eveniment
Data: 
16 Sep 2011 - 19:00
Loc: 
Filarmonica Moldova Iasi
stats
Adresa: 
str. Cuza Voda nr. 29
Telefon: 
0232314601

Cvartetul Voces la Festivalul George Enescu

Vineri, 16 septembrie, de la ora 19, Filarmonica din Iasi va gazdui concertul cvartetului de coarde Voces, unul dintre cele mai apreciate ansambluri din lume. Evenimentul se desfasoara in cadrul Festivalului International George Enescu, iar printre invitati se vor afla violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail. Cu acest prilej, cvartetul Voces va lansa, in premiera mondiala, inregistrarea Integralei cvartetelor de Beethoven (live recordings pe noua CD-uri).

Cvartetul Voces a luat fiinta pe 8 aprilie 1973, printre fondatori inscriindu-si numele Bujor Prelipcean (vioara I) si Dan Prelipcean (violoncel), formula ulterioara fiind desavarsita de Anton Diaconu (vioara II) si Constantin Stanciu (viola). Dincolo de longevitate si de performantele muzicale, marele merit al Cvartetului Voces este acela de a fi intemeiat o adevarata scoala de muzica de camera la Iasi. Membrii cvartetului sunt, din 1998, cetateni de onoare ai Iasului si au in palmares prestigioase premii nationale si internationale, printre care amintim Premiul I la Colmar (Franta, 1974) si Medalia de Argint la Bordeaux (Franta, 1976).

Repertoriul ansamblului este vast, cuprinzand lucrari diverse, de la muzica clasica la cea contemporana. O realizare remarcabila a Cvartetului Voces este inregistrarea integralei lucrarilor camerale de George Enescu, in colaborare cu casa de discuri Electrecord. Membrii Cvartetului Voces au in prezent o importanta activitate didactica in cadrul Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, fiind si profesori de onoare ai Academiei de Muzica din Cluj. 

Despre Voces se pot scrie multe, insa ma voi opri asupra unui citat al muzicologului Mihai Cozmei dintr-un volum publicat in 1993: "Sa ne bucuram ca aceasta floare rara exista si ca infaptuirile de rasunet ale Cvartetului vor fi pentru noi – inca multi si multi ani – prilejul unor sublime trairi muzicale".

Alexandru Tomescu este considerat unul dintre cei mai buni violonisti romani, o confirmare a talentului sau neobisnuit fiind reprezentata de cele 26 de premii internationale obtinute la competitii din Germania, Italia, Cehia, Polonia, Coreea, Statele Unite, Spania, Elvetia, Franta si Romania. A debutat ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanta la varsta de doar 9 ani, sustinand de atunci peste 180 de concerte. In septembrie 2007, Alexandru Tomescu a castigat dreptul de a canta la faimoasa vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioada de cinci ani. Vioara Stradivarius, folosita timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerata a fi unul din cele mai bine conservate Stradivarius-uri.

Pianistul Horia Mihail a debutat in orasul sau natal, Brasov, interpretand Concertul in Re major de Joseph Haydn la varsta de 10 ani. De atunci, a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti, precum si cu Orchestra Nationala Radio. Horia Mihail a primit primul premiu la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship si a primit burse complete la toate institutiile de invatamant superior pe care le-a frecventat.

Programul de vineri seara va cuprinde Concertul pentru pian, vioara si cvartet de coarde in Re major op. 21 de Chausson si Cvartetele cu pian nr. 2 in Mi bemol major, KV 493 snr. 1 in sol minor, KV 478 de Mozart.

Articol scris de Dragos Bargaoanu | Lun, 12/09/2011 - 14:58
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului dragosteam