articol
stats

Al cincilea anotimp. Femeia

Daca pana acum v-am obisnuit cu evenimente, articole sau cronici teatrale, ei bine de data aceasta, va invit sa luati parte la o scurta lectura despre o seara in armonii simfonice. La Casa de Cultura a Studentilor a avut loc noul spectacol al maestrului Tudor Gheorghe. Artistul a venit insotit de catre dirijorul Marius Hristescu, orchestra Filarmonicii din Botosani si Corul Academic.

Spectacolul trebuia sa se numeasca initial “Anotimpul permanentelor iubiri”, dar influentat de poeziile poetului Grigore Vieru care spunea astfel: Femeia este al cincilea anotimp in care natura se odihneste, amintindu-si toate florile primaverii, toate privighetorile verii, toti strugurii toamnei si toate ninsorile iernii" artistul a ales numele Al cincilea antotimp. Femeia”. Ca urmare, aceasta seara a fost dedicata femeii, cel de-al cincilea anotimp, aceasta fiind vazuta in ochii artistului ca laitmotiv al tuturor timpurilor si anotimpurilor. Pe rand, am putut asculta melodii “iesite din context ” si introduse cu grija intr-un colaj de amintiri muzicale: primavara, vara, toamna si iarna, avand in spate un decor sugestiv. Interesant este ca locul unde trebuia sa apara metaforic vorbind, femeia, s-a transformat, in plan imagistic, desigur, intr-un portret al acesteia pe ritmuri varíate si versuri sensiblie, apartinand unor mari poeti romani si basarabeni. “Pedeapsa Macului”, de Vasile Voiculescu, “Marie, Marie” si “Ce dor, ce chin, ce jale”, poet anonim, “Salcamii” pe versuri de Arhip Cibotariu,“Umbra plopilor” de Ion Horea, “Mi-e dor de ea”, de Ion Banuta, "Cantece despre mama", pe versuri de Mircea Micu sau Grigore Vieru, sunt doar cateva dintre “hiturile”, cum artistul insusi ironic a denumit cantecele sale, ce au creat o atmosfera greu de explicat in cuvinte.

Cu o sala umpluta pana la refuz, maestrul a pasit in scena alaturi de dirijorul orchestrei Marius Hristescu, iar impreuna au trecut prin viforul iernii, s-au bucurat de mirosul florilor de salcam in prag de primavara, au asistat la pedeapsa macului care ardea de nerabdare sa se insoare, au dansat “Dansul trist al toamnei” si au elogiat femeia in mod sublim.

Artistul a recitat nu numai din poemele autorilor barbati, despre care spunea ca “Toate poemele scrise despre femei, sunt scrise de barbati”, ci si din versurile d-nei Tudor, sotia d-lui, in semn de apreciere si din dorinta de a ne dezvalui ca “Uneori femeile surad...”. Cu unele aprecieri pe marginea cantecelor, Tudor Gheorghe a emotionat publicul pana la lacrimi, traind alaturi de acesta fiecare cuvant cantat.

Daca v-am introdus in atmosfera si v-am facut sa va doriti sa luati parte la acelasi spectacol, care va avea loc in aprilie, raman cu bucuria de a fi luat eu insami parte la concert si de a va fi impartasit cu emotie din cele vazute si auzite.

Articol scris de Mihaela Axinte | Mie, 02/03/2011 - 16:33
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului mihaela.axinte

Comentarii

Ne bucura ca urmaresti cu interes AltIasi.ro. Intr-adevar, de data aceasta, nu am avut avancronica pentru acest spectacol, de aceea nu a aparut in Alerte. In luna aprilie, spectacolul sustinut de Tudor Gheorghe se va relua, in data de 4 aprilie, de la ora 19:00 la CCS.
La Casa de Cultura a Studentilor a avut loc noul spectacol al maestrului Tudor Gheorghe.....DA . asa este cu adevarat. a avut loc....fiind abonat la "Alerte AltIasi.ro" n-am primit nici o instiintare prealabila...... nimic mai mult.