quartet. In arhiva TVR s-au pastat totusi aproximativ 40 de minute de filmare cu Sideral din perioada anilor 1967-1969 din cadrul unor emisiuni celebre in epoca: Revelion 1968, Timpul chitarelor reci...,Arenele Romane, cat si din cadrul festivalului Club A din 1969.
“Pe al patrulea Sideral, claviaturistul Andrei Ignat, l-am descoperit la Stockholm, cu o cariera de arhitect respectabila (a lucrat in echipa care a proiectat Parlamentul suedez, refacerea casei primului-ministru s.a.). Nu a lasat muzica deoparte, in plan secundar predind pianul si pastrindu-si digitatia. Dupa citeva incercari cu diverse grupuri (cu bateristul Pilu Stefanovici ex Phoenix), s-a hotarit sa cinte singur; nu oricum, ci folosind o proiectie inedita de diapozitive. Influentat de pianistii nordici de jazz (care fac o figura deosebita in istoria genului din ultimele decenii), arhitectul-muzician si-a tot rodat compozitiile (care ramin inradacinate in melosul romanesc) pe care, intre 2002-2008 (cind a vizitat anual Romania), le-a prezentat publicului din Iasi ori Suceava. “ (Doru Ionescu – Observatorul cultural)
Andrei Ignat revine in Romania intr-un turneu de prezentare atat a creatiilor sale muzicale, cat si a unor improvizatii si prelucrari pe teme universale si traditionale (purtand amprenta „Sideral Modal Quartet”, dar si piese realizate sub influenta pianistilor Jan Johansson, Harald Svensson, Steve Dobrogosz, Anders Widmark, Esbjorn Svensson, Chick Corea, Dollar Brand si Keith Jarrett).