A/V Satellites (sau AVS) e numele unui proiect audio-video fondat in 2010 de Alexandru Catana (Cans sau Andru) si Andrei Cozlac (CZC). Au pornit de la ideea amplificarii perceptiei publicului prin efectele sinestezice ale combinatiei dintre sunet si proiectia vizuala. Duminica, 29 ianuarie, de la ora 22:00, Andru si CZC vor transforma Brain Loft in campul lor de joaca.
Cum nu e usor sa gasesti prea multe descrieri ale proiectului lor, m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa aflam informatii de la sursa si l-am provocat pe Andrei Cozlac la un scurt dialog.
AltIasi: Cum ati decis sa puneti bazele AVS?
Andrei Cozlac: Eu si Andru colaboram de ceva vreme in Brain impreuna cu youthfull hedonism la proiecte din acest gen muzical, intitulate Idm (n.r. intelligent dance music) session, dar pe parcurs am inceput sa avem o activitate mai intensa in formula Andru si CZC. Dupa un timp ne-am gandit ca, daca tot lucram impreuna, ar fi ok sa functionam sub un concept mai clar, de sine statator. Pornind de la ce facea fiecare: Andru isi creea propriile sample-uri si le imbina cu tot felul de cut-uri de voci, iar eu construiam pe aceasta tema o poveste vizuala. Ceea ce lucram impreuna acasa era fragmentat si analizam doar bucatele, apreciindu-le doar potentialul. Urma sa construim in timpul evenimentului ceva ce devenea un story si pentru noi, story pe care il traduceam in beat-uri si imagini. Pornind de la aceasta experienta, am ajuns la concluzia ca aceste bucatele mici graviteaza in jurul unei idei, iar noi scanam ceea ce ar putea sa se concentreze intr-un format. De aici si A/V Satellites - scanning for audio visual content. Dar nu in ideea de a cauta forme prestabilite, ci de a conecta brutul cu care lucram la viziunea personala.
AltIasi: Daca adaugam, pe langa ce mi-ai spus, si concertul in deschidere la Arms and Sleepers de anul trecut putem spune ca Brain a jucat un rol important in viata voastra ca grup, nu?
Andrei Cozlac: In Brain practic ne-am nascut din mai multe puncte de vedere. Brain-ul a fost si este un loc care promoveaza acest tip de activitate si, mai mult de atat, creeaza conditii propice pentru ca astfel de grupuri sa se formeze si vrea apoi sa construiasca impreuna cu ele. Brain-ul este o radacina dura si asa ar trebui sa fie, un suport cultural coerent de care Iasul are nevoie, iar de fiecare data cand performam in Brain stim deja ca suntem unde trebuie. Proiectul A/V Satellites a fost sustinut de Brain in mai multe randuri, in diverse evenimente (concertul Brazda lui Novac, Yvat, Arms and Sleepers, etc).
AltIasi: Cum ai raspunde cuiva care nu a avut nicio experienta AVS la intrebarea in ce categorie/ gen de muzica va incadrati?
Andrei Cozlac: Aici cred ca Andru ar fi cel mai in masura sa raspunda, eu cred ca mergem clar in zona de experiment si idm.
AltIasi: Ce planuri de viitor aveti cu AVS?
Andrei Cozlac: Nu prea ne facem planuri pe viitor, si asta poate fi un lucru rau, dar si un lucru bun. Cream seri AVS doar in momentul in care simtim lucrul acesta. Noi trebuie sa fim sinceri cu noi, cand performam fiecare e in lumea lui si se creeaza aceasta bucla audio vizuala. Andru imi creeaza atmosfera la nivel auditiv, iar eu o traduc vizual. Apoi el mai arunca un ochi, se duce in alta directie, si eu il urmez. Lucrurile sunt cat se poate de naturale in ceea ce priveste experienta personala. Cat despre evenimentele la care suntem invitati, acolo tine mai mult de o pregatire morala si de o resincronizare. Cred ca in viitor o sa atacam si restul tarii si speram sa fie ok.
AltIasi: Ce pregatiti pentru duminica seara? La ce sa se astepte cei care vor da curs invitatiei?
Andrei Cozlac: Vor fi scanati si vom vedea.
AltIasi: Vrei sa spui ca adaptati show-ul in functie de public?
Andrei Cozlac: Pai publicul empatizeaza in primul rand cu aceste lumi rupte, si in principiu lucram cu ei, fara ca ei sa stie. Cel putin nu declaram aceasta relatie care o stabilim cu ei, dar ii verificam din cand in cand. Fiecare persoana emana o anumita energie, iar aceasta e viziunea pe care o sincronizam cu publicul: readaptam din mers si ajungeam pe aceasi frecventa.