eveniment
Data: 
23 Jan 2015 - 19:00
Loc: 
Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri”
stats
Adresa: 
str. Agatha Barsescu nr.18
Telefon: 
0332 882 025

In Honorem BACH 330

Vineri, 23 ianuarie, incepand cu ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” va avea loc un concert vocal - simfonic extraordinar: In Honorem BACH 330 sustiunut de corul academic „Gavriil Musicescu” si orchestra simfonica a Filarmonicii „Moldova” Iasi. Concertul marcheaza 330 de ani de la nasterea lui Johann Sebastian Bach.

Din program: Missa in si minor de J.S. Bach
Dirijor: Giuseppe Camerlingo (Italia)
Dirijorul corului: Doru Morariu
Solisti: Cecilia Ganovici (soprana), Antonela Barnat (mezzo-soprana), Tony Bardon (tenor), Cristian Hodrea (bas) 

Misa este o compozitie muzicala polifonica pentru cor si solisti, scrisa pe textul liturghiei, care se canta in timpul serviciului religios catolic. Totusi, in 1733 Johann Sebastian Bach a compus o misa luterana (Kyrie si Gloria) pentru Curtea din Dresda, numita si „Missa brevis”, pentru ca e de mai mica intindere, comparativ cu Misa in Si minor – numita si „Missa tota” adica misa completa.

Misa in Si minor (BWV 232) a fost compusa in forma sa actuala in anul 1749, cu un an inaintea mortii compozitorului. Era un lucru neobisnuit pentru acea vreme ca un compozitor de traditie luterana sa compuna o Missa tota (misa completa), iar motivele lui Bach sunt si astazi subiect de controversa.

Desi era luteran convins, nu este sigur daca misa a fost creata pentru ceremonia luterana sau pentru electorul Saxoniei care – intrucat tocmai fusese ales rege al Poloniei – trebuia sa se converteasca la catolicism. Bach compusese anterior inca patru mise pentru uz liturgic.

Bach nu a dat un nume acestei compozitiii – Misa in Si minor (BWV 232) – ci pur si simplu a legat cele patru parti: “Kyrie”, “Gloria”, “Symbolum Nicaenum” (profesiunea de credinta sau Credo-ul) si “Sanctus, Hosanna, Benedictus, Agnus Dei”.

Misa nu a fost niciodata cantata in timpul vietii compozitorului si timp de un secol (sec. XVIII) a fost aproape uitata. Cateva interpretari ale ei la inceputul sec. XIX au declansat redescoperirea muzicii lui Johann Sebastian Bach.

Misa in Si minor (BWV 232) de Johann Sebastian Bach este considerata de multi ca fiind cea mai mare creatie artistica a tuturor timpurilor, o lucrare monumentala a barocului tarziu, motiv pentru care este atat de des reprezentata in salile de concerte. (sursa)

Giuseppe Camerlingo s-a nascut in Napoli, in anul 1957 si si-a inceput studiile muzicale ca student al unor maestrii precum Jacopo Napoli, Francesco d’Avalos si Franco Caracciolo. Si-a perfectionat studiile in dirijat cu Franco Ferrara, Thomas Ungar, Sergiu Celibidache si Leonard Bernstein.

A fost finalist al concursului international „Dinu Niculescu” din Brasov (1991) si a fost invitat sa dirijeze orchestre ca „Oser A. Toscanini”, „A. Scarlatti” Napoli, „Teatro La Fenice” Venetia, Opera Romana Bucuresti, Opera Nationala Romana Cluj Napoca, Opera Romana Iasi, Filarmonica „Moldova” Iasi, Filarmonica din Cracovia, Opera Nowa Bydgoscz, Teatr Wielki Poznan sau Sinfonietta Cracovia.

Biletele sunt puse in vanzare la Casa de bilete a Filarmonicii, str. Cuza Voda, nr. 29, tel. 0332.882.025. Sunt valabile abonamentele cu nr. 13.

Resurse
Video: 

J.S. Bach - Mass in B minor, BWV 232

J.S. Bach - Mass in B minor, BWV 232
Articol scris de Maria Elena Campean | Dum, 18/01/2015 - 20:33
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria