- 3431
Anul acesta este celebrat bicentenarul Franz Liszt, iar Centrul Cultural Francez din Iasi si Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti s-au alaturat aceastei sarbatoriri. Astfel, pe 1 si 2 noiembrie, vor avea loc, la Filarmonica Iasi, incepand cu ora 19:00, doua recitaluri deosebite avand in program compozitii ale lui Franz Liszt sau preluand repertoriul marelui muzician.
Marti, 1 noiembrie, tanarul pianist francez François Dumont va concerta la Filarmonica Iasi in cadrul unui turneu ce cuprinde 4 orase. Turneul tanarului pianist reia programul din turneul compozitorului Franz Liszt din 1845 in Franta. Turneul are sprijinul Institului Francez si este organizat in parteneriat cu Ambasada Frantei in România, Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, Alianta Franceza din Brasov si Institutul Francez din Kiev.
Francois Dumont s-a nascut la Lyon in 1985 si este detinatorul a numeroase premii importante, intre care cel al celebrului concurs Chopin din Varsovia sau al concursului Regina Elisabeta din Bruxelles. Tanarul pianist a sustinut numeroase concerte alaturi de orchestre din Franta, Germania, Elvetia, Belgia, Statele Unite, Japonia, Letonia. Alaturi de Bruno Rigutto a sustinut concertele de Bach pentru 3 si 4 piane.
Miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19:00, cu sprijinul Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, vor urca pe scena Filarmonicii Iasi pianista Dolores Chelariu si violonistul Csendes Laszlo, cu lucrari de Franz Liszt.
Dolores Chelariu si Csendes Laszlo au fondat in 1990, impreuna cu clarinetistul Dan Avramovici, formatia camerala „Trio Aperto”. Tot dupa 1990 cei doi au inceput sa concerteze in formatie de duo vioara-pian sub numele de «Duo Aperto ». Au sustinut concerte in Italia si Germania, fiind bine primiti de presa si critica de specialitate. Au in repertoriu lucrari de Mozart, Schumann, Bruch, Bartok Bela, Igor Stravinski, Hindemith.
Franz Liszt s-a nascut la 22 octombrie 1811 in Imperiul Austriac de atunci, Burgenland - Austria de astazi. Avand un tata maghiar si o mama austriaca, nationalitatea sa a ramas o controversa dupa destramarea Imperiului Austriac. A fost elevul lui Carl Czerny si al lui Antonio Salieri, la Viena. Ca admirator al lui Paganini, a incercat sa adopte si pentru pian o tehnica interpretativa similara violonistului. Ca pianist, a intreprins numeroase turnee in strainatate, dar a si semnat numeroase compozitii de valoare si a transmis maiestria si cunostintele sale unui numar mare de elevi. Dintre compozitiile sale, mai cunoscuta este suita de Rapsodii Maghiare, dar a compus si o Rapsodie Spaniola si chiar o Rapsodie Romana.