- 4361
Arhicunoscutul artist Mircea Baniciu este "omul cu chitara" in aceasta saptamana la Clubul Presei. Interpretul ne va incanta cu melodiile sale acompaniat de bunii sai prieteni, Vlady Cnejevici si Teo Boar. Concertul va avea loc joi, 15 martie, incepand cu ora 21.
Nascut la Timisoara in ultima zi a lunii iulie din anul 1949, Mircea Baniciu a descoperit muzica la varsta de sapte ani cand proprietara casei in care locuia a sfatuit-o pe mama lui sa il trimita la cursuri de pian. A studiat pianul pana i-a vazut intr-un film pe Cliff Richard si trupa Shadows si a realizat ca este mai atras de chitara. A cantat pentru prima data pe scena Teatrului German din Timisoara piese folk (Donovan, Bob Dylan sau Simon & Garfunkel), precum si cateva incercari de compozitii proprii. Ulterior, a urcat pe scena clubului PM6, unde din cand in cand canta Phoenix-ul lui Nicu Covaci ramas fara solist vocal dupa plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost vazut de Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci sa-l asculte cu mare atentie. A fost cooptat in trupa in primul an de facultate si, impreuna de ceilalti membri, au fost compuse celebrele melodii Nunta, Negru Voda, Mugur de fluier, Andrii Popa care au ajuns evergreen-uri.
In 1977, colegii sai din trupa Phoenix parasesc tara, trecand frontiera ilegal, ascunsi in boxele Marshal ale instalatiei de sunet pe care Nicu Covaci dorea sa o transporte in Germania. Mircea isi continua cariera pe cont propriu, imprimand in 1979 primul EP ce continea piese precum Hanul ulciorului nesecat, Calatorie, Daca ai ghici si Joc, piese care vor constitui materialul primului sau recital la Televiziunea Romana, care avea sa-i aduca in scurt timp celebritatea in tara, in noua sa cariera solo.
A urmat un al doilea album in anul 1981, care a avut un succes enorm si vanzari asemanatoare cu cele ale discurilor Phoenix, continand printre altele piese ca Vara la tara, Tristeti provinciale, In tren, Randuri pentru pasarile calatoare sau Amintire. Al treilea album aparut in 1984 s-a numit Ploaia si continea piese precum Scrisoare de bun ramas, Ploaia, Magazinul de vise sau Alb.
Anii '90 aveau sa insemne un nou inceput pentru Mircea Baniciu, o perioada marcata de noi succese atat in cariera solo, cat si impreuna cu grupul Pasarea Colibri, dar si reintoarcerea grupului Phoenix pe scenele din Romania. Reincepe sa cante singur in anul 2007 si lanseaza doua albume Best Of: Esarfa (2008) ce cuprinde piesele Esarfa in dar, Frunza sau Himera si Best Of - vol. 2 (2010) pe care se regasesc printre altele piese precum Pisica neagra sau Dealul cu dor.
In concertul de la Iasi, Mircea Baniciu va fi acompaniat de Vlady Cnejevici, cel care domina de multi ani clasamentul "claparilor" din Romania, fiind in acelasi timp un excelent compozitor, precum si de Teo Boar, chitaristul cu care a colaborat la primul album Best Of. Ambii sunt si membri ai trupei Pacifica.
Intrarea la evenimentul de joi seara este 30 de lei.