eveniment
Data: 
18 Jan 2013 - 19:00
Loc: 
Filarmonica de Stat „Moldova”
Bilet: 
15.00
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda 29
Telefon: 
0232-212509

Concert simfonic aniversar la Filarmonica

Un concert special se anunta in aceasta vineri, 18 ianuarie, de la ora 19:00 la Filarmonica de Stat Iasi, prefigurand astfel o serie de potentiale surprize oferite melomanilor ieseni, prin organizarea mai multor evenimente ce au in prim plan invitati de marca ai scenei muzicii clasice internationale.

Potrivit comunicatului de presa emis de Centrul Cultural German Iasi in colaborare cu Institutul Francez, concertul de vineri seara este organizat emblematic pentru a aniversa 50 de ani de la semnarea Tratatului franco-german de la Élysée, tratat semnat in 1963 de presedintele francez Charles de Gaulle si de cancelarul german Konrad Adenauer, prin care se consolidau relatiile de solidaritate dintre Franta şi Germania, deja certificate de Tratatul de la Paris (1951) si de Tratatele de la Roma (1957). Aceasta conjunctie istorica este justificata vineri de prezenta unui cuplu, deopotriva in viata intima cat si in cea artistica, format din dirijorul francez Olivier Robe si de violoncelista germana Judith Ermert.

Evenimentul va beneficia de un repertoriu adecvat formulei franco-germane, prima latura fiind reprezentata de Maurice Ravel („Le Tombeau de Couperin”, o ludica si meticuloasa bijuterie impresionist- neoclasica) si de Camille Saint Saens ( Concertul pentru violoncel Nr. 1, Op. 33), carora li se alatura Max Bruch ( „Kol nidrej”, pentru violoncel si orchestra) si Johannes Brahms, pe acordurile caruia se va incheia seara ( Simfonia a doua, op. 73). Asadar, un program omogen atat stilistic cat si ca structura conceptuala, care cu siguranta va stimula interesul publicului, fie ca e vorba despre cel cel fidel, fie despre cel tranzitoriu.

Iata cateva informatii despre interpretii invitati, preluate din comunicatul de presa mai sus-mentionat :

Olivier Robe - format de legendarul profesor de orchestra Jorma Panula, tanarul dirijor francez a avut ocazia sa conduca numeroase orchestre europene, precum Orchestra de camera din Berlin (orchestra compusa, printre altii, din muzicieni ai Filarmonicii berlineze), Collegium Musicum din Siegen, Orchestra simfonica din Vaasa, Orchestra de camera din Amsterdam, Orchestra simfonica din Kuopio, Orchestra simfonica din Moscova, Orchestra simfonica din Trondheim, Pori Sinfonietta, Orchestra simfonica din Dubrovnik, Orchestra Giovanile Italiana, Orchestra Simfonica din Nürnberg si Orchestra simfonica din Bacău.

Judith Ermert - cariera violoncelistei germane Judith Ermert, care traieste în Belgia, a inceput devreme: inca din timpul studiului la Folkwang, in Essen, a iesit in evidenta prin castigarea mai multor burse. Artista a sustinut inca de la varsta la 26 de ani solouri in cadrul Filarmonicii din Berlin. La 27 de ani si-a inceput activitatea de profesor in cadrul Conservatorului din Gent (Belgia), unde conduce si astazi o clasa internationala de violoncel. Pe langa aceasta, Judith Ermert sustine in mai multe tari europene cursuri de interpretare si este membru fondator si vicepresedinte ESTA (European Stringteachers Association) din Belgia.

Resurse
Video: 

Maurice Ravel - Menuet (din "Le tombeau de Couperin")

Maurice Ravel - Menuet (din
Articol scris de George D. Stanciulescu | Mie, 16/01/2013 - 17:46
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george.s