- 4705
Turneul de recitaluri si conferinte Nocturne si dansuri sustinute de muzicianul-chitarist Costin Soare trece prin Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Brasov, Cluj. Ziua de luni, 14 ianuarie, este dedicata Iasului, unde la Universitatea de Arte “George Enescu”, de la ora 10:30 va avea loc conferinta cu titlul“Editarea si interpretarea Suitelor pentru lauta de J. S. Bach (transcriptia pentru chitara) – Doua studii de caz: Suitele BWV 995 si BWV 996”, iar de la ora 18:30 Sala Studio-Muzica va fi invaluita de acordurile de chitara clasica prin recitalul interpretului. Intrarea la ambele evenimante este libera.
Programul muzical pe care Costin Soare il propune celor cinci orase din turneu este o noutate in peisajul chitaristic romanesc: doua suite de Johann Sebastian Bach pentru lauta, transcrise pentru chitara de catre Costin Soare, respectiv Suitele in la minor (BWV 995) si mi minor (BWV 996), si doua nocturne din secolul XX, All in Twilight de Toru Takemitsu si Nocturnal after John Dowland, op. 70 de Benjamin Britten. Conferinta “Editarea si interpretarea Suitelor pentru lauta de J. S. Bach (transcriptia pentru chitara) – Doua studii de caz: Suitele BWV 995 si BWV 996” pe care Costin Soare o propune centrelor universitare de la Iasi, Brasov si Cluj-Napoca abordeaza stilistica muzicii lui Bach la chitara.
Turneul este desfasurat sub egida Institutului Muzical de Studii Doctorale Avansate (MIDAS) din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti: obiectivul principal al proiectului este editarea si inregistrarea in premiera in Romania a celor 4 suite pentru lauta de Johann Sebastian Bach.
Costin Soare este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar in anul 2008 si-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educatie (Departamentul de Muzica) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestra, analiza-forme muzicale si orchestratie), ca bursier al guvernului japonez.
Ca interpret, a sustinut recitaluri si concerte in tara (Ateneul Roman, Sala Radio, in salile de concerte ale filarmonicilor din Ploiesti, Brasov, Arad, la Palatul Sutu din Bucuresti etc.) si in strainatate (Germania, Franta, Ungaria, Marea Britanie, Japonia). Repertoriul sau cuprinde lucrari din diferite epoci stilistice, de la muzica compozitorilor din Renastere si Baroc pana la lucrari de muzica moderna si contemporana, muzica sud-americana s.a.
Dintre proiectele muzicale importante, amintim: initiator al “Serilor de chitara” de la Palatul Sutu, proiect concretizat in cinci recitaluri desfasurate in stagiunea “Iosif Sava” (2008-2009) a Fundatiei ACCUMM si alte patru recitaluri in cadrul celei de-a doua editii (2011); implicat in proiecte teatrale la Palatul Sutu, in cadrul stagiunii Fundatiei ACCUMM – “Platero y Yo” pentru narator si chitara de Mario Castelnuovo-Tedesco.
Sustine totodata o activitate intensa ca pedagog: profesor la Colegiul National de Arte “Dinu Lipatti” din Bucuresti (din 2002 pana in prezent), colaborator al Universitatii de Muzica din Bucuresti (2002 - prezent); a predat, de asemenea, la Colegiul Anniesland din Glasgow, UK si la Cumbernauld Music Trust Centre. (sursa)